tisdag, juni 23, 2009
Mer om förlagseländet
Karin Stensdotter skriver intressant och hänvisar framförallt till en otroligt spännande artikel i Svensk Bokhandel. Massor av författare verkar arga, men är det så att ingen faktiskt orkar/vågar/vill säga nej till Bonniers till slut? Jag ska i och för sig inte säga något, jag vet ju själv inte om jag klarar av att säga nej heller.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Jag hoppade från Bonniers (2003) eftersom de vägrade att förhandla. Jag ville helt enkelt ha en bättre deal - och få veta vad jag skrev på bla med hänsyn till ljudbok och litegrand till e-bok som jag ännu vid den tiden inte begrep riktigt.
Jag bytte till ett litet förlag (inga problem att förhandla), där det enligt min mening endast arbetar anständiga och hederliga människor.
Ekonomiskt och upplagemässigt har det blivit katastrof jämfört med min första bok som gavs ut på Bonniers och sedan bonnierägda Månpocket.
Å andra sidan kan man inte vara säker på att det gått bättre hos Bonniers, men visst placerade de min första bok i flera av sina olika bokklubbar, den syntes också bättre i kataloger, tidningar osv, än vad mitt lilla förlag lyckats prestera.
Ekonomiskt är jag alltså inte alls nöjd, men i allt annat är jag väldigt glad att jag tog steget bort från Bonniers.
Jag bytte inte av ideologiska skäl, så som debatten ser ut nu. Jag bytte förlag eftersom jag ansåg att Bonniers stank eftersom de ville ta oskäligt stor del av kakan.
Jag kan bara säga att jag blir gladare för varje dag som går att jag hoppat bort från Bonniers. De beter sig illa.
Man kan vara stor, men ändå uppträda med grace. Bonniers har inte fattat det.
Vad gäller din personliga relation till din förläggare/utvecklare/terapeut är det ju svårare.
Har du pratat öppet med henne om detta?
Tillägg:
Jag och en vän håller nu på med en barnbok, vilken min nuvarande förläggare inte kan ge ut eftersom det går helt utanför deras kunskap.
Jag fasar för att läget ska komma upp att det visar sig att endast en Bonnierägd part kan eller vill ge ut barnboken.
Hur ställer jag mig då?
Då har jag plötsligt ett sorts ansvar för att en illustratör ska få sin möjlighet till pay-off osv...
Bara jag tänker på saken hamnar jag i svår inre konflikt...
vilket du befinner dig i just precis nu.
Svåra val. Svåra val.
det är ju inte så att internet kommer låta bli att digitalisera, remixa och seeda dina alster bara för att bonniers har din autograf i nåt kassaskåp nånstans. däremot bör du ju sälja din autograf så dyrt det bara går och där finns det väl ett marknadspris som du kan förhandla utifrån. men jag fattar nog inte ditt dilemma (eller ens om det är ett dilemma), om det är ideologiskt så är det nog ingen som bryr sig, inte på internet iaf, det finns ju sjukt många lagar som reglerar skapande som vi ändå inte bryr oss särkilt mycket om men som vi på ett eller annat sätt måste förhålla oss till, om det däremot är det ekonomiska du har bekymmer med så kan jag trösta dig med att vi alla har samma problem när vi säljer vårt arbete, uppehällesslaveriet är ju per definition ofördelaktig för den som säljer sitt arbetes frukter :)
Skicka en kommentar