När jag vaknade i dag började det rycka i demokratinerverna. Röstat själv har jag ju redan gjort, men kanske kan jag få andra att göra det, kanske kan man delta i det fantastiska skådespel som är ett val, som är demokratin. Precis som Oscar skriver så håller vi svenska väljare på att skapa historia.
Vi har sett allt mer repressiva övervakningssamhällen växa fram i hela västvärlden, The Patriot Act, Asbos, Hadopi, FRA. Såhär 20 år efter massakern på Himmelska fridens torg har piratkritiska skribenter (jag kommer inte på ett bättre ord eftersom det verkar lite extremt att säga att de nödvändigtvis är FÖR övervakning) ironiskt jämfört de döda studenterna nu med hur högt vissa skriker om våra nutida hot mot demokratin. Och visst, politikerna försöker inte döda oss. Men Kinas nedstängning av twitter, facebook och andra sociala medier inför 20-årsdagen, för att undvika den organisering av folket som sker där, påminner tyvärr blott alltför mycket om EU-parlamentets krav på bloggar-registrering och svenska politikers tal om att förbjuda anonymitet på nätet. Det är förunderligt att inte alla ser de parallellerna.
Men många gör det ju. Som första land i världen verkar svenska väljare faktiskt säga ifrån i ett val mot övervakningshetsen. För att vi har chansen, för att de har pressat oss för långt. Både miljöpartiet och piratpartiet forsar fram i opinionen och kan tillsammans få nästan 20 procent! Om vänsterpartiet får två mandat finns det visst som tyder på att fantastiske Erik Josefsson får det andra. Det finns integritetsvänner som väljer att rösta på Christofer Fjellner eller Olle Schmidt, och även om jag tror att de gör ett misstag så betyder såklart de kryssen något annat än en röst på Reinfeldt och Björklund. Problemet är bara att de inte kommer att ses som väsenskilda imorgon. Imorgon kommer varje röst på allianspartierna räknas in av Reinfeldt som en seger för hans linje. För FRA-linjen, om vi ska förenkla lite.
När man så läser en medioker författares rasande personangrepp på en av de bästa Sverige har, med samma angreppssätt som använts på pennalistiska skolgårdar världen över, blir det bara ännu tydligare. Det handlar inte lika mycket om att förstå eller inte förstå internet, som många andra pratat om. På den yttersta motståndarsidan finns ju båda sorterna. Som Rick Falkvinge sade i Fokus-artikeln i förrgår: "Beatrice Ask går med på allting, inte för att hon vill driva frågorna utan för att hon inte förstår dem. Thomas Bodström driver frågorna för att han förstår dem och har valt sida. Det är en helt annan sak."
Det finns många som visst har förstått den konkreta realisering av demokratin som internet innebär, och som bara inte gillar den. Demokrati är finare som teori än som praktik. När enskilda människor får för mycket potentiell makt blir de farliga för dem som är vana att ha makten själva. Vi kan kalla det lex-Guillou (och om jag hade bott i Frankrike hade jag kanske blivit åtalad för det uttrycket).
I dag har vi chansen att säga att vi inte ger efter för deras hotelser och hat. Om man vill säga ifrån, om man vill säga att det faktiskt inte går längre, att vi accepterar inte att ni tar vår frihet ifrån oss, finns det tre partier att välja mellan. Rösta på miljöpartiet, där Carl Schlyter, Isabella Lövin och Zaida Catalán är utmärkta personer som jag hoppas alla kommer in (det krävs bara 12 procent...), rösta på Vänsterpartiets Erik Josefsson (jag är som bekant inte någon stor anhängare av vänsterpartiet i övrigt, men Erik önskar jag många tusen väljare) eller rösta på piratpartiet.
Det senare är kanske den tydligaste signalen, och det är därför jag valde dem. Jag hoppas innerligt att både Christian Engström och Amelia Andersdotter får åka till Bryssel, de har olika men lika stora kvaliteter. Inom högern har man hängt upp sig på Amelias Attac-ömmanden, men själv blev jag mest förvånad eftersom jag inte visste att Attac fortfarande gjorde något över huvud taget. (Kanske bör hennes uttalande ses som en avancerad dold version av 1999-nostalgi?) Amelias tal om immaterialrättens problem för tredje världen har dock både jag och någon som Johan Norberg hållit med om i tio år.
Detta sagt är jag inte jätteförtjust i piratpartiet och hoppas behöva slippa rösta på dem i riksdagsvalet om ett år. Bästa sättet att förhindra det är att de får så många röster som möjligt i dag. En röst på piratpartiet är en medborgare som har fått nog. Visa det du också.
söndag, juni 07, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Bra skrivet!
