onsdag, januari 23, 2008

Ett rättsövergrepp

I måndags träffade jag en svårt handikappad kvinna som det svenska rättssystemet i realiteten dömt till döden. Här är texten.

20 kommentarer:

Jessica sa...

Låtom vansinnet råda.

Anonym sa...

Jessika: Låtom OSS, låten ER, låt det.

Isobel: Bra artikel.

Anonym sa...

Helt otroligt! Tack för att du grävde fram denna sjuka histora och skrev om den.

Hur går vi vidare?

/Magnus

Anonym sa...

Att "det svenska rättssystemet i realiteten dömt /henne/ till döden" är väl att ta i rejält?

1. Susannes användning av canabis angriper bara vissa symptom, inte själva orsakerna till hennes MS.

2. Det är inte rättsväsendet eller den svenska staten som bär skulden till att hon blivit sjuk, eller hur?

3. Att hennes plåga är lika illa som om hon dömts till döden är förstås en snygg bild men blir sen plötsligt verkligeht (ugegfär om när Natalia stormskällde på Lottie Knutson öfr att hon skulle skpat sig en helgongloria trots attdet var just den tidning där hon satt och skrev som hängt upp glorian; den mediala bilden blir verklighet och sedan grund för anklagelserna)

4. Om vi nu ska tala om människor som dömts till ett ovärdigt och kjallt liv, varför skriver Expressen och likmnade tidningar aldrig om de hundratusentals som "rationaliserades bort" och miste jobbet under 90-talet och sedan aldrig kommit in igen, eftersom både staten och marknaden struntar i dem? Många av dem är i viss mening mentalt döda eller har gett upp hoppet om ett värdigt liv, men när läser man om det "oberoende liberala tidningar"?

Anonym sa...

Bra artikel, ännu ett skäl till varför man inte kan rösta på vare sig regeringen eller oppositionen.

Thomas: är det inte lustigt att allting alltid kan fås att handla om folk som blev av med jobbet för tio år sedan? Get real, det är skillnad mellan att dömas till en snabbare död (inga bromsmediciner) och framleva sina dagar på socialbidrag i ngn stödbygd.

APOCALYPTIC PUSSY, sa...

THOMAS:

1. 'Orsakerna' till MS? Vilka är orsakerna till Susannes MS (eftersom du verkar veta)? Och till MS överhuvudtaget?
Det finns inget som angriper själva sjukdomen MS. DEN GÅR INTE ATT BOTA, vare sig med eller utan cannabis. Just symptomen är, mig veterligen, det enda man kan komma tillrätta med/lindra.

2. Är det möjligtvis Susannes eget fel att hon fått/har MS?
Nej, just det.

4. Minskar det Susannes lidande att några människor förlorade jobbet för tio år sedan, och ända sedan dess (tio långa år!!) inte har lyckats få ett nytt/omskola sig/dö? Och om man får vara lite fräck (och det är jag) antar man dessutom att de flesta av de 'hundratusentals' har HÄLSAN I BEHÅLL.

Anonym sa...

expat: get real själv, de som stöttes ut finns inte bara i Värmland och Jukkasjärvi utan också i varenda större eller mindre stad. och det påverkar hela samhället: ett skeende som det med knuttegänget i Rödeby och farsan som sköt ner en av dem i desperat ilska haer en förhistoria. Det hade aldrig kunnat inträffa på ett ställe där arbetslösheten och känslan av noll framtid inte bitit sig fast.

Jonas Barkå sa...

Thomas, förstår du inte skillnaden på att förbjuda någon att förbättra sitt liv och att inte aktivt bidra till att någon kan förbättra sitt liv. Staten har inte dragit in Susannes gratis cannabis, de har fängslat henne för den hon ordnat själv.

Du är fri att ge varenda arbetslös jobb om du vill, men ger du cannabis till en enda MS-sjuk så blir det fängelse. Fundera på det du!

Anonym sa...

Jonas: det är ingen som har snackat om att"ge" alla arbetslösa jobb som man ger en karamell åt ett barn. De flesta vore fullt kapabla att hitta jobb och utvecklas av sig själva om de inte tvingades fast i en okänslig och kontrollerande byråkrati (AMS m fl) å ena sidan och en arbetsmarknad som bara väljer in dem som redan är inne å den andra. Att hindra människor att försörja sig själva och ta vara på sina liv och sina familjer är också att aktivt förstöra för dem, även om det inte är lika lätt att måla upp ansikten på dert förtrycket eftersom det handlar om sociala och ekonomiska strukturer, inte om en enskild paragrafryttare.


