tisdag, oktober 28, 2008

Varför vettiga konservativa inte kan rösta på McCain

Anne Applebaum säger allt det som det är ett plågsamt mysterium att exempelvis Hans Bergström inte säger. Det är för övrigt fascinerande att se hur nära nog alla de vanliga intellektuella amerikanska idolerna hos den svenska (intellektuella) högern i det här årets val kommer till beslut som liknar Applebaums. Och alla med ungefär liknande argument. Christopher Hitchens tar upp Palins (och McCains) syn på vetenskap, Fareed Zakaria argumenterar mer känslomässigt utifrån kandidaternas karaktär och sin egen situation, David Brooks skriver om att McCain övergivit sin egen pragmatiska konservatism. På ett seminarium jag var på häromveckan tillfrågades Johan Norberg om vilken kandidat han höll på och han försökte smita undan genom ett Applebaumskt: "Jag önskar att Jon McCain kunde ha blivit president för ett år sedan".

För all del. Vem gör inte det? (Då hade man åtminstone sluppit ett år med W.) Även under primärvalen i vintras var jag själv fortfarande stillsamt McCain-entusiastisk. Men McCain har förändrats av den här kampanjen, han har låtit sig själv kidnappas av galenpannehögern, av Rove & Hannity & Limbaugh (som förresten häromdagen sade att det bara var skönt att vara av med de pragmatiskt konservativa som Colin Powell och andra som nu gått ut med sitt Obama-stöd) och han är inte längre den han var. Enligt Applebaum (jag har inga andra källor tyvärr) har McCain till och med svängt i tortyrfrågan för att gulla med vansinneskrafterna inom GOP och då finns det faktiskt inte längre något fog alls för allt det där vanliga vi brukade säga om hans fasta karaktär.

Det ser de tänkande amerikanska republikanerna. Att de svenska McCain-fansen inte gör det är obegripligt. Eller kanske beror det bara på att de väljer bort just det. Att tänka.

8 kommentarer:

Johan sa...

Jo, McCain röstade emot lagstiftning som skulle begränsa CIAs möjligheter att använda fysisk våld som förhörsteknik. Läs här. Eller här.
"The field manual, a public document written for military use, is not always directly translatable to use by intelligence officers," McCain explained in February, reiterating his position from 2005. He added that the CIA should be allowed to use "alternative interrogation techniques," that are not otherwise outlawed as unduly coercive, cruel, inhumane or degrading. McCain has not publicly described the techniques that he believes fall into that category.

Some human rights observers say McCain's latest position is best explained as a symptom of exhaustion at fighting an Administration that has continuously resisted efforts to clearly outlaw practices like waterboarding. "I don't believe John McCain is comfortable with the current CIA program," said Tom Malinowski, the advocacy director for Human Rights Watch, who has worked closely with McCain and his staff on these issues. "I think McCain just reached a point where he didn't want any more confrontations with the White House. He wanted to win the White House."

Anonym sa...

Hela bunten är sionisternas lydiga horungar. Varför bry sig överhuvudtaget?

Conan förgöraren

Anonym sa...

Isobel, du undviker tydligen helt och hållet sakfrågan. McCain är helt enkelt "the lesser evil" i och med MARXISTEN Obama som enda alternativ.

Isobel sa...

Jag vet inte vilken av de två anonyma kommentarerna som är mest bisarr.

Sanjay sa...

Jag sticker ut hakan och hävdar att det handlar om fåfänga. Svenska konservativa/libertarianer har alltid satt någon sorts ära i att förstå USA bättre genom att stödja den Republikanerna och alltid envist hävda amerikaner röstar ALLTID Republikansk och allt annat är undantag. Det är för tråkigt att stödja demokraterna när alla andra gör det, då spelar det inte någon roll att det Republikanska partiet förvandlats till ett anti intellektuellt pöbel parti.

Den gamla skolans Republikaner de som stod för individuell frihet och en stat som inte bara stod för låga skatter utan även en stat som inte spenderade mer än vad den hade råd till börjar ångra att de lierade sig men den evangeliska högern när de nu ser vilket monster de har skapat.

t.o.m David Frum tar avstånd från McCain, Boris Johnsson gör det också. Men inte Bergström, Dick Erixon mfl, skrattretande faktiskt. Om några år kommer de att skämmas över det, precis som McCain själv kommer att göra eller förmodligen redan gör.

Magnus sa...

Den svenska höger som idag stödjer McCain, och ropar "jävla muppar!" till sina motståndare (så moget!) är ungefär samma kretsar som för några år sen menade att Berlusconi var en cool hedersknyffel, som skändligen förtalades av en medial sossemaffia och av fåniga italienska domstolar. Att försöka övertyga den sortens debattörer om att deras stjärna kan utgöra en fara för demokrati och rättssäkerhet är ofta hopplöst. De vill ge sken av att de ser saker från ett objektivt perspektiv och att de är ena storsinta riktiga liberaler.

Men visst finns det pckså en hel del fåfänga med i bilden, som Sanjay är inne på. Att stödja Obama när hela världen ser att han kan innebära en ny epok, och alla från Madonna till Lars Ohly föraktar McCain, är ju inte kul.

Henrik sa...

Folk som Dick Erixon är helt enkelt högerns motsvarighet till de vänsterfolk som trodde sig ha hittat arbetarparadis i Sovjetunionen eller Nordkorea på 60 och 70 talet. Ideologisk rättrådighet går före verkligheten.

Anonym sa...

Skillnaden är kanske att den svenska högern inte har rösträtt i USA.

Vad de kommer till för beslut saknar allt praktiskt värde.