onsdag, augusti 15, 2007

Mother India turning 60


I dag firar vi Indiens 60:e självständighetsdag och födelsen av den största och äldsta stabila demokratin utanför västvärlden. Jag hade tänkt att ha en bankett värdig en maharadja här hemma, som ironisk twist kanske laga mig igenom rätterna i Rushdies Shalimar the clown (ironin består alltså, för den som inte läst den, i att romanen huvudsakligen utspelar sig i Kashmir, vars öde kring och efter självständigheten ju varit måttligt värt att fira), men jag är sjuk och nöjer mig med mogulens kyckling.

2 cm färsk ingefära, skalad,
4 vitlöksklyftor
3 tsk hel spiskummin
1,5 tsk hel koriander (frön)
ett par torkade chilifrukter (efter smak, curryn ska vara rätt mild)
en näve mandel, skållad, skalad och körd i matberedaren (man behöver inte diska den efteråt)
125 ml vatten
5 kardemummakapslar som du bankat lite på med ex en knytnäve eller flatsidan på en kökskniv
1 kanelstång
3 lagerblad
4 hela nejlikor
1 tesked garam masala
olja
1,5 kilo kycklinglårfiléer, halverade. grytan kan också göras på vanlig filé, eller för all del på kycklingklubbor på ben, som man delar i två.
2 gula lökar, hackade
250 ml tjock yoghurt
250 ml kycklingbuljong, fond eller tärning
en näve gula russin

1 matsked socker
1 tsk salt
ett paket mandelspån

Kör ingefära, vitlök, chili, spiskummin och koriander i matberedaren (samma som du nyss kört mandeln i). ha i den hackade mandeln och vattnet tills det blir en smet.

Hetta upp olja i en traktörpanna eller en vid gryta och ha i kycklingbitarna. ha inte i för många åt gången, de ska inte koka. bryn på varj sida någon minut. ta upp. ha i kryddorna (kanel, kardemumma, nejlikor, lagerblad och garam masala) och sedan den hackade löken. Fräs till den tagit lite färg. Ha i kryddochmandel-smeten, fräs igen tills alltihop börjar få lite färg. ha i yoghurt, lite i taget. sen buljong och russin. lägg tillbaka kycklingen i pannan och krydda med salt och socker. ha på lock och sjud på låg värme i ca 20 minuter eller tills kycklingen är klar.

enligt ursprungsreceptet som jag först hittade hos nigella, ska det vara en slatt grädde i också, men det brukar jag hoppa över. idag ska jag däremot ha i lite bockhornsklöver också eftersom det både ska vara bra mot förkylningoch för mjölkproduktion, men vi får se hur det smakar. toppa med mandelspån innan servering och ha basmatiris och naanbröd till.

5 kommentarer:

Lisa sa...

Strålande! Jag har lagat mogulens kyckling med en indisk maid i Delhi, hon hade galna mängder smör i sin variant. Så alla gick med glasartad blick och lade sig direkt efter middagen.

Beror överhoppade versaler på att du skriver med en hand? Med bebben i famnen?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Eh, ja. Enhandsskrivandet gör att man hoppar över svåra moment. Däremot inser jag att jag glömde berätta hur otroligt god den här kycklingen är. Gräddig utan att vara sten-i-huvet-fet (om man inte tar oerhörda mängder smör då...) och en kryddighet som man blir snäll av.

Det funkade förresten utmärkt med en tesked bockhornsklöver.

Anonym sa...

en matkultur i vilken en måste döda bakterier medelst kryddning är en vulgär matkultur. äckligt äckligt äckligt.

K sa...

Inte riktigt sextio, hon på bilden va?

Mogulens kyckling är ett jättebra recept namn. Och glasartad blick, direkt till sängs-syndromet är väl inte så illa?
I den arabiska kulturen finns det ett ord för detta, uttalas ungefär hadam, och syftar specifikt på när man måste knäppa upp gylfen efter en måltid. Älska multi-kulti.

Sandra sa...

Härligt recept, har aldrig tänkt på att ha yoghurt för att få såsen krämig. Måste prova! Tack! :D