lördag, juni 13, 2009

Framtiden har jävlar i mig INTE redan hänt

Dagens text var från början i mitt huvud en mindre essä som också tog upp behovet av medborgarlön, den bisarrt ensidiga politiska koncentrationen på efterfrågan på arbetsmarknaden och motsvarande frånvarande intresse för utbudet, det genuint underliga i att det enda riktigt moraliskt försvarbara för människor att välja framför arbete är att vara med sina barn, ytterligare en liten hyllning till miljöpartiet och en formulering om frisyrer. Men nu blev det bara det här kvar.

32 kommentarer:

Lisa sa...

Jag vet att det är förmätet att propsa på mer med tanke på din arbetsbörda. Men det vore roligt att få läsa den längre versionen.

expat sa...

"den bisarrt ensidiga politiska koncentrationen på efterfrågan på arbetsmarknaden och motsvarande frånvarande intresse för utbudet"

Du menar tvärtom? Annars måste jag erkänna att jag inte begriper, efterfrågan på arbetskraft verkar ju alla rätt likgiltiga inför, medan utbudet ägnas ganska stor uppmärksamhet (lägre a-kassa, stramare sjukskrivningsregler, färre förtidspensioner, mindre av AMS-utbildningar och predikningar om behovet av att gå upp på morgonen m.m.). Vilket också är ett viktigt skäl till att jag tycker de nya moderaterna är så obehagliga, gör det svårare att vara arbetslös, skydda insiders och behåll höga trösklar till arbetsmarknaden.

Max sa...

är inte z. bauman sociolog snarare än filosof?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

jag syftade på efterfrågan resp utbud av arbete, inte arbetskraft.

lisa, det kommer nog i någon form, men inte just nu.

Johan Viklund sa...

Fantastiskt, underbart, otroligt. Jag får gåshud.

Grovt Initiativ sa...

jag vill se allt som du inte fick med. det verkar ännu mer intressant, särskilt utbud/efterfrågan-frågan. kommer det mer?

Elin sa...

Jag vill också ha mer. Fantastisk krönika hursom.

Magnus sa...

Ja, definierar man "bra, nödvändigt och/eller nyskapande arbete" (i hemmet, i ekonomin eller i konst, media och vetenskap) som enbart det arbete du kan få bra betalt för just nu, då har man ju helt gett upp. Den vägen föds det inte speclellt många nya tankar.

Och: snygg text!

Niklas sa...

Väl skrivet!
Jag vill också läsa mer. Mycket mer!

Linda sa...

Intressant att det är fler som åter börja fundera på en alternativ struktur att forma samhället efter..
Detta med medborgarlön är ju något som det diskuterats om i många år, fram och tillbaka, och i flertalet länder. Att det dessutom är många framstående nobelpristagare i ekonomi som förespråkat denna modell, säger ändå mycket om realiteten i modellen.
Jag tror att framtiden ligger i en förändring av hela vår samhällsstruktur, och kanske är det den yngre och mer öppna generationen som måste ta det steget?
(http://nypolitik.blogg.se)

Leroy sa...

Nej Lex !

Framtiden kommer senare.

Det beror på vad man vågar och får.

Bra.

Altså det kommer mera...

Leroy

Anonym sa...

Har du läst Schlaugs majtal och betraktelse? Tror du skulle uppskatta dem. Era formuleringar är i resonans.

När min fru och jag berättar att vi båda självvalt jobbar halvtid känner sig folk ibland provocerade, det avviker ju från normen, men eftersom vi har tre barn verkar det oftast vara rätt ok. Det bekräftar din observaion. Fast om man sedan berättar att vi trots våra högskoleutbildningar och akademikerjobb odlar en del mat, har värphöns och mjölkgetter till husbehov, samt att vi inte vill gå upp i arbetstid, så klassas man ändå till slut in bland galningarna :-)

// Erik Sundvall
http://erik.urgott.se/

Askungen sa...

Nyfiken läsnyfiken

Isobel Hadley-Kamptz sa...

var lugna, jag skriver varje vecka och har tänkt på de här frågorna i flera år. det kommer. synd bara att ledarsidestexterna bara får vara 3500 tecken.

Magnus sa...

Van Gogh jobbade stenhårt men sålde inte en enda tavla i hela sitt liv, trots att hans bror Theo var konsthandlare och trodde hängivet på honom. Idag vet vi ju alla vad ett skissblad av van Gogh kan kosta, om det är äkta vill säga.
Problemet med att trycka in jobbet i dess marknadsvärde just nu är att man fullständigt missar det värde arbetet kan få på längre sikt. Eller det värde som inte är omräkneligt i kronor och ören.

Anonym sa...

Den nyss släppta regeringsrapporten (UK) "Prosperity without growth" från Sustainable Development Commission har kanske i sig själv tillräckligt nyhets/åsikts-värde för att fylla 3500 tecken? :-) Se: http://schlaug.blogspot.com/2009/06/antligen-nu-kom-den.html

// Erik Sundvall
http://erik.urgott.se/

Isobel Hadley-Kamptz sa...

obs, jag är för ekonomisk tillväxt! Jag tror bara inte att en moraliserande syn på arbete är bästa vägen dit.

