onsdag, september 01, 2010

Politiska mysterier

Samtidigt som jag skyr valrörelsens zombie-mässiga polarisering gräver jag för ögonblicket ner mig i hårda fakta, närmare bestämt valstatistik. Mina bästa vänner på internet är därför val.se och valpejl, där jag studerar valkrets-resultat ner i minsta detalj och undersöker kandidatuppfattningar i varje enskild fråga.

Vilka kandidater i de olika partierna som tycker mest som jag varierar lite mellan gångerna jag gjort testet, jag minns inte alltid om jag klämt fram en åsikt om straffnivån för fyllekörning eller ej, och om jag satt hjärtan på alla frågor som rör invandring och integritet eller bara på några, eller om jag bara råkat trycka fel någonstans. Vi kan dock enkelt säga att det handlar om en handfull yngre miljöpartister och folkpartister.

I dag började jag dock titta nerifrån. De kandidater av dem som svarat på enkäten som tycker minst som jag är May-Britt Landin, folkpartist från Mörbylånga och Nina Högström, moderat från Bollebygd. Båda två klockar de in på 16 procent. Det här hade varit mindre anmärkningsvärt om man inte gått in och kollat vad de faktiskt tycker.

De tycker nämligen ingenting.

Det här är två riksdagskandidater för två stora etablerade partier som ändå valt att vara med i valpejls åsiktsmätning och de säger sig sakna åsikter i nästan alla frågor som finns.

De få frågor där de faktiskt svarat ger en disparat bild, Landin är väldigt mycket mot höjd bensinskatt, trängselavgifter och lika beskattning av arbetande och pensionärer men starkt för sexköpslagen. Hon har ingen uppfattning om skatterna på inkomster, fastigheter eller förmögenheter, om sjukförsäkringen, om integrations- eller invandringsfrågor, om EU, om a-kassan, om vårdnadsbidraget, om FRA, om kärnkraft, om RUT, om bistånd, om vinst i vården, om värnplikt.

Högström är för hårdare straff, för sänkt skatt på arbete, för monarkin och mot delad föräldraförsäkring men tycker i övrigt nästan ingenting och någonting. Inget om EU, inget om försvaret, inget om invandring, inget om kärnkraft, inget om infrastruktur, inget om FRA, vinst i vården, bistånd, vapenexport, sjukförsäkring eller om tandvård.

Båda två är de däremot för ökat personval. Det är alltid något.

10 kommentarer:

Stardust sa...

Valpejl och liknande funktioner är intressanta, men samtidigt kan de lura oss väljare. Det finns naturligtvis många kloka, liberala folkpartister vars åsikter jag delar i många frågor, men om jag därmed skulle välja att rösta Fp skulle jag bli gravt lurad: centralt driver ju partiet hela andra ståndpunkter i de aktuella frågorna.

Enligt min mening bör Valpejl inte användas för att välja parti - bara kandidat sedan man väl bestämt sig för parti.

Simon sa...

Sannerligen mycket mystiskt!

På ett sätt är det väl ungefär samma sak som Piratpartiet, fast på personnivå? Vi bryr oss om enbart vissa frågor (för Landin verkar det handla om fisk och för Högström äldreomsorg), i övrigt är vi beredda att rösta som de vi samarbetar med.

Starkt av dig att inte göra en billig komisk poäng av May-Britt Landins mailadress i relation till hennes åsikter om sexköpslagen.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jo, men Simon, de flesta piratpartister jag känner tycker ju saker om alltfrån EU till skatter, de har bara som partistrategi att inte säga något utanför de definierade partifrågorna (jag får ju därför väldigt låga procent på en massa piratpartister också, fast jag vet att vi är rätt överrens). Folkpartiet och moderaterna har ingen sådan idé, så i de här fallen får vi nog gissa att de här personerna faktiskt inte har åsikter, annars skulle de väl uttrycka dem.

Viktualiebrodern sa...

Jag antar att när du utnämner de som tycker minst som du, så väljer du utifrån vilka som är valbara i just den kommun du väljer..? Kanske borde nämna det.

Jag tycker att partiträffarna är annars helt ointressanta - det är vilka kandidater helt oberoende av parti som dyker upp överst (eller underst) som är intressanta.

Stardust ovan spänner vagnen för hästen när han först väljer parti och först sedan kandidat. Det enda logiska är precis tvärtom - bestämma parti efter om de har någon röstningsbar kandidat eller ej. Det är ju det som blivit möjligt nu med valpejl. En stor innovation faktiskt.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Nej, eftersom jag gör de här körningarna av intresse så kollar jag på hela landet. Jag får varken rösta i Bollebygd eller Mörbylånga.

Gurra sa...

Vore kul om du också berättade vilka personer som stämmer bäst överens med dina politiska åsikter.

Fredrik sa...

hahaha! dagens roligaste!

Stevie sa...

Gårdagens bästa tweet: Magnus Kolsjö (kd) skriver: "Googlar mig o ser jag blivit kallad "inkompetent politikerfjolla" för jag sagt det inte finns något självändamål i att lägga ner myndigheter"

-de svenska ung'liberalernas' dans.

Thomas E sa...

Viktualiebrodern, har du sovit dig igenom de senaste fyra åren? Allianspartierna är varma förkämpar för personval och i personvalskampanjerna får kandidaterna profilera sig på både den ena och andra frågan men väl i riksdagen så förväntas alla rösta efter partilinjen i viktiga omröstningar. I S och V är det ju lite mindre hyckleri, de gillar inte personval och låtsas inte ens att en inkryssad kandidat har nåt speciellt personligt mandat.

Stevie sa...

Thomas E: precis, det är knappast någon tillfällighetv att de riksdagsmän som hamnade i centrum under FRA-dagarna i juni 2008 nästan alla hade blivit inkryssade eller i alla fall drivit poersonlig kampanj och utåt ansåg sig sitta på ett personligt mandat, och Federley mest av alla. Striden visade att de i regel *inte* kunde köra sitt eget race, men för att attrahera sina väljare måste Federley ändå låtsas som om han kunnat säga "Fuck you very much Maud, jag lyder bara mitt eget samvete och mina väljares förtroende", eller som om han ensam kunde svänga hela frågan. Kommer ni ihåg hans lögn om att det var han som fått igenom de putsningar som gjorde att regeringen kunde räkna in de motsträviga ledamöterna?

Det finns inget parti i riksdagen som glatt skulle välkomna ledamöter som helt och hållet gör vad som faller dem in.

F ö: var har Piratpartiet tagit vägen i valrörelsen?