torsdag, februari 28, 2008

Barnen, föräldrarna, tiden och sexskräcken

I dag har jag en text om föräldrars ångest inför sina barns vuxenblivande och oberoende och sitt eget eventuellt bristande föräldraansvar. Den här ångesten är dock för svår att hantera så den kan enklare kanaliseras genom en kamp mot internet och pedofiler. Så slipper man ändra sig själv och kan luta sig tillbaka i tron att man gör barnen tryggare.

22 kommentarer:

Patrik sa...

Just det och själv har jag aldrig förstått begreppet "kvalitetstid". Kvantitet är kung i min värld. Kvantitetstid!

eff sa...

Vet inte om du sett resultaten av en studie som University of New Hampshire genomfört angående just "online predators".

Finns omskriven här.

Anonym sa...

Roligt att du är en den enda ledarskribent som tar upp frågor ur en sexualliberal synvinkel. Keep up the good work, gillar verkligen dina senaste ledaralster!

Anonym sa...

Så underbart att får arbeta med skrivandet. Det vore en dröm det!

Anonym sa...

Får jag fråga vad könsmognad överhuvudtaget har med saken att göra? Det är exakt det argument pedofillobbyn brukar använda.
Det är totalt irrelevant om en 11.åring har fått mens och bröst eller inte, eftersom den psykiska och intellektuella mognaden inte på något sätt behöver höra ihop med den fysiska. Det finns 9-åriga flickor som blivit gravida, det innebär absolut inte att de skulle klara av att ta hand om ett barn.
Om den fysiska utvecklingen/könsmognaden överhuvudtaget skulle spela roll kan man ju fråga sig varför det bara skulle göra det när det handlar om sex med vuxna. Kanske ska 11-12-åringar som ser ut som 20 få ta körkort också? Få egna lägenhetskontrakt? Få handla på systemet?

Det omvända borde naturligtvis också gälla isåfall. Vissa tjejer får inte mens förrän de är 17-18, men om en 17-åring som inte fått mens än har fullt frivillig sex med sin 20-åriga pojkvän har det ingenting alls med pedofili att göra. 15-årsgränsen handlar om psykologisk och intellektuell mognad, inte fysisk!
Själv får jag visa leg när jag köper folköl trots att jag snart är 30, hårddrar man ditt resonemang om "könsmognad" borde det ju innebära att jag får gå till ett gymnasiedisco om jag vill ha en sexualpartner.

Slutligen har inte föräldrarnas oro någonting med sexualskräck överhuvudtaget att göra, åtminstone inte i de flesta fall.
Jag är också mamma.
Jag bryr mig inte ett dugg om mitt barn vill onanera eller ha "sex" med jämnåriga barn, så länge alla inblandade är med på det.
Sex med en vuxen vore däremot en helt annan sak, exakt vad är så svårt att förstå med det?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Frågan om könsmognad är aktuell i förhållande till hur detta och andra liknande fall beskrivs. I det här fallet hävdade ex DN att en pedofil hade våldtagit ett barn. Pedofiler tänder per definition på icke könsmogna barn, så i det här fallet var uppenbarligen inte 25-åringen pedofil.

Sedan är det faktiskt inte heller självklart att fysisk och mental mognad skulle vara så åtskilt. Den fysiska puberteten, alltså könsmognaden, leder till ökat sexuellt intresse och nyfikenhet, så på så sätt skiljer sig generellt en icke könsmogen 11-åring från en könsmogen. (eller dito 16-åring självklart)

Man måste ha gränsen någonstans och har valt 15 (trots att könsmognaden och det därmed vaknande sexuella intresset oftast inträffar något tidigare) och jag har inga problem med att det finns en sådan gräns. Men om man ska förstå saker snarare än bara förfasa sig så finns det en poäng att gå bortom sådana enkla konstateranden.

Jag säger inte att det är rätt av en vuxen att ha sex med en 11-åring, oavsett vad 11-åringen själv vill, tvärtom skriver jag ju uttryckligen att det bör vara brottsligt. Men jag tycker inte att det är en våldtäkt. På engelskan skiljer man ju mellan rape och statutory rape och jag tycker att man bör göra den skillnaden legalt här också. Jag tycker att det är stötande att det legalt numera inte är någon skillnad mellan att ha frivilligt sex med en 14-åring och att våldta en 14-årig.

Däremot satte jag inte rubriken i tidningen själv och jag tror att rädslan för vad ungdomar gör på internet, inklusive sådant som är sexuellt, på ett mer övergripande plan handlar om en rädsla för barnens vuxenblivande. dvs deras frigörelse från föräldrarna, deras spirande sexualitet, det faktum att man måste låta dem möta världen själva och att man inte längre kan skydda dem.

Anonym sa...

