lördag, november 10, 2007

Dagens mest bisarra

Dagens mest bisarra text stod Stefan Lisinski i DN för med denna "faktaruta".

Under rubriken :"Internet vanlig inspirationskälla för många sexbrottslingar och andra kriminella" buntar han ihop fyra fall:

1) Nynazisterna som mördade en handikappad man som tänkte lägga ut en film på mordet på INTERNET.
2) Män som söker upp minderåriga på chatrum och liknande för sexuella kontakter, däribland Alexandra-mannen.
3) En man som dömts för att ha förgripit sig mot sin dotter från det att flickan var fem år. Han ska också ha sålt henne till andra män. Dessa män har han fått kontakt med via INTERNET.
4) En 17-årig flicka och hennes 18-årige pojkvän som dömts för mord på flickans mor. De två "bodde i olika delar av landet" och fann varandra via INTERNET.

Skulle man inte lika gärna kunna göra faktarutor om hur bilen inspirerar många sexbrottslingar och andra kriminella eftersom de åkt bil före eller efter brottstillfället? För att inte tala om hur telefonen inspirerar till brott. Eller kanske faxen. Nej, okej, då, kanske inte faxen.

7 kommentarer:

Anonym sa...

"1) Nynazisterna som mördade en handikappad man som tänkte lägga ut en film på mordet på INTERNET."

Var det han själv som tänkte dokumentera det och sprida filmen? oops, Iso! ;)

Nej, internet är såklart inte orsaken men nätet har onekligen underlättat en viss slags hatbrott och trakasserier. Somliga går igång på känslan av att vara på en gång anonyma och allsmäktiga ("Hela världen kan läsa våra ord, men dom kan inte spåra upp vilka vi är") Sidor som t ex hyllningarna på Facebook till skolmördaren i Finland hade varit helt omöjliga om de som postar där hade vrit tvungna att säga det öga mot öga med andra eller i t ex ett tv-program, så att de backat det md sina r/l-identitter. Den sortens feedback eller "möte med verkligheten") slipper man i många sammanhang på internet, och det är inte bara positivt.

Att Facebook rensade de här sidorna är naturligtvis vettigt men det förändrar inget av den sortems flockmentalitet.

J sa...

Jag vill inte ens kommentera din blogg just nu, bara berätta att jag legat uppe hela natten och sträckläst din vackra bok, Jag går bara ut en stund. Jag är helt tagen. Tack för att du skrev den. Kram från Janna.

Philip sa...

Cats on fire-Mattias skrev en bra grej om det här på sin blogg, tycker jag. Läs här.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Hm, syftningsfelet är onekligen magnifikt. Mitt enda försvar är att jag skriver de allra flesta inlägg här med en uppmärksamhetskrävande 8-kilosklimp i knät och att jag därför är glad över att jag alls klarar av att stava.

Och ska vi tala om flockmentalitet och tekniska uppfinningar går det ju bara inte att komma förbi Gutenberg. Fatta vilka brott, revolutioner och allmän oreda som tryckpressen "inspirerat till":

vandrarvild sa...

Håller med, att skylla det på internet är rätt lamt. Fast på den tiden då det fanns skylldes det på farliga snuskgubbiga "Heta linjen"(fenomenet är helt okänt hos 80talisterna har jag märkt). Aldrig att det är människan som gör det själv, nejnej, människan är ett offer för kommunikationen..... *suck*

Sen kan man ju komma med inlägg om egna val och yttre påverkan, onda frön i alla, yada yada men den vägen får nån annan traska idag.

Andreas sa...

Förbjud hela klappet.

Anonym sa...

vandrarvild: tramsa inte nu, texten säger ingenting om att internet skulle vara *orsaken* till de här brotten, det är helt enkelt en punktlista på några våldsbrott där internet har betytt en del för att etablera kontakt eller en slags cranky "tillhörighet". Om man sätter samman en liknande faktarura om dopingfall i skidsport - där det ju varit några stycken - så skulle det knappast betyda att man skyller regelbrotten och fusket på att folk åker skidor eller på Ingemar Stenmark.

Han antyder förstås att nätet har erbjudit en virtuell arena för brott som snabbt flyttade ut i verkligheten, men det är en annan sak.