tisdag, maj 27, 2008

Sorgemusik för homestageare


Vi låg i sängen i morse och lade in yrkeskategorin homestageare i alla Lars Gustafssons boktitlar. En homestageares eftermiddag, Homestagearens tredje rockad, Sorgemusik för homestageare, En homestageares död. När jag drömde i med Den sällsamma homestagearen från norr kan man säga att jag vann.

Anledningen till vår besatthet är att vår lägenhet homestageas i detta nu. Det är en mycket samtida och spännande upplevelse. Jag har aldrig sett så många värmeljuslyktor i hela mitt liv. Nästan alla våra böcker är i ett förråd på Söder, ihop med vad som känns som de flesta av våra möbler. En enda bokhyla fick jag ha kvar och i den har jag självklart ställt upp böcker som korrekt ska avspegla våra personer. Där ljög jag en smula. De ska förstås avspegla dem vi önskade att vi var, i kombination med avväganden kring estetik och i viss utsträckning sådant jag arbetar med för ögonblicket och inte kan avvara. Bilden ovan visar den skönlitterära halvan av hyllan. Homestagearen ville sortera böckerna efter färg men där drog jag gränsen för vad jag kan stå ut med i förvridning av självet för att få ut några tusenlappar mer på lägenhetseländet. De har däremot placerat ut egna medhavda kaffebordsböcker av Conran och andra på lite olika ställen i lägenheten. Om jag inte redan hade packat ner alla mina egna liknande hade jag kunnat rekommendera den här.

De har också lagt upp lökar och citroner och gröna paprikor på ett fat i köket. Jag funderar lite över just det valet av grönsaker. Jag har aldrig upplevt gröna paprikor som särskilt snygga. Men jag vet ju inte vad som är gångbart på Stockholms bostadsmarknad.

När vi först bestämde oss för att anlita den av mäklaren rekommenderade firman kändes det som att sälja sin själ. Jag föraktade mig själv och den piffiga kvinnan som kom och bedömde våra tillhörigheter. Hon gillade våra tavlor. Alltid något. De som ännu efter ett år i lägenheten står lutade mot väggen i två högar, alltså. "Antingen betalar vi eller också måste du lägga ner tiden på att planera och fixa själv." sa S.

Ställd inför det valet blev det homestageing. Om jag ska tänka på något som inredning vill jag hellre göra det i lägenheten vi faktiskt ska bo i sedan. Där har jag redan planerat för en väggfast specialbyggd bokhylla och om vi ska ha råd med den är det bäst att den härninga homestagingen lönar sig. Ni märker att jag gärna använder själva ordet. Det ser vidrigt ut avstavat på svenska, men det är något så roligt med det samidigt. Historien med homestagearen. Herr homestagearen själv. Det senare stämmer inte könsligt. Alla homestagearna vi träffat är kvinnor.

Det är en viktig del i mitt förakt förstås. Jag är inte opåverkad av strukturerna. Arkitektur är fint, inredning fult, homestageing komiskt. Kombination av krass materialism, girighet och kvinnligt fjams placerar alltsammans lägre än det mesta andra. Jag kämpar med mina dubbla känslor. Nu vill en av dem lägga en pläd på min arbetsstol. Jag lär återkomma i ämnet.

Tillägg: Vi glömde Homestagearen Brumbergs sista dagar och död samt Homestaging över ett tema av Silfverstolpe.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Jag undrar mycket över det här med böcker och inredning. Varför får bokhyllor alltid stryka på foten när det kommer till att inreda tjuuuusigt?

En musiker sa det en gång i MTV Cribs också; han visade upp sin bokhylla och sa att det verkar inte som några andra kändisar har böcker hemma, eller öht läser. Eller ska man gömma böckerna i garderoben för att det ska anses som tjusig inredning?

Mycket märkligt, det här med inrederi och homestaging...

Jessica sa...

Jag förstår inte det där med citroner och värmelyktor. En kompis involverad i feng shui bestämde vid ett besök att hon skull städa undan samtliga böcker i medicin och duka fram böckerna om blommer istället... Det måste ju vara väl värt pengarna att homestagea om folk nu använder sig av det, särskilt i storstäder.

