söndag, augusti 08, 2010

Eleverna (och muslimerna) måste lära sig att veta hut

Mycket kan sägas om folkpartiets diverse utspel senaste veckan, och mycket har redan sagts. Jag kommenterade omedelbart på twitter det cykliska i hur partiet på sommaren varje valår tycks rikta in sig på problemen med invandrare. 2002 var det språktest, 2006 var det obligatoriska underlivsundersökningar på invandrartjejer för att rädda dem från könsstympning, nu i år är det alltså burkan som bör knös in i valrörelsen, kosta vad det kosta vill.


Yvonne Ruwaida
skrev en klok och nyanserad text om frågan, på vilken Lotta Edholm svarade insinuant och ohederligt och fick mig att känna att man nog ändå inte kan rösta på folkpartiet ens lokalt med hedern i behåll.

För det är ju så det känns. Jag antyder alls inte att detta är någon stark upplevelse i folkdjupet, liberalism brukar ju inte vara det, men om det är någon rösthandling som skulle få mig personligen att skämmas i år vore det en röst på folkpartiet. Det känns såklart förfärligt i förhållande till allmänt vettiga folkpartister som Birgitta Ohlsson eller Madeleine Sjöstedt, men det finns något ruttet och luktande i det där partiet som smittar och sprider sig.

Andra folkpartistiska utspel på sistone gäller att skolk ska skrivas in i betygen på gymnasiet och nu senast i dag att skolnämnden ska kunna tvinga föräldrar till skolelever att delta i undervisningen. Hur det senare hänger ihop med sånt som regeringens älskade arbetslinje eller bara den rätt grundläggande tanken att vuxna människor som princip inte kan tvingas arbeta åt staten, är oklart. Men det är ju numera uttalat antiliberalismen som är folkpartiets paroll, oavsett om det handlar om muslimfobi eller om en skolpolitik där partiledaren på fullaste allvar tror sig veta vad som är bäst för alla sveriges skolor och skolbarn.

Björklund avslöjar också hur han ser på människor i allmänhet, på lydnad och frihet: "Det är inte ok att vuxna kommer och går som de vill på en arbetsplats, då ska det inte vara det för elever i skolan heller." Det här anknyter direkt till diskussionen om maktförhållanden på jobbet som jag deltog i för ett tag sedan, och där folkpartiledaren ser det som självklart att chefen disciplinerar den underlydande. Det förvånar såklart inte, men det är intressant att tänka på.

Jag kommer också att tänka på den utmärkta genomgången i the economist häromveckan av kriminalpolitiken i USA. De pekade där på det stora problemet med hårdare-tag-populismen, att inga politiker någonsin kan stödja lättnader i straffen men alla slentrianmässigt föreslår skärpningar, och trots att alla som sätter sig in i frågorna inser orimligheten i det övergripande så fortsätter bara spiralen. Folkpartiet vet att verklighetens folk gillar att man tar tag i den så kallade flumskolan, det har partiet vunnit röster på historiskt. I viss utsträckning har det dessutom funnits goda skäl för en sådan uppfattning, det har funnits problem i svensk skola som berott på oordning, oklara och alltför lätta kunskapskrav, alltför stort fokus på lust och kreativitet framför basal kunskapsinhämtning.

Folkpartiet vet bara inte när det är nog. I desperat jakt på den där härliga tvåsiffrigheten i opinionen man hade för några år sedan blir den spontana och självklara åtgärden att köra på med mera av det som funkade förut. Precis som när amerikanska politiker mer eller mindre av misstag inför obligatorisk livstidsstraff för personer som snattat tre kolor vid tre olika tillfällen blir det för folkpartiet viktigast att visa handlingskraft och krafttag (två fina ord att analyser freudianskt) och det enda sättet man kommer på att göra det är genom att förorda mer disciplin mot skolelever och muslimer. Det är möjligt att det fungerar i en valrörelse. Själv vet jag i alla fall vad jag absolut inte kan rösta på.

18 kommentarer:

Psykedelisk sa...

Det är något nyspråksaktigt över ett konservativt parti som kallar sig liberalt. Läste en debattartikel i SVD för någon dag sedan där en kvinna förespråkade att man ska fotografera hamburgare på snabbmatskedjor och jämföra med reklambilderna. Skiljer sig burgarna från reklamen ska man skicka in en anmälan till konsumentverket om vilseledande marknadsföring. Synd att man inte kan göra likadant med politiska partier.