Men jag kan helt ärligt fortfarande inte förstå hur könsmognaden kan ha någon betydelse överhuvudtaget i det här eller i liknande fall.

Alla vuxna människor som utsätter barn för sexuella övergrepp gör det absolut inte enbart för att de tänder på "ej könsmogna" barn i sig. Dels kan det handla om människor med en gränslös sexalitet i sig. Exempelvis är det vanligare än vad man kan tro att män som misshandlar sin fru/flickvän och tvingar till sig sex med henne som ett återkommande inslag i misshandeln även utsätter sina barn för sexuella övergrepp. Massvåldtäkter är ett återkommande inslag i varenda krig, och ej könsmogna barn drabbas också trots att våldtäktsmännen inte är pedofiler till vardags.

Sedan finns det dem som vill ha en sexpartner som inte kan sätta gränser, som inte är krävande, som man bara kan använda som ett föremål och sedan kasta bort och som därför vill ha sex med barn.
De skulle lika gärna kunna ha sex med vuxna måttligt eller gravt utvecklingsstörda eller psykiskt sjuka utan verklighetsuppfattning eftersom dessa personer inte heller kan sätta gränser och är dem underlägsna.

Och Jo, en vuxen som vill ha sex med en nioåring som hoppar hopprep, ser på disneyklubben och leker med My little Pony ÄR en pedofil oavsett om 9-åringen börjat få bröst och har fått mens.

Övergreppet blir varken mer eller mindre allvarligt beroende på om 9-åringen har bröst eller inte.

Fysisk utveckling och mental behöver inte hänga ihop, nej.
Det är helt normalt att 3-4 åringar som har många år kvar till puberteten börjar onanera redan så tidigt och sedan fortsätter med det livet ut. Eller att barn i den åldern har "sex" med VARANDRA. Och att barn har "sex" med jämnåriga ibland eller mer sällan ända fram till puberteten. Sedan är det för en 11-åring enorm skillnad på att ha TANKAR och FANTASIER om samlag och att verkligen VILJA göra det i verkligheten eller vara mogen för det. Många 11-12-åringar fantiserar om att ha samlag många år innan de är mentalt mogna för det. BARN i den åldern är inte ens mogna för att ha samlag med jämnåriga, och deftinitivt inte med vuxna, hur stora bröst eller hur mycket skäggväxt de än har.

"Hon/han var ju så utvecklad" är en ständigt återkommande ursäkt från vuxna människor som vägrar fatta att ett barn är ett barn oavsett ev bröst eller skäggväxt.

Och oavsett om de som vill ha sex med 11-åringar tänder på den unga åldern, den ej färdigutvecklade kroppen eller det faktum att en 11.åring inte kan sätta gränser och är psykiskt och intellektuellt mognadsmässigt ljusår från en 25-åring är det lika illa ÄNDÅ.

Anonym sa...

Isobel:
Är det inte ordet pallativ Du söker?

Anonym sa...

aa: 1. Menade du att kommentera ett annat inlägg? 2. Är det ordet palliativ du söker?

Malinka sa...

Det är uppenbart att det här är ett känsligt ämne – så känsligt att det tydligen går att missa poängen med Isobels invändning mot att använda termen "våldtäkt" för sex med underårig. Trots att hon förklarar den mycket tydligt.

Anonym sa...

Malinka, jag har förstått att Isobel tar avstånd från brottet i sig, det är inte det jag argumenterar emot.
Det är vad fysisk könsmognad överhuvudtaget har med saken att göra som jag ifrågasätter.

Anonym sa...

Med tanke på allt som händer med kroppideal, 6e klassare som dansar halvnakna på discon och våldsbenägna människor förstår jag Oron. men problemet är att föräldrar jobbar ihjäl sig och får mindre och mindre uppmärksamhet på banen. Vår tids nya sjukdom.
begreppet livskvalite har försvunnit och ersatts av subsititut som du skriver.

Anonym sa...

Lisa, könsmognaden har mycket att göra med den här diskussionen. Pedofiler är _per definition_ intresserade av icke könsmogna barn, det är det pedofil betyder, oavsett vad du vill att det skall betyda. Vid puberteten väcks sexualiteten till liv, det är biologiskt betingat (för de allra flesta). Därför borde det finnas en skillnad mellan våldtäkt och sexuellt utnyttjande av minderårig, speciellt om man sätter en såpass "hög" åldersgräns som 15. Detta _oavsett_ mental mognad, annars vill du i förlängningen utöka brottet våldtäkt till att också gälla frivilliga samlag mellan förståndshandikappade och "friska", mellan dementa och friska, mellan alzheimerzpatienter och friska, mellan djur och människor, osv.

Anonym sa...

Lisa, Läs här http://sv.wikipedia.org/wiki/Pedofil

Anonym sa...

