tisdag, februari 14, 2012

Kolla: ingen kallas Breivik!

Om man inte är en galen muslimhatande massmördare och blir hopbuntad med en galen muslimhatande massmördare är det lätt att bara skratta åt hopbuntaren.

Som Jesper Högström skrev i går är det inte så bra för det politiska samtalet att snart taget alla dess medverkande nu liknats vid Anders Behring Breivik. Senast ut var Maria Sveland och Aftonbladets Anders Lindberg som beskrev Timbro och Axess som delande Breiviks tankesfär.

Man kan inte ta dem på allvar. Det är synd, inte om dem, men om den debatt som verkligen borde föras om vart den intellektuella svenska högern är på väg.

Det dryga första halvåret med Sverigedemokraterna i riksdagen gav Timbro ut sex rapporter om problemen med integrationen. I nästan varje nummer av Axess finns artiklar om problemen med multikulturalism.

Kenan Malik, mångårig kritiker av normativ multikulturalism och identitetspolitik, har sagt att man för att vara trovärdig i en sådan kritik måste kombinera den med lika starkt engagemang mot rasism och för pluralism. Annars framstår det mest som missnöje med mångkulturen i sig.

Timbro har sedan 2010 inte givit ut någonting om rasism, om diskriminering, om varför vi bör ha öppna gränser och fri rörlighet. Jag vet inte vad detta säger, men det bekymrar mig.

I konkret politik har högern kommit långt från den mur mot invandring som gamla moderaterna byggde med (s). Ett viktigt skäl tror jag är 90-talets dominerande nyliberalism, med sitt envisa försvar för öppenhetens värden. Att döma av fokus hos dagens tänkande höger riskerar den glädjen bli kortvarig. Det är ett större problem än att Maria Sveland har ont i magen.

Publicerad i Expressen den 14 februari 2012

4 kommentarer:

Sara S sa...

Jag håller med om att det lätt ger ett osunt diskussionsklimat när man jämför den andre med Breivik. Visst blir det svårt att ta den som som jämför på allvar, även då den har en poäng. Men jag undrar om sådana anklagelser ändå fungerar.

Jag är socialist och sympatiserar med tanken på ett klass- och statslöst samhälle. Nästan varje gång jag diskuterar med högersympatisörer (synnerligen intellektuella sådana) så kommer Stalin, Nordkorea, DDR upp. Och det är ingen kritik som jag eller knappt någon annan tagit på så stort allvar, men det har placerat mig (numera förmår jag avväpna anklagelserna) i försvarsposition och det befäster på ett psykologiskt plan blockeringar och reproducerar de instinktiva kopplingarna mellan ordet "socialism" och diverse hemskheter som många ändå har.

På sätt och vis blir det så att ju mer man förklarar att man inte har något att göra med Stalin, Nordkorea etc. desto mer förknippas man med det samma. I alla fall för den mer passive och/eller skeptiske iaktagaren, till vilken kategori de flesta läsare/lyssnare ändå räknas.

Det samma kan nog gälla för Axess-Breivik. Det är inte ett samtalsklimat jag vill ha, men jag tror fan det 'fungerar'.


---

Sen menar jag att det inte finns några vattentäta skott mellan gängse borgerligt tänkande och fascism (i fler fall än vad man vill medge saknas nog det samma även mellan socialism och stalinism). Borgerlig ideologi vilar ändå på elitistiska och socialdarwinistiska tankegångar om att makt ger rätt, som tar sig uttryck i synen på "de lyckade" som dygdiga och "de misslyckade" som föraktfulla. De som är "framgångsrika" är det av egen förtjänst och de som inte är det har sin egen oduglighet att skylla. "Var och en är sin (o)lyckas smed". För att dölja det råa kampmoment som dessa värderingar bygger på gömmer man sig bakom den kristna läran om att man ska använda sitt pund eller bakom den demokratiska ideologin att alla ska ha samma chans. I positiva tider kan det borgerliga tänkandet uppbåda empati för de 'svaga' men i kristider när motsättningarna skärps så dras borgerligt tänkande allt mer mot den fascistiska polen.

Micke sa...

Det är ett nollsummespel.

Ena månaden är Åsa Lindeborg Stalin nästa månad är någon på Timbro Breivik.

Det bästa vore om dom som ägnar siba liv åt att samla får slutade förolämpa vår intelligens.

Det är inte synd om Timbro den här gången heller för det var ju aldrig synd om Lindeborg.

Micke sa...

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/vanstern-vagrar-att-tala-om-hela-verklighetenSå här bollas det...men inte ett ord om att högerexremism är grunden för minst 20 (troligen mer än 25) politiskt motiverade mord i Sverige dom senaste 20-25 åren.

Det är ALLTID något som utelämnas för att styrka rätten till tolkningsföreträde som säger att vi måste ta itu med problemet "muslimerna" och just detta faktum förbigås av i princip alla.

Anonym sa...

Det man ger det får man tillbaka, säger jag. Den som försöker bunta ihop mig med Stalin/Pol Pot/DDR etc. kallar jag gärna för Breivik-borgare, Pinochetanhängare eller tortyrentusiast.