Erik Josefsson förtjänar en länk tycker jag. Med både Erik Josefsson (v) och Christian Engström (pp) i Bryssel (även om Erik kanske inte har lika stor chans) skulle vi få två före detta mjukvarupatentaktivister som skulle kunna motarbeta nya (kupp-)försök att införa mjukvarupatent. När regeringen prioriterar införandet av EU-patent till höstens ordförandeskap så finns det en överhängande risk att frågan om mjukvarupatent återigen kommer att väckas. De allra sämsta partierna i frågan är betongpartierna socialdemokraterna och moderaterna, så jag hoppas att folk inte ger dem sin röst. Även kd och fp är osäkra kort. De enda partier som tar tydlig ställning är centern, miljöpartiet, vänsterpartiet och piratpartiet (även om Olle Schmidt (fp) som enskild kandidat är väldigt bra i frågan).
/ en orolig mjukvaruutvecklare
Ja, det där personangreppet på Gustafsson var rätt absurt. Och tja...att Guillous senaste dussinthriller säljer i fler ex än en gnostisk idéroman som "Historien med hunden" är väl typ det minst överraskande som finns. Det innebär ju knappast att Gustafsson skulle vara en marginaliserad eller oläst författare, vare sig i Sverige eller internationellt.
Och, tror jag, på sikt kommer nog de flesta bedöma böcker som "Sprickorna i muren" och "Bernard Foys tredje rockad" som betydligt mer originella och levande än rätt mycket av den sönderhyllade norrbottensprosan.
För att inte tala om att Gustafssons böcker nog kommer överleva Guillous med åtminstone ett århundrande eller två. Oavsett hur högt han skriker.
Kära Isobel tack före ytterligare en
fantstisk blogg! Dock hoppas jag att du håller ut till valet 2010 med PP.
Det lär nog behövas en period i riks-
dagen också. För att få slut på alla dumheter som politikerna redan implementerat.
Zigurdz
Nej inte skall Jan ha någon Lex uppkallad efter sig.
Det räcker med Lex Maria och Lex Sarah, och min egen utropade Lex Isobel inom media.
Lars Gustafssons bloggande visar att även vitala äldre inom media inser varför tryckpressarna uppfanns och varför folket hade rätt till information så att demokratin blev möjlig att försvara. Visar att man kan hänga med utvecklingen och se frödelarna med att ställa upp Haldan och andra gamla saker i en låda på vinden då det längre inte är relevant.
Klart man har röstat.
Leroy
Yes baby Isobel. Tack vare dig har både jag och maken varit och piratröstat idag.
Jan Guillou kan visst 'googla' - på Eniro! Hysteriskt kul!
http://www.sr.se/webbradio/?Type=broadcast&Id=1786930&isBlock=1
Jan Guillou är den största besserwissern och den mest självgoda pajasen Sverige någonsin sett.
Han har glidit fram på en räkmacka genom livet. Peter Bratt, en av det här landets mest framstående undersökande journalister genom tiderna, gjorde allt jobb med IB-affären men Guillou tog all cred för det.
Jag förstår inte varför hans böcker säljer överhuvudtaget. Varje bok är så mansgrisig och trist att man ger upp efter typ 5-10 sidor. Språket är så oerhört fattigt och torftigt att man spyr.
Är inte problemet med att rösta på ett sånt parti som driver några så få frågor, att man inte ens har någon aning var de står politisk i andra. De kan ju potientiellt ha samma åsikt som SD i många frågor de då plockat många röster från just det partiet i det här valet.
...och det här är inget försök att baktala partiet. Jag velade mellan dom och Miljöpartiet men valde mp, då jag inte har en aning om vad pp röstar förutom några få valda ämnen.
PP hatar SD! Så, nu vet du det!
Man utgick från fördomar. Många unga, företrädelsevis män, röstar på SD och alltså utgick man ifrån att PP tog röster därifrån eftersom PP hade runt 25% rösterna i åldern 18-21. Hur många gånger har de röstat förut och hur kan man veta var de står politiskt? Var finns de i statistiken?
Engström och Sällström gillar inte varandra överhuvudtaget så det känns bara som smutskastning. SD tar röster från sossar och kommunister.
Jag är själv FP-anhängare men röstade på PP p.g.a. alla repressiva Internet-lagar och integritetsföraktet från liberalt håll.
OK, en enkel fråga:
VARFÖR är de rättsvårdande myndigheterna så aggressiva mot fildelarvännerna?
Självinsikt, någon?
Jag är inte förvånad över att PP kom in i EU-parlamentet, med tanke på fildelningsfrågan. Däremot är jag förvånad över att Sverigedemokraterna inte kom in, de fick 3,3 % av rösterna. SD är ju inriktade på viktiga frågor de också, därför borde de ha kommit in.
Men ett är säkert: De kommer att komma in i Riksdagen i nästa val. SD fick min röst i EU-valet och kommer att få det i riksdagsvalet också.
Sedan är det skrämmande med allt våld emot oliktänkande, det har ju varit mängder med sådant i samband med EU-valet. Och naturligtvis är det som vanligt antidemokratiska vänstergrupperingar som t ex Antifascistisk Aktion och Revolutionära Fronten som har begått det. Men inte bara mot Sverigedemokraterna, även folkpartister och moderater har misshandlats utav dessa svin. Säpo har länge betraktat den här sortens antirasististiska grupperingar som ett större hot mot demokratin än nazisterna, vilket säger väldigt mycket.
Skicka en kommentar