Som jag skrivit ovan så är långt ifrån alla som någon gång vill ha sex med barn, könsmogna eller ej pedofiler i den meningen att de enbart tänder på icke könsmogna barn, och att det är bristen på könsmognad i SIG som är attraktiv.
Många som någon gång vill ha sex med barn vill det av andra anledningar och motiv. ÄVEN när det gäller barn som inte är könsmogna.
Därför är diskussionen om vad en pedofil är egentligen inte särskilt intressant för mig.
För mig spelar det ingen roll VARFÖR en 25-åring vill ha sex med en elvaåring, om det beror på pedofili eller något annat.

Jag håller med om att man måste använda sunt förnuft när man tillämpar lagen. Självklart är det inte en våldtäkt om två åttondeklassare har sex med varandra frivilligt och den ena fyller 15 i januari och den andra i november. Det är inte en våldtäkt om en 14-åring och en 16-åring helt frivilligt från bådas sida har sex med varandra heller.

Men en 25-åring som har sex med en elvaåring är något helt annat. Han visste mycket väl att hon var elva år, och att en vuxen människa inte har sex med ett 11-årigt barn.

Anonym sa...

Jag har aldrig någonsin fått svar på frågan om varför barn som är tidigt utvecklade skulle kunna ta justbeslutet om att ha sex med vuxna själva men inte några andra vuxenbeslut.

Det enda svar man får är löjliga floskler som "sexposotiv" och "moralism".

Om man inte tycker att tidigt utvecklade 11-åringar ska dricka sprit, trots att de själva vill det just då måste man alltså vara alkoholnegativ med samma logik, en riktig extremabsolutist som vill tvinga sin egen alkoholmoral på alla andra.

Om man inte tycker att en tidigt utvecklad 11-åring ska vara ensam i huset en vecka medan föräldrarna åker på semester, då måste man vara "frihetsnegativ", enm riktig familjefundamentalist som vill att föräldrar ska låsa in sina barn på rummet till myndighetsdagen.

Och tycker man att tidigt utvecklade 11-åringar inte ska få rösta, då är man förstås "demokratinegativ" och vill införa diktatur.

Kanske borde tidigt utvecklade 11-åringar få gifta sig också, om de själva vill det just då?
Är man mogen nog att kunna ta beslutet att ha sex med vuxna människor borde man väl vara mogen nog att gifta sig med sin sexpartner också, om bägghe vill det?

Malinka sa...

Har någon i den här diskussionen velat framföra den åsikten att elvaåringar, tidigt utvecklade eller ej, är mogna att ta beslut om att ha sex?

Isobel skriver ju ovan detta: "Jag säger inte att det är rätt av en vuxen att ha sex med en 11-åring, oavsett vad 11-åringen själv vill, tvärtom skriver jag ju uttryckligen att det bör vara brottsligt."

Hur du kan få det till något annat än vad som står där, fattar jag inte.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Precis som Malinka påpekar har jag aldrig hävdat att 11-åringar är mogna nog att ta beslutet att ha sex. Vissa av dem kommer att göra det ändå, och om den sexualakten inkluderar en vuxen så är det den vuxnes ansvar att säga nej. Det borde faktiskt ha framgått av det jag hittills skrivit.

Däremot framför jag två enkla budskap. Det ena är att jag tycker att det bör finnas en legal skillnad mellan att tvinga sig till sex med våld av en minderårig och att ha frivilligt sex med en minderårig. Även om det är den vuxnes ansvar att säga nej om en 11-åring vill ha sex, så är en oförmåga/ovilja att göra det inte ett lika allvarligt brott som att våldta en 11-åring. Tycker du Lisa att det är lika allvarliga brott?

Det andra är att omvärldens reaktioner på barns och unga ungdomars frivilliga, om än olämpliga, sexexperimenterande, kan vara lika skadliga för barnen som experimenterandet sm sådant. I just det här fallet gick exempelvis 11-åringens pappa och ut i alla tidningar och berättade om hur äcklad han kände sig av det som hade hänt (använde specifikt det ordet - "äckel"). Det är inte osannolikt hans sätt att bearbeta det hela, men jag tror att det är lika traumatiserande för flickan som det faktum att hon valde att ha sex alldeles för tidigt med någon som borde ha haft förstånd nog att säga nej.

En tredje punkt i det jag har försökt säga är att jag tror att anledningen till den ökande paniken kring den här sortens frågor är att föräldrar inte är tillräckligt nära sina barn.

Anonym sa...