Birch sa...

En konstig sak som jag funderat på länge (ok, jag har inget liv, so sue me) är en stor skillnad som finns mellan moderaterna och folkpartiet.

De förra har historiskt haft vettiga partiledare, Bohman, Adelsohn och Bildt tex, samtidigt som de haft hopers galningar snäppet under (idag främst representerade av Beatrice Ask).

Folkpartiet är precis tvärtom, det finns ett antal himla sympatiska personer i det partiet (Camilla Lindberg, tex), medans ledarna är totalt skogstokiga; Ahlmark, Westerberg och Korpral Björklund, bara för att nämna några.

Ajuste: Bra skrivet, förresten! :-)

Jessica sa...

Håller med psykedelisk. Det är en förolämpning mot ordet liberal att Folkpartiet fortfarande kallar sig det. Om det HÄR är ett uttryck för liberalism, ja, då är jag inte det längre (liberalist alltså). det känns förbannat sorgligt.

Anonym sa...

Tror (hoppas) vi är många många procent som gärna skulle vilja se ett RIKTIGT liberalt parti göra entré! Som på ett kompetent sätt hanterar, driver och diskuterar samhällsfrågor ur ett modernt frihetligt perspektiv.

Den liberala och intressanta samtida debatten hittar jag nästan bara på nätet, men mycke lite når partipolitiken.

FP är ju paradoxalt nog idag i många frågor det MINST liberala partiet!

/My

Henrik sa...

Jag tycker inte att Ohlsson och Sjöstedt längre kan kallas vettiga. Deras acceptans av dårskapen kan ju inte ses som annat en ett tyst medhåll när den pågått så länge. De har sålt sig på makthungerns altare och är numera lika goda kålsupare till motsatsen bevisats.

Mangan sa...

Fp yror uppenbarligen att man kan återvända till ett läge där Läraren, Professorn, Direktören, Översten (och Prästen?) var tunga auktoriteter som ingen sade emot - och att detta skulle kunna finnas i samma rum som ett modernt, rörligt entreprenärssamhälle. Man vill, precis som Sarkozy, sätta en parentes kring allt som hänt kulturellt och politiskt sedan 60-talet utom Margarte Thatcher och Berlinmurens fall. Det är idiotiskt.

Och det här förslaget innebär en grov överskattning av hur mycket svenskarna är beredda att göra skolan till centrum i sina liv, i familjens liv. Tror fan att folk vill eller har tid till att ägna många timmar i veckan åt att läsa biologi- och matteläxor med sina barn, eller att föräldrar vill tvingas sätta sig i skolsalen och hängas ut för sina vanartiga barns skull.

Stardust sa...

Att rösta på Volkpartiet är naturligtvis helt uteslutet; jag begriper inte hur några vettiga personer kan finnas kvar i det partiet, men uppenbarligen är så ändå fallet. Hade någon startat ett riktigt socialliberalt parti hade det säkerligen blivit strömhopp från Fp, och så med rätta.

Marteus skrev i Expressen om att Fp tagit sitt traditionsenliga dopp i den populistiska dynghögen. Ett snuskigare dopp än vanligt med tanke på SD-kontexten, skulle jag vilja tillägga. Björlund verkar ha "runkat upp sin stridskuk ordentligt" inför den här valrörelsen, dessvärre.

Stardust sa...

Dypölen skrev hon nog, när jag tänker efter, men det spelar väl mindre roll :)

Mangan sa...

Vi är i det tragikomiska läget att samtliga svenska riksdagdspartier utom moderaterna har vuxit fram ur folkrörelser, men samtliga dessa (utom möjligen mp, men de är yngst) har också grundligt förrått dessa rötter.

Kan bara hålla med Stardust: ett äkta socialliberalt parti med intelligens, rättspatos och hjärta kulle utan vidare samla minst 8% av väljarna.

Vinlusen sa...

Ville bara säga att jag tycker att du skriver så klokt och bra om det här!

Alexander sa...

Har i stort inga invändningar mot det här inlägget, men jag förstår inte riktigt vad som är fel med Björklunds citat: "Det är inte ok att vuxna kommer och går som de vill på en arbetsplats, då ska det inte vara det för elever i skolan heller." Om du vill får du gärna förtydliga.

Anonym sa...

