lördag, juli 04, 2009

Schulmans skämt avslöjar DNs folkförakt

I förmiddags ringde finaste Leo och frågade om jag kunde skriva något om Alex Schulmans hatattack på bloggvärlden. "Men det var väl ett skämt?" svarade jag. "Ja, men skriv om det då" svarade han, och sen gjorde jag det.

27 kommentarer:

Shaun sa...

Det gjorde mig lite glad att se formuleringen: 'glipan mellan Marieberg och verkligheten'
:D
Hela Fredhäll är lite overklig i min värld.
Schulman är lite bra på det han gör, DN blir allt sämre på vad de borde göra. Jag tror det började med övergången från 'del ett och två' till färgglada bokstavsdelar. Sedan dess har det bara rasat, i början med kulturen.

Magnus sa...

Fast Schulman kommer ju inte att nånsin kännas vid att/om det var ironiskt menat, och då faller det på något vis platt. Han kan inte ironisera över valfri tidn ing utan att hans egen image som bloggare imploderar.

Uppriktiogt sagt, jag är helt ointresserad av om Schulman var en tillräckligt bra bloggare för att ens förtjäna en duell, det viktiga är snarare hur han ses som ett exempel på "hur man gör för at greja det i media". Han är större om symptom än som mediaperson. Och ett symptom som vill skapa satior kring sig själv, dey t är ju bara en hovnarr.

Erik sa...

Jag tycker det roligaste ändå är att Schulam får det publicerat i DN. Det är helt hysteriskt roligt. :)

Anonym sa...

Isobel. Jag har arbetat i många år inom alla delar av media och håller för närvarande på med en doktorsavhandling i just ämnet sociala medier. Alex Schulman är väldigt nära min slutsats. Tyvärr. Jag kan förstå att han spetsar språket, men som sagt, hans slutsats stämmer till största delen.

Magnus sa...

Jag tror tyvärr inte han är det minsta ironisk, det är jävligt svårt att hitta någon slags klackspark mot gammelmedia i hans text där du tror dig finna den. Han skriver ingenstans att *alla* bloggar, eller *kända* (journalist-)bloggar är irrelevanta och dåliga, utan just att bloggarna inte är Den Nya Arenan. Hur riktig den slutsatsen är kan vi diskutera till jul, men poängen är att han inte prickar in den sorts klyschiga bloggförakt som finns här och var på dagstidningarna etc. Att han sen låtsas som om 80% skrivs av Blondinbella och hennes likar är ju bara en typisk konsultfloskel för att få texten att flyta på.

Det är därmed rätt svårt att se att han skulle vara ute i ett satiriskt ärende. Sen är inte Alex en tillräckligt skarp gestalt för att man skulle kunna säga att han kör någon sorts Borat-taktik, imiterar fördomar och dymedelst provocerar fram en skrattspegel. Alex Schulman är ju bara ett varumärke, det är inte tillräckligt mycket som avtecknar sig mot honom för att den sortens satir skulle fungera.

Med Borat eller en 'dumma-blondinen'-komiker är ju poängen att de etsar fram något genom att göra de fördomar om hänger kring dem absurt tydliga, men Alex Schulmans 'gestalt' bakom den här DN-texten och det han skrivit tidgare är alldeles för suddig för att kunna göra något sådant. Det är som att tro att Johan Hakelius skulle skoja med sig själv, det gör han aldrig, bara med dom där andra som inte cashar in sextio papp i månaden.

Per Ljunghall sa...

Lite tillspetsat, men jag står i stort sett fast vid att "bloggar är skit":
http://www.journalisten.se/kronika/10565/journalister-aer-patetiska-praktgnaellare#c000942

"... Visst finns det bra bloggar, men bakom varje lyckat exempel finns väl en flod av mer eller mindre ointressanta bloggar. Du, Andreas [Ekström], gör bloggen större än den är. Jag ser den som ett sätt för vem som helst – och jag applåderar möjligheten – att på internet lägga ut vad som helst snabbt och enkelt utan kunskaper i webbpublicering. Men tillgängligheten medför inte kvalitet med automatik. ..."