Det är inget problem med att söka hundra jobb, men i takt med att många vanliga industri- och tjänstejobb försvunnit har det blivit mycket svårare att snabbt komma in på arbetsmarknaden om du inte har rätt slags kontakter eller "en universitetsexamen och minst två års erfarenhet av detta slags arbete". Jag förstår att det är svårt för dig och många andra som tar er fram som konsulter, PR-are eller liknande _ eller går på Handels - att inse det, men det är i praktiken omöjligt att ta sig från öppen arbetslöshet in på en bana som konsult, webdesigner eller frilansjournalist utan att ha pengar och kontakter i branschen sen tidigare- Minst en halv muiljon svenskar gick långtidsarbetslösa bara under 90-talet: många av dem utgör idag en förlorad generation. Att tro att detta - och den fortsata bristen på riktiga jobb - inte påverkar hela landet är naivt.

När det gäller Susanne, hennes MS och cannabiskuren så känns det fortfarande som en grov överdrifta tt säga at "rätttsväsendet dömde henne till döden". Typiskt fall av hur metaforen rusar iväg med tanken. Ni vill ha cannabis legaliserat? Jamen så skriv det då!

Jonas Barkå sa...

"Att hindra människor att försörja sig själva och ta vara på sina liv och sina familjer är också att aktivt förstöra för dem"

Givetvis, om det verkligen är så att man aktivt förstör för dem. Att inte ge en människa jobb är inte att aktivt förstöra. Att lägga ner en fabrik är inte att aktivt förstöra. Att inte ge någon utbildning är inte att aktivt förstöra. Ett byråkratisk hinder kan vara att aktivt förstöra, förutsatt att det är något som förbjuds och inte bara något som inte erbjuds.

Att sätta någon i fängelse är absoult att aktivt förstöra. Och då bör det finnas en mycket god anledning. Exempelvis att man aktivt förstört för någon annan, vilket Susanne inte gjort.

Ja, jag håller med om att "rätttsväsendet dömde henne till döden" nog är en överdrift, då vad jag vet cannabis inte förlänger livet på dem med den här sjukdomen. "rätttsväsendet dömde henne både till fängelse och att lida under sin sjukdom" vore mer riktigt. Men hur som helst så är det inte jämförbart med arbetslöshet på något sätt, förutom de som faktiskt enligt lag förbjuds att arbeta. Det är ett övergrepp.

Visst är arbetslöshet ett problem som kan förstöra männsikors liv, men inte "Ett rättsövergrepp", vilket faktiskt är vad den här bloggposten handlar om.

Jonas Barkå sa...

"Jag förstår att det är svårt för dig och många andra som tar er fram som konsulter, PR-are eller liknande _ eller går på Handels - att inse det,"

Jag förstår att det är svårt för någon med så många fördomar att inse skillnaden på arbestlöshet och fängelsestraff.

Anonym sa...

Jonas: det där sista var lågt, men okay: tror du verkligen att men placerar en svårt ms-sjuk kvinna, som kan ha svårt att röra sig normalt till följd av sin framskridna sjukdom, i ett vanligt fängelse? Min gissnbing är att hon sntingen skickas på "vård" wller får gå hemma med elektronisk fotboja. Naturligtvis är det ett bisarrt fall, men Expressens avsikt att framförallt komma åt narkotikalags´tiftningen är också väl genomskinlig.

Anonym sa...

"men Expressens avsikt att framförallt komma åt narkotikalags´tiftningen är också väl genomskinlig."

Ja, just det. Narkotilagstiftningen är ju irrelevant i det här fallet -- det handlar framför allt om alla som förlorade jobbet för tio år sedan.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag har varken tid eller lust att engagera mig i hur 90-talets arbetslöshet påverkar behandlingen av MS-sjuka i dag, men bara några påpekanden.