I en ideal värld (enligt mig, mardröm enligt andra) så skulle könsmognad innebära sexuellt självbestämmande, och det skulle inte finnas någon stigma eller fördömande mot intergenerationellt sex. Tyvärr ser det inte ut så idag, därför accepterar åtminstone jag en åldersgräns för just detta. MEN, då åldern för sexuellt självbestämmande varierar från 12 till 18 år runt om i världen (och i vissa länder finns det ingen sådan rätt alls för kvinnor) så är det så fruktansvärt uppenbart att det är sexualmoral som är den stora boven i dramat. Det skall alltså INTE vara automatisk våldtäkt då minderårig (könsmogen) har sex med äldre, oavsett ålderskillnad. Om båda parter uttrycker 100% medgivande och frivillighet bör heller inget straff utgå.

Skillnaden mellan sex och de exempel Lisa tar upp är att sexualiteten är inneboende, och ägs enbart av människan själv. Den finns i den könsmogna människan (återigen, i de flesta fall) oavsett vad tredje part tycker om det, till skillnad från rösträtt, sprit och uppfostran. Du måste skilja på vilja och egenskap, man kan inte frånta någon ens sexualitet utom genom väldigt grova fysiska eller mentala ingrepp, medan det är simpelt att förhindra dina exempel genom att inskränka den fria viljan. Det tycker jag visar på att det ÄR skillnad mellan sex och fri vilja, något som ju också lagstiftarna insett då de särskiljt myndighetsdag från sexuellt självbestämmande.

Anonym sa...

"Även om det är den vuxnes ansvar att säga nej om en 11-åring vill ha sex, så är en oförmåga/ovilja att göra det inte ett lika allvarligt brott som att våldta en 11-åring. Tycker du Lisa att det är lika allvarliga brott?"

Ibland skall man kanske inte titta för djupt på brottet? Utan konsekvensen.Jag fattar inte hur du kan tro att en 11 åring är mentalt mogen att ha sex med en man?

"Det andra är att omvärldens reaktioner på barns och unga ungdomars frivilliga, om än olämpliga, sexexperimenterande, kan vara lika skadliga för barnen som experimenterandet sm sådant. I just det här fallet gick exempelvis 11-åringens pappa och ut i alla tidningar och berättade om hur äcklad han kände sig av det som hade hänt (använde specifikt det ordet - "äckel")."

Så vi skall inte reagera? För att skydda barnen? Vilken ultraliveral årikt? Gör vad som helst liksom. Klart som fan pappan är äcklad. Det är alla som inte är ultraliberala. Alla som tror att kropp själ mentalmognad hör samman när man skall ha sex.

"En tredje punkt i det jag har försökt säga är att jag tror att anledningen till den ökande paniken kring den här sortens frågor är att föräldrar inte är tillräckligt nära sina barn."

Varje förälders svårighet ligger i att de inte kan bära sina barn genom livet. Föräldrar går som just föräldrar genom lika många utvecklingsfaser som barnen. När barnen är stora och lämnar ja då är man någelunda beredd. Naturligtvis lider föräldrar av att de inte är tillräckligt nära sina barn. Från att barnen tar sina första steg går de ju i från en...men det har ingenting med det där du skriver om att göra.
Har svårt att fatta din poäng. har ännu svårare att förstå att folk inte fattar Lisas?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Anonyma kommentarer är inte tillåtna, men jag låter den här stå kvar för att jag vill bemöta den.
"Ibland skall man kanske inte titta för djupt på brottet? Utan konsekvensen."

Okej, så konsekvensen av att en 11-åring har frivilligt sex alltför tidigt är lika allvarlig som konsekvensen av att ha blivit våldtagen som 11-åring? Är det den anonymes uppriktiga mening? Isåfall så drar jag nog på mig den där förment förfärliga ultraliberala etiketten och inser att det inte är någon poäng att diskutera mer.

Och jag förstår faktiskt inte varför det är självklart att vara äcklad av att ens barn sexexperimenterar för tidigt och i olämpliga sammanhang. Ledsen, javisst. Upprörd. Orolig. Men äcklad? För mig tyder det ordvalet på att det lika mycket är flickans aktiva deltagande som upprör pappan. Och om "alla som inte är ultraliberala" känner så, så säger det något otroligt ledsamt om vårt samhälle.

Anonym sa...

Just i elvaårsåldern utsattes jag för sexuella övergrepp. Kan inte påstå att det hamnar ens på tioibotten-listan på katastrofer i mitt liv. Stigmatiserandet om någon fått reda på det hade varit betydligt värre. Där är jag helt med.

Exakt var på skalan mellan frivilligt sex och våltäkt det hela befann sig kan jag inte idag säga. Grejen är att man i den åldern oftast inte har en susning om vad man pysslar med. Jag tycker att ett så pass stort underläge borde jämställas med den vanmakt som åberopas när offret är svårt berusat.

Jag tycker att det är bra att det hela diskuteras och blir glad över att barns sexualitet kan erkännas utan att de skuldbeläggs som medskyldiga. Svår balansgång!

Hälsningar, B.N.