söndag, januari 28, 2007

Den gudarna älskar får såna här till frukost


"Det här måste vara en bloggsmörgås", sa han andäktigt, mellan tuggorna. "Varför har jag aldrig gjort sådana här förut?" svarade jag.

Det finns faktiskt inget bra svar på det. Men om livet känns hårt och kallt en morgon och om det blev lite mycket av det ena eller andra kvällen innan kan jag inte tänka mig ett bättre motmedel än dessa. Om du har någon i närheten som är lite mindre bakis/trött/ynklig än du som kan laga dem åt dig är det förstås ännu bättre. Och om du själv vill att det där toppenfina hemsläpet ska stanna kvar ett tag och kanske bli något mer än så är det bara att kliva upp och börja skiva bröd och hetta upp pannor.

Smörgåsar för två (med inspiration från Bill Granger)

Skivat bröd. Toast går bra, men skivat riktigt bröd är förstås ännu bättre.
En burk hela tomater, helst Mutti.
Två schalottenlökar, finhackade. Ersätt med en halv rödlök om så önskas.
En vitlöksklyfta, finhackad/riven
lite smulad torkad chili
salt och peppar
en rejäl driva riven/smulad ost, ta någon du gillar, jag använde två olika sorters getost som jag råkade ha i kylen
Olivolja
Smör
(Om jag hade haft någon färsk örtkrydda hemma, t ex basilika, hade jag haft i det också)

Häll ut burktomaterna i en sil och låt vätskan rinna av, dela dem grovt med en gaffel och låt droppa av medan du gör resten.
Pensla brödskivorna med lite olivolja på ena sidan. Blanda i en skål tomater, lök och
ost. Salta, peppra och chilikrydda efter smak. Lägg ut ett lager tomatröra på oljesidan av varannan brödskiva. Lägg på den andra skivan ovanpå med oljan neråt.

Hetta upp en stekpanna med lite smör och olja i. När smöret slutar fräsa och börjar mörkna lägger du i mackorna och sänk värmen till medel. Lägg därefter en tallrik ovanpå dem och sätt något tungt ovanpå tallriken (en konservbruk t ex) för att trycka ihop dem. Vänd efter ett par minuter och upprepa på andra sidan.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du verkar vara en jävel i köket! Blir alltid hungrig när jag läser din blogg.

Me sa...

Mumma!

Lagers tabberas sa...

Jag tror att det var Werner Vögeli i något TV-program som bredde rikligt md smör påp fyra skivor osötat vitt bröd och sedan la på riktig Gruyère eller emmentaler. Lade ihop smörgåsarna och stekte i smör på båda sidorna. Sist hällde han ett glas vitt vin i påannan och la på lock tills smörgåsarna stekt färdigt och allt vin var ångat och uppsuget.
De där mackorna lagade hans mamma när barnen inte kunde somna. Yesss!

Anonym sa...

Jag tror... att du just fick mig att dregla ner tangentbordet.
Måste hem och laga. Nu.

Coin-operated boy sa...

Finfina mackor, men vi undrar ju förstås vem den fina bloggläsaren/bloggaren/hemsläpet är? Eller har jag missat något nu? :)

Anonym sa...

En riktig arbetarmacka :)