fredag, februari 24, 2012

Punk economy förklarar eurokrisen och varför EU går från demokrati till bankokrati

Dessa två små filmer är så enkla och informativa att ni bara måste titta!

I den första beskriver den irländske ekonomen David McWilliams hur EU med alla medel försöker hålla borta folket från beslutsfattande (eftersom de beslut EU-toppen vill ha på goda grunder kan misstänkas ogillas av folket). Det finns två sätt att hantera den som är i skuldkris: antingen kan man ge efter lånen eller också kan man försöka klämma ur den skuldsatte pengarna till varje pris. I viktorianska England satte man skuldsatta i fängelse, vilket tyvärr innebar att de inte kunde jobba och alltså aldrig kunde betala tillbaka. Inte olika det EU nu vill göra med Grekland.

En vanlig regel i kapitalismen är att både den som lånar och den som lånar ut pengar har ett ansvar för lånet. EU vill göra bankerna helt ansvarsfria, på skattebetalarnas bekostnad och i stället enbart bestraffa låntagaren, också på skattebetalarnas bekostnad eftersom åtstramningarna omöjliggör tillväxt. För eller senare kommer skattebetalarna protestera.I den andra går han vidare och förklarar varför den massiva utlåningen av gratispengar från ECB till bankerna kommer blåsa en massa nya bubblor och ge gigantiska bankvinster samtidigt som stater stramar åt allt de kan och som vanligt är det skattebetarna som står för notan. Igen.

2 kommentarer:

Peter sa...

Någon ställde på BBC frågan hur det egentligen kommer sig att banker och spekulanter kan köpa upp eller t o m själva teckna försäkringar på tillgångar som de aldrig själva har ägt, eller disponerat; det betyder i princip också att de kan tippa och lägga vad, med många miljoner som insats, på att ett land kommer att tvingas över en viss räntenivå vid den framtida tidpunkten T. I det vanliga livet är det ju ingen annan (utanför familjen då) som kan teckna en försäkring på din bil, ditt hus eller ditt liv. Den vinkeln har givetvis varit helt frånvarande i den svenska debatten.

Numera beskyddas den sortens spekulation dessutom av EU och IMF, i den mån det är banker som sysslat med det. Jaja, världen går framåt.

Karl sa...

Att sätta sig in i eurozonens politik, relationer, ekonomi och historia kanske kan illustreras som i filmerna. Kanske kul gjort, men ger ingen pusselbit av värde till att kunna sätta sig in allt sammantaget.
Att bankerna blir helt ansvarsfria är såklart upprörande. Kan du referera till någon stadga där det förklaras?