fredag, september 19, 2008

Måsteläsning och lysande journalistik

Alla måste läsa det stora reportaget i veckans Fokus om spelet bakom FRA-lagen. Utifrån de källor jag har finns vissa smärre faktafel i texten, men i det stora är det ett imponerande grävjobb och ännu ett kapitel i den sorgliga historia som FRA-eländet är. Kommer alliansregeringen någonsin att hämta sig från det här fiaskot?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det en kul text, men är det grävjobb eller blir Fokus verktyg i en revirstrid som kanske fortfarande pågår? Dessutom stänks det en del skit på nuvarande justitieministern samtidigt som den förre ges något av en "hjälteroll".

Det tål alltid att funderas över varför vissa grävjobb lyckas och andra inte gör det, eller hur?

Källorna verkar bra, men hur är det med källkritiken?

Anonym sa...

Jag tror iofs att Ask är en svag justitieminister, av flera skäl, ett är att juridik är ett ganska tekniskt betonat specialområde där djävulen sitter i detaljerna, dels att hon knappast någonsin varit en stark minister.

Bodström var sannolikt starkare, men mer på grund av medial förmåga än juridisk kompetens (brottmålsadvokater är inte direkt någon elit bland juristerna). Att hitta en duktig jurist med stark politisk förankring är ingen lätt uppgift för en statsminister oavsett partifärg, eftersom duktiga jurister sällan är politiker i Sverige. Reinfeldt ville sannolikt inte heller ha en stark justitieminister eftersom han själv är en tvättäkta populist på det området.