Anonym sa...

Behöver vi i Sverige verkligen hela tiden ökad köpkraft? Är ekonomisk tillväxt och ökat välstånd verkligen synonymer? Tänk om vi kunde växla ut systemeffektiviseringar till t.ex. mer arbetsfri tid?

Om ekonomiska tillväxtperioder kommer kan vi ju välkomna dem, men att bygga hela samhälssystemet på att just den ekomoniska tillväxten är det viktigaste målet och att 40 timmars arbetsvecka är en gudagiven norm verkar bara vettigt om när man hela livet indoktrinerats till att det inte går att ifrågasätta. Själv har jag börjat ifrågasätta det först på senare år.

Ta gärna en liten titt i den där rapporten, den är tankeväckande, det finns en bra sammanfattning i början om man inte hinner läsa hela.

Thomas sa...

Att skrota LAS så att Ericsson inte behöver ge sockrade avgångsvederlag till uttjänta 35 åringar för att bli av med dom och få in nya fräscha 24 åringar är bra eftersom...?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Thomas, alla något sånär oberoende bedömare är eniga om att LAS är en viktig faktor bakom den extrema svenska ungdomsarbetslösheten (idag säger f ö även Mona Sahlins tidigare statsekreterare samma sak på Newsmill http://newsmill.se/artikel/2009/06/15/tung-socialdemokrat-sahlin-maste-vaga-utmana-facket-om-las )
liksom bakom vår extremt höga arbetslöshet för invandrare. Detta är självfallet del i poängen med systemet, hela tanken är att skydda dem som redan är på insidan på andras eventuella bekostnad. Nu kan man ju tycka att det är värt det ändå, jag gör inte det. Särskilt inte som LAS (också enligt alla bedömare) hindrar rörligheten på arbetsmarknaden, får folk att stanna för länge på jobb de inte trivs och ändå i slutändan inte skyddar mot uppsägning ändå, eftersom facket i de flesta branscher förhandlar bort turordningen. LAS ger alltså bara ett skenskydd men har uppenbara negativa konsekvenser. Jag tycker att trygghetssystemen i stället bör premiera verklig trygghet och ha så få negativa sidoeffekter som möjligt.

Thomas sa...

Danmark har lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige, de har också betydligt färre över 55 som arbetar.

Med verklig trygghet menar du kanske den Danska flexicurity modellen. De flesta som argumenterar för borttagen eller försvagad LAS, Svenskt Näringsliv, Centerpartiet osv, verkar inte särskillt intresserade av höjd A kassa, bättre arbetsmarknadsutbildning, generösare förtidspensioneringsvilkor och andra delar av den danska modellen, de verkar ha en mer socialdarwinistisk inställning. När du också argumenterar för slopad LAS för ungdommarnas och invandrarnas skull så antar i alla fall jag att du också tillhör "hungriga vargar jagar bäst" skolan.

Magnus sa...

Att Svenskt Näringsliv, Centern, Företagarförbundet, Timbro m fl skulle acceptera medborgarlön eller något liknande är helt utsiktslöst. De ser det som Östtyskland, punkt, och deras syn å arbete, entreprenörskap och studier är också tydligt socialdarwinistisk: all ära åt den som vinner och inga frågor.

Medborgarlön skulle faktiskt lösa upp en del knutar, särskilt i förening med fler nya, gemensamma arenor som är tillgängliga utan att du måste köpa så himla mycket. Men en tung fråga just i Sverige - därför att vi identifierar människor så extremt hårt med vad de jobbar med här - är: hur går det till att fasa in en garantiinkomst, om än låg, utan att det ses som en motor för fusk och en grov subventionering av dem som "inte vill ha ett riktigt jobb", om bara vill vara Kronblom? personer som Bo Södersten, Dick Erixon och Malin Siwe skulle ju ryta om DDR om den där garantin så bara låg på 5000 kr per vuxen person och månad.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Thomas verkar inte kunna läsa. det måste vara svårt att delta i diskussioner då.

Magnus sa...

Isobel: Thomas får svara för sig själv, men det kanske också är så på andra hållet, att LAS är något man angriper för att erövra en ny attityd på arbetsplatsen, snarare än att man seriöst tror att en skrotad LAS skulle utlösa en boom för nyanställningar och nya företag? Idén om en granit-LAS som ´håller folk anställda på livstid så länge de inte orkar söka nytt kneg - bara de en gån har lyckats bli fast anställda - är ju en typoisk Timbrodogm.