Anonym sa...

Jag är förvånad, man hade nästan en liten mini-crush på dig efter att du skrev något så oerhört klokt. Det finns få så småaktiga människor som Alex Schulman, som använder sin medieplatform för att attackera folk i ren avundsjuka som lyckas bättre än honom. Få människor har trackat Blondinbella så mycket som han, han H A T A R henne och många av hennes unga bloggtjejer. Att du tror att han driver är självklart: han är ett medialt geni. Och du är blåögd. Har du ens läst 1000apor? Mer än hans blogg? Han är den siste att försvara unga tjejer, han hånar dem regelbundet och sanktionerar ut sliskiga hån på deras kroppar regelbundet. Jag måste säga att jag häpnar över dig. Är du blind? Man undrar nästan lite: är du helt dum i huvudet?

velvet ripper sa...

Överdos på gutiskt rosévin, kanske? ;)

Henrik sa...

Allvarligt talat, borde inte alla dessa självutnämnt media-savy bloggare och gammelmediadissare som gått i taket över Schulmans artikel ha lärt sig att inte mata trollen vid det här laget? Väldigt mycket noob-varning på reaktionerna.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

for the record:
1) jag skulle aldrig ha sagt något mer än ett litet twitter om den där texten om inte leo frågat mig.

2)jag är tyvärr inte alls säker på att schulman skämtar, men artikeln var ju så genuint bisarr att jag valde att tolka den så. Jag är en positiv människa, okej? Skulle den vara allvarlig vore det ju den mest patetiskt korkade linkbait/dn-rövslickande som skådats på länge. Och sådant vill jag faktiskt inte tro om folk.

3)ja, jag har läst 1000apor, jag tyckte rätt ofta att den var vansinnigt rolig. Schulman är en strålande komiker.

Anonym sa...

Artikeln är inte satir. Den är på allvar.

LeoB sa...

Hm, det är klart att om man tar i lite som Alex gjorde så måste man lägga in lite ironi i det annars riskerar man att inte kunna försvara sig. (En vanlig taktik bland mobbare, utom på Internet där dumskallarna i stället ofta är anonyma.)

Alex kanske förenklar, men det är väl ett av de stora problemen kring bloggandet? För att kunna påverka krävs att många läser - men samtidigt är det inte många som gör det om man inte förenklar. Av naturliga skäl eftersom man så att säga startar från olika håll, vet olika saker.

Det här tänker jag kan leda till en hel del olika saker. Frågan om vad bloggar egentligen har för makt och hur den kan påverka och påverkas är som alla andra frågor om makt något som hela tiden förändras. För det är, som jag ser det, maktens natur, att gå in där vi inte anar, där vi inte förstår. Med resurser.

På sätt och vis är väl då Alex spännande, för hur gör man när ingen lyssnar? När det inte finns plats för en berättelse så att säga. När våra liv, som egentligen är det vi kan förmedla och påverka med, inte får plats.

LeoB sa...

... ursäkta glömde prenumerera... djvla blogger, ta hänsyn till oss glömska ...

Julia sa...

Schulmannen har startat Pappabloggen på Aftonbladet på sin första dag som pappa. Ifall någon undrade...

David sa...

Tja. Bloggosfären kan väl liknas vid en infrastruktur som möjliggör politik enligt open source-modellen?

Magnus sa...

Tre teser om ironi:

1. Alex Schulman var inte ironisk i det han säger i sin artikel. Möjligen litet raljant.

2. Att krydda en text med hyperboler som låtsas vara "sanna påståenden" är inte samma sak som ironi. Hälsa Robert Aschnerg och Filip Hammar.

