onsdag, januari 09, 2008

Mer fildelning och sånt

I dag har jag en ledare om det som inte blev en dom i går i det största fildelningsåtalet hittills.

4 kommentarer:

Jessica sa...

Där högg man svansen av katten, eller katten från svansen.
När senast vann någon, som hade väckt det, ett enskilt åtal? Och ska vi utreda fildelning eller mord så föreslår jag att vi lägger resurserna på mord.

Johan Ahlin sa...

Mkt bra ledare, iofs undrar jag om man överhuvudtaget kan skicka privata mail säkert längre, än mindre spara dem på nån mailserver, eller ha känsliga elekroniska dokument/foton i datorn, tror inte det va... Som den unge stackars fildelaren som får sitt privatliv utrett och offentliggjort, iaf det elekroniska, vid en "vanlig" husrannsakan hade man oxå kunnat hitta en del privata saker såsom nakenfoton mm.

eff sa...

Mail kan krypteras, så även hela hårddiskar. Å andra sidan finns ex. i Storbritannien RIPA (Regulation of Investigatory Powers Act) som gör att det är straffbart med fängelse upp till 5 år om en person inte lämnar ifrån sig krypteringsnycklar de anses ha kunskap om. Gäller dock "bara" för data som existerar inom de brittiska gränserna rent fysiskt. En alldeles förskräcklig lag.

Och skillnaden i det svenska fallet är att husrannsakan alltid genomförs av polis och åklagare, medan den elektroniska undersökningen alltså gjorts av Antipiratbyrån, som inte har några som helst befogenheter vad gäller lag och ordning (och ska inte ha heller). Om APB gjort en "husrannsakan" hemma hos någon hade det räknats som inbrott och varit direkt straffbart. (Vet ej om bevis de ev. hittat hade gällt i domstol.)

APB ska inte ha någon som helst påverkan på polisens arbete eller insats mot fildelning. Inte regeringen heller, som skedde i Pirate Bay-fallet. Det är en oroväckande uppluckring av rättssäkerheten som bara den mest naive kan vifta bort.

De tyska lagarna (eller lagförslagen) om datalagring hos Internetleverantörer innehåller en uttryckt inskränkning som gör att den data som lagras om trafik aldrig får användas för polisutredningar om ex. fildelning, eftersom straffsatsen är för låg. Enbart antiterroristpolisen får begära ut den informationen, och den får inte föras vidare till andra utredningar.

Johan Ahlin sa...

Tanx Eff, jag kommer ändå fortsättningsvis att sno mina dvd:er och cd:s på det gamla goda sättet; lägga 12kr på kassadisken på Åhlens och springa som fan. 12 spänn är ungefär vad den ickedigitala plasten kostar, och, man får motion på köpet:)