Unknown sa...

Jätteroligt skrivet! I vårt hem skulle homestagarna också få det svårt med bokhyllorna. Jag tror att det handlar om att inte sticka ut. Betydligt fler bokhyllor än genomsnittet märks och folk som inte har böcker känner sig kanske inte hemma.

Men att sortera efter färg! Visserligen gjorde Heidenstam också det, men om man inte har honom som förebild i annat, varför skall man då ha honom som förebild vad gäller heminredning?

Anonym sa...

Bokhyllorna handlar om ytan och volymen i hemmet. Därför ska de bort.

Vart flyttar ni?

Jessica sa...

Förresten, flyttade ni inte när ni fick barnet, eller de flyttade och du låg på bb? Har ni redan bott ut lägenheten?

Anonym sa...

är det denna...?

http://www.hemnet.se/beskrivning/hemnet/178191

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Lägenheten var fel. T ex hade den nästan inget kök. Tragiskt. Den ligger dock inte ute någonstans ännu. Om någon via bilden på min bokhylla surfar på hemnet och identifierar lägenheten utlovar jag ett pris. Förra gången jag hade pristävling här delades dock priset aldrig ut, så man vet aldrig.

Anonym sa...

Trodde att homestaging var jävla humbug till dess vi själva sålde kåken innan i år. Visserligen gjorde vi rätt mycket själva, men köparna hade i sin tur stajlat sin lägenhet en masse.

Idé:

Blogg-quiz

Anonym sa...

Vi homestageade inte vår lägenhet men fem bokhyllor med innehåll hamnade i magasin. Våra köpare undrade dock om de kunde få behålla de kvarvarande...

Jessica sa...

Jag blev utlovad trotter gear när jag identifierade en älg. Men sen gick griskinden åt skogen och ingen trotter gear och ingen kind och jag känner mig faktiskt lite skadad av det ;)

Jessica sa...

En annan grej man kan identifiera homestaging på är att det står fullt blommande orkidéer precis äverallt. Färgkoordinerat.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

våra homestageare hade med sig tygorkidéer på kvist som de stack ner i mina ickeblommande orkidéer så att det ska se ut som att de blommar! skrämmande verklighetstroget.

Jessica sa...

Jo jag som fritidsodlar orkisar brukar ge det rådet till kompisar som inte står ut med en grön bladrosett.
Och det finns ju sidenorkisar som är dyrare än riktiga men så står de sig ju hela tiden och är dundertjusiga :). Hoppas allt går bra med försäljningen trots genomlidandet av homestageing!! Förut flyttade jag i genomsnitt två gånger om året. Nu har jag rötterna fast nedstuckna sedan sex år. Tänker inte röra mig en enda centimeter förrän jag är så illa tvungen.

Patrik sa...

Ursäkta utanför ämnet!

Hörrdu Jessika! När du benämner det Trotter Gear kan det verka som om jag (eller Henderson) utlovat det i belöning i nån älgidenfieringstävling men det stämmer troligen inte. Jag har bara utlovat en laddning i min pyttävling och iofs inte uppfyllt löftet. Du menar nog Andreas variant på geggan, och inte den i framtiden varumärkesskyddade Fergusvarianten av grisfotsgegga.

Påminn mej gärna igen om att jag borde göra en sats.

Anonym sa...

God vän vägrade homestageing, trots påtryckningar av mäklare. Hans lägenhet på Öfvre gick för samma pris som en homestagad variant i samma hus.

Jessica sa...

Det var Andreas, Patrik, med kinderna som bara försvann i slakterierts avfall. Pyttävlingen vann jag inte. Och jag var melodramatisk så det är lugnt :)

Huskorset sa...

"Låt den rätte Homestagearen komma in."
eller bara
"Låt Homestagearen komma in"

Anonym sa...

Jag höll på att köpa filosofen Hans Ruins lägenhet enbart för alla böckerna. Och den platsbyggda blioteksbokhyllan.

Anonym sa...

Jag tror på den här lägenheten:
http://www.hemnet.se/beskrivning/hemnet/191547

Anonym sa...

Du glömde "En homestageares död" och "Historien om Homestagearen"