söndag, juni 10, 2007

Han gör det igen

I stället för att vara avundsjuk över hans möjligheter till betalt seriöst researcharbete har jag bestämt mig för att vara lycklig över att någon i alla fall har sådana villkor. Maciej Zarembas första artikel i en serie om FN-styret i Kosovo andas journalistpris både mellan och på raderna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med. Nu väntar väl bara ett sedvanligt misstänkliggörande och smutskastande av oliktänkande i vissa förväntade medier.

Anonym sa...

åsiktsliberalen: Jag antar att du menar att det är vänsterpress, facktidningar som ska smutskasta? Kanske tom det ni finurliga borgare kallar (S)(v)T?

Men varför det? Vad finns i Zarembas artikel som skulle föranleda en sån kritik? En artikel med udden mot ett korrumperat och koloniserande FN, skulle reta vänstern?

För tänkande människor är det möjligt att skilja på författaren och innehållet i texten. Att Zaremba tidigare kritiserat facket betyder väldigt lite för läsningen av Kosovotexten.

Jag tror kanske du blandar ihop vänsterpress med alla dessa borgare som i kommentarer till något en vänsterskribent (tex Esbati, Linderborg och alla till vänster om moderaterna) skrivit, oavsett om texten handlar om a-kassa, supande fäder eller fotbollslandslaget, ofelbart lyckas få in ordet Gulag och talet 100 miljoner.

Anonym sa...

Jag är lite förvånad över isobels beundran inför Maciej Zarembas artikelserie. Han är en super-essäist - no doubt! Medryckande och målande miljöbeskrivningar. Men substansen...? Han skriver en artikel baserad på tre namngivna källor: 1. Taxichaffis som upprörs över mörka poliser (pakistanier) 2. Inga-Britt Ahlenius 3. Kurti - ledare för en extrem nationaliströrelse som vill slänga ut FN bums och uppnå omedelbar självständighet. Hade han varit nöjd med missionen hade det varit ett varningstecken om ngt. Källurvalet reducerar artikeln till ett kåseri.

Faktum är att läsaren inte tillförs NÅGON kunskap om det politiska läget i Kosovo. Varför är FN kvar? Jo, mkt enkelt, för att det i nuläget är omöjligt att i säkerhetsrådet uppnå enighet kring en resoultion pga Rysslands veto-hot. Ryssland spelar med två miljoner kosovarers öde pga oro för att kosovo ska bli en precedent som ska anropas i Tjetjenien. Detta är absoluta elementa i den här frågan. Som ett stort fan av MZ blir jag besviken på att han utnyttjar det faktum att han skriver till en I DENNA FRÅGA oinitierad läsekrets och utnyttjar den handlingsfriheten till raljans. Behöver jag ens nämna nyköpings-liknelsen...