Det finns inget sådant, lagen har länge medgett att man plockar bort folk utan att följa strikt turordning utan att det behöver kosta en halv miljon. Och som du själv påpekar: om fabriken lägger ner, eller om ledningen hävdar brist på arbetstillfällen, så hjälper ingen LAS. men det är en viktig paroll för många på Sunt Förnuft, Neo och DN att chefen ska bestämma i alla lägen, och då blir LAS en tacksam symbolfråga.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

magnus, det är rätt klarlagt att las har just de effekterna. Inte i reella termer, som vi konstaterat så förhandlas ju reglerna bort generellt i skarpt läge, men människor tror att en lång anställning ger säkerhet och avstår därför från att byta arbetsplats. (jag har inga länkar just nu, men det finns forskning på detta, sverige har ju också en betydligt mer statisk arbetsmarknad än motsvarande länder). Märk väl, jag vill verkligen ha ekonomisk trygghet för människor, idén om de hungriga vargarna var ju just det jag kritiserade (och har kritiserat förut) men jag vill ha regler som främjar dynamik, inte hindrar den.

Magnus sa...

IsobeL: "men människor tror att en lång anställning ger säkerhet och avstår därför från att byta arbetsplats" - jag tror inte att folk är så naiva numera. Massor med branscher har blivit mer konkurrensutsatta, slimmade och outsourcade på de senaste 25 åren; idag vet de flesta att på jobbet kan både det ena och det andra hända och att ingen går säker. Tror du inte att folk fattar att man idag måste sälja in sig själv och att det inte finns så många raka karriärvägar längre?

Våra föräldrars generation kunde såklart känna att bara man skötte sig och jobbade på så hade man jobbet säkrat till pensionen, men idag gäller det knappast för någon - möjligen för domare, lärare och överläkare som haft jobbet i tio år (och vissa VD:ar). Men dessa lär inte känna av en uppluckrad arbetsmarknads-lagstiftning heller.

Apropå att jag jämför med läget kring 1980, så är detta givetvis inte för att det var något paradis utan för att det är den punkt som den här trenden startade från, och Svenskt Näringsliv m fl drivs fortfarande av en reaktion mot läget då.

Magnus sa...

Däremot tror jag du har helt rätt i att det är ett krux att man i Sverige inte kan acceptera om människor skaffar sig värde genom något annat än sitt jobb eller att ta hand om sin familj. Det är delvis ett kulturproblem: i Sverige måste man vara professionellt framgångsrik för att kunna säga "jag har en gård", "jag är keramiker" eller "jag brinner för dataspel" utan at folk ska börja flina; i t ex USA är det inte lika nerplöjt att man måste definiera sig genom jobbet.

eff sa...

Angående din tweet om Ericssons roll i Ahmadinejad-regimens blockering av internet och SMS torde den vara obefintlig utöver det faktum att Ericsson säkert sålt mobilnät till iranska operatörer. När ett nät väl är sålt och installerat är det operatören själv som styr det, Ericssonpersonal fungerar endast som support när nycklarna väl lämnats över.

Ericsson har på senare tid gjort en hel del affärer där man tagit över driften av ett nät från operatören, men då handlar det inte om kontroll av själva nätet utan underhåll. Mig veterligen har det inte skett i Iran, dock, men väl i Storbritannien och Italien för att nämna några.

Om operatören själv vill (eller tvingas) stänga av nätet är det inte svårt alls. Du skulle kunna släcka hela Telias sverigenät utan större problem med tillgång till kontrollapplikationen.

Ren radiostörningsutrustning kräver i sig ingen vidare avancerad teknik, radiofrekvenserna är kända (allt står på Wikipedia). Det handlar bara om att sända brus i tillräckligt höga energier på de frekvenserna och mobiler (som enligt lag ofta bara får sända i en eller ett par watt) orkar inte slå igenom bruset. Bygga osofistikerad elektronik som sänder brus på vissa fasta frekvensband är lätt.

Sen kan regimen själv stoppa trafik genom att, till exempel, gräva av rätt backbone-kablar eller helt enkelt kontrollera all trafik över gränserna, vilket regimen i Iran verkar kunna göra till viss/stor del.

Den tjocke konsulten sa...

Fokus på utbudssidan? Reaganomics all over again alltså! ;)

johan sa...

Vad är det som gör att holland har så låg ungdomsarbetslöhet? Har de låga ungdomslöner och låga ingångslöner? 6% är ju inget mot vad vi har, och värre blir det väl. Själv arbetslös just nu med fil. kand och med stora studieskulder och och vill inget hellre än att ha ett jobb. Gaaaaah... :)

Den tjocke konsulten sa...

Holland och Danmark har en helt annan struktur på sina gymnasiesystem dvs. de utbildar yngre personer som vill ha ett jobb till att bli anställningsbara.

Jag tror den Svenska ungdomsarbetslösheten korrelerar rätt fint med andelen personer som failar gymnasiet.

Fil. kand = ej ungdom men även högskolan sprutar friskt ur sig personer med utbildningar det inte finns behov av men då är det deras egna aktiva val.

Magnus sa...

Konsulten:´Hyfsat sant om ungdomar, sen kan man naturligtvis fråga sig i vilken mån invandrarungdomar som knappt ens kan landets språk över huvud taget kommer med i statistiken i länder som Danmark. Holland eller USA. I Sverige är vi världsmästare på statistik och dessutom uppmäärksamma på öppen rasism, jag skulle tänka mig att fler "Rosengårdsslackers" och så kommer med i våra siffror än vad som gäller för motsvarande grupper och motsvarande statistik i Rotterdam.