Dödsdomen handlar inte om att Susanne Eriksson förbjuds att använda cannabis. Cannabis botar lika lite som någon annan medicin MS, det lindrar symtomen och gör det möjligt för henne att ha ett drägligt liv. Som jag skriver i artikeln är detta vetenskapligt okontroversiellt. Susanne sade också till mig att hon mycket hellre skulle få sativex-sprayen än hålla på med cannabis, inte minst för de problem med snyltare och annat som cannabisodlingen ledde till (sativex ger alltså inget rus).

Det som däremot i realiteten är en dödsdom är att hon förvägrades sina bromsmediciner i häktet och hotas med att inte kunna smärtlindra mot biverkningarna av bromsmedicinerna i fängelset (det senare är inte klart, men kriminalvården är tveksamt till hennes nuvarande smärtstillande och har sagt att hon bör prova med bara alvedon först i alla fall. alla som känner till biverkningarna av beta ferron ser det som ett sällsamt grymt skämt)

För en person i ett så sent skede av MS förkortar det livet betydligt att inte få bromsmediciner. Hon har ju också blivit mycket sämre sedan hon satt i häkte utan sina mediciner. Dessutom blir det förkortade kvarvarande livet under svåra besvär och smärta.

Anonym sa...

Att det över huvud taget blir en diskussion om en sån här sak visar väl att Marcus Birro har helt rätt.

Domen är fyrkantig, stelbent och inhuman. Den går helt på tvärs med de grundläggande målsättningarna med lagen.

Jag är själv f.d. missbrukare, och jag HATAR narkotika, men i det här fallet kan jag inte se hur man kan vara så satans ond. Jag har också vårdat MS-sjuka i den sista fasen. De lever i ett rent helvete, och ALLT som kan göras för att mildra det helvetet bör göras.

Jonas Barkå sa...

"det där sista var lågt, men okay: tror du verkligen att men placerar en svårt ms-sjuk kvinna, som kan ha svårt att röra sig normalt till följd av sin framskridna sjukdom, i ett vanligt fängelse?"

Men det var inte det du skrev eller?

Det enda vi vet än så länge är hur hon placerats i häkte, och det var inte något sjukhus direkt. Tvärt om.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Ja, och ett till svar till Thomas. Susanne ska alltså sitta av sitt straff på Hinseberg. Hon vill gärna ha fotboja, men det får man visst inte om straffet är längre än 6 månader.

Colette van Luik sa...

Makalöst, fyrkantigt, och tyvärr, svenskt...
Blir bedrövad varje gång jag hör om myndigheter som beter sig som Gud fader och "vet bäst". Vi medborgare ska bara bocka på nacken, tiga och lyda. Inte komma med egna initiativ, inte försöka själva att förbättra våra liv, inte tänka själva...

LEWANDER sa...

Isobel,
Tack för artikeln,

Jag tror det här problemet har fler dimensioner, 1, att hon förvägras sina bromsmediciner då de klassas som narkotika, 2, att hon av rådande lagstiftning förvägras effektiv smärtlindring, och 3, med anledninga v föregående tvingas att självmedicinera sig med cannabis. Det tvingande i sammanhanget är nog den springande punkten då man som MS-sjuk i Sverige som Isobel säger blir rekommenderad två alvedon mot såväl sjukdomens smärtor samt bieffekterna av bromsmedicinen.

Thomas, tror du att Isobel och Expressen egentliga agenda med artikeln är att förespråka legalisering av cannabis? Ja du, jag tycker att artikeln är ett utmärkt inlägg i den svenska icke-debatten kring drogpoliotikens trubbighet, och i det här fallet, grymhet.

Anonym sa...

I indien klassas Ms som en Kemisk förgiftning och går att bota i många fall eller iallafall lindra det rätt bra . Se kliniken kattakala.

Någon skrev här att staten inte ansvarar för att Susanne har Ms.

Susanne har inte heller viljat få sina tänder fyllda med kvicksilver vilket kan vara en orsak till Ms.

Finns otalt många invandrare och i arbetsklassen som blivigt skuldsatta till följd av att den svenska staten skuldsatt folk genom att fylla käften på oskyldiga med tungmetaller.

Det finns tusentals med individer som till följd av statens förgiftning bär på följdsjukdomar och stämplas och svartmålas när dom försöker få rättvisa.

Sverige = Dubbelmoral 100%