Skulle inte din invändning vara så mycket trovärdigare om du kunde uppvisa att du har varit positiv till en del av "hårdare tag"-retoriken? Du skriver nu att "Folkpartiet vet bara inte när det är nog". Okej. Så när är det nog? Och var det så att Isobel från början sa "heja heja heja" för att därefter övergå i "stopp nu räcker det"? Var finns i så fall dessa "heja heja heja"-inlägg och artiklar?

Mangan sa...

@Anonym 1.53: fp och Björklund ser inte när det man passerar den gräns där det skär sig mot djupt unvuxna attatityder i Sverige heller. Det fungerar att plädera för sådant som bara kommer att drabba olika invadrargrupper och muslimer, och där det kan säljas in som att "man får väl se till att inte vara så trulig" eller vara en latmask, men förslaget att släpa in föräldrarna till skolsalen och låta dem skämmas där om deras barn inte sköter sig, det är något helt annat. Det kan drabba mängder av helt vanligt folk, även väl stadgade chefsfamiljer med villa och hundra ppp i inkomster per månad. Alla kan råka ha barn som inte känner sig motiverade eller som flippar ut. Men de flesta här i nlndet är trots allt emot att andra i familjen ska ställas vid skampålen.för att en har dabbat sig. Förslaget är fel inte bara i förhållande till vänsterliberala såikter utan, framför allt,m i förhållande till det attitydklimat, den syn på auktoriteter vi har här i landet sen flera årtionden.

Dessutom handlar det om expoenring inför andra *vuxna*: barnen kommer ju tt berä'tta och på jobbet kommer snacket också att gå: "jså du begär ledigt för att du måste ha husarrest i ksolsalen?" Det kan man bara sälja in om lärarenm ska anses ha en helt annan slags auktoritet än idag, om man vill ha tilbaka det gamla läroverket.

Det är ungefär som den där kristna damen som föreslog porrfilm i SVT på lördagarna. Det kunde verkat bra, men det var hopplöst fel.

Anonym sa...

Föräldrar tvingas sitta med i klassen!? Man tar sig stönande för pannan. Denne Björkklund. Hur i h-e kan en sådan tönt över huvud taget bli partiledare.

En sak står klar: Våra politiker är hopplöst bakom flötet.

Anonym sa...

Har en vän som jobbar på skolinspektionen. Hon skrattade rått åt major Björklunds senaste utspel med kommentaren:

– Jag har rätt stor erfarenhet av "stökiga" elever och vet hur vanligt det är att deras problem bottnar i psykisk sjukdom eller missbruk hos föräldrarna. Fint att ministern nu inför skolplikt även för dårarna och pundarna, det mår deras barn säkert bättre av...

fredrik sa...

Bra text, men en stycke reagerar jag på som blivande gymnasielärare:

"Folkpartiet vet att verklighetens folk gillar att man tar tag i den så kallade flumskolan, det har partiet vunnit röster på historiskt. I viss utsträckning har det dessutom funnits goda skäl för en sådan uppfattning, det har funnits problem i svensk skola som berott på oordning, oklara och alltför lätta kunskapskrav, alltför stort fokus på lust och kreativitet framför basal kunskapsinhämtning."

Har man någon som helst koll på svensk skolhistoria så kan man se att den andra halvan av stycket är fullständigt felaktig - denna "flumskola" existerar inte och har aldrig existerat. Det är verkligen ett bevis på hur starkt grepp fp:s antifrihetliga retorik (föredrar det begreppet framför "antiliberal", som jag inte håller med om att de är) har om debatten och bilden av skolan. Ja, det finns och har funnits stora problem i skolan och ja, socialdemokratisk politik ligger bakom många av dessa, men dessa problem har aldrig varit kopplade till för lite disciplin, för mycket kreativitet eller något annat. Snarare samma gamla auktoritära stil presenterad med sossigt nyspråk. Att kalla det "kreativt" är som att kalla toyotismen inom industrin för kreativ och frihetlig.

Anonym sa...

Fantastiskt blogg jag hittat till! Nyanserad och mycket innehållsrik. Kommer att vara en bra inspirationskälla inför årets val.
Fortsätt skriva, du är bra!
/Lily

Hampus Eckerman sa...

Birgitta Ohlsson är en av de vars politik luktar. Hon var närvarande när Liberal International Congress valde Honduras diktator till vice-ordförande, allt utan ett uns av protest. Inte någon upprörd debattartikel.

Henne kan vi aldrig mer lita på efter det.