3. Det är inte effektiv ironi att skissa upp ett 'jag' inne i sin text och sedan lattja runt med påståenden om den personen ifall vi - publiken - inte vet något speciellt om författaren utanför texten, och om man inte lyckas få detta introjicerade "jag" att bli någonting mer än en privat krumelur. Har man ett ironi-jag inslängt i texten så är det lyckat om det avtecknar sig mot mer än bara skribentns egna hojtanden. Det är exakt det som gör att Toby Youngs bok om in tid på Vanity fair är strålande satir: man behöver inte på varje sida backa upp det med att det är privatpersonen Toby, eftersom Toby och hans sidekicks i texten representerar något mer än bara sig själva privat. Schulman, Kinky Afro eller Ronnie Sandahl däremot är ju inga intressanta ironiker om man inte vill bli förförd av den (privat)person som skymtar bakom textens immiga glasruta.

Anonym sa...

Jag förstår inte varför Isobel så benhårt går ut och försöker skydda Schulman. Alla utom hon tänker att han gjort bort sig. Men hon känner sig manad att försöka övertyga folk att det var satir. Jag försöker förstå motivet bakom detta.

Anonym sa...

Jag måste ju säga att jag gravt överskattat hennes intellektuella förmåga. Sen att hon tycker att en kvinnohatande mansgris som är all motsats som vi har gjort på jämställdhetsområdet de senaste 30 åren är en "strålande komiker" visar att hon inte fattar något. Det är inte svårt att förstå, hon trodde ju artikeln var ett skämt. Det är ju just det den inte är. Det är just människor som Isobel som så desperat försöker hålla sig sams med folk som sociopater som Alex Schulman använder sig av, nu har han liksom fått barn och skrivet en gråtmild bok om farsan, då kan vi glömma alla råa angrepp han har gjort på alla människor, han har liksom "förstått felen". Herregud, ibland häpnar jag över Sverige och specifikt medie-Sverige. Jag trodde att ni faktiskt gjorde detta med flit, att det var cynism, men det var värre än jag trodde när man läser Isobels helt okunniga och naiva inlägg.

/Kvinna

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Allvarligt, jag trodde verkligen att jag hade smartare läsare än såhär.

Magnus sa...

Det här påminner starkt om när Caroline Ringskog på sin blogg utropade "Jag älskar Alex Schulman! han är ett geni!" och någon replikerade "Nä, det gör du inte. Du menar egentligen att du gillar hans look."

Iggy sa...

Självklart är du smartare än dina läsare! Maken till genialisk tvärtompsykologisk slutsats har inte skådats sedan lågstadiets kluriga tankemanövrar. All praise due to you.

Lisa Magnusson sa...

Iso, ja egentligen förtjänar inte dina läsare dig. Puss.

Helene sa...

Här blir man i alla fall inte kallad svennebanankommunist av bloggaren om man dristar sig att undersöka det han/hon säger, som på Sakines tillhåll (http://sakine.blogspot.com/2009/06/lastips-om-las.html). Det är en slags klasskillnad, det.

Anonym sa...

Dumma läsare känner sig nog ofta mera manade att kommentera än smarta. Själv gillade jag artikeln, men undrar om det nog inte hade varit bättre om virus blir till epidemier i st f "stormar".

Isobel Hadley-Kamptz sa...

å, ano, självklart! vilket närmast jan majlards metaforförvirring jag gjorde mig skyldig till där. min enda ursäkt är att det gick hemskt fort att skriva texten.

David Ärlemalm sa...

När jag läste kommentarerna på Newsmill och en del av de bloggar som länkar till artikeln blev jag fan mörkrädd. Samma sak med flera av kommentarerna här. Ett tag började jag till och med jag fundera över om det inte var jag själv som missförstått allt och skruvat det ett varv för mycket.

Många lär bli sura på dig när poletten trillar ner – ingen gillar att känna sig korkad.

Spock sa...

David: javisst, när läsarna till och med orkar tänka själva dröjer det ju inte länge innan mediebloggare och journalistrookies (som redan känner varann) ställer sig som feta grisar i ring och gryntar "fan att de inte begriper hur smart det va". Nöff på dig.

"Jag ska sluta skriva och börja jobba med kommunikation, jag är trött på all skit man tvingas ta när man talar högt" -Linda Skugge