tisdag, juli 22, 2008

Dubbelmoral är inte dubbelt så bra

Lisa har upptäckt en person som hävdar sig vara för integration, men är emot att Malmös falafel-handlare fått för sig att ta (knappt ens) skäligt betalt. Jag är så trött på dubbelmoral.

ps. Jag tipsar också gärna om Lisas utmärkta artikel om vår bisarra föreställning om att mat bör vara billigare om den tillagas av någon med mörkt hår och tja, kryddorna i blodet.

16 kommentarer:

Emil sa...

Hej Isobel.

Tråkigt påhopp. Jag är inte emot någonting, vilket du hade sett om du läst mitt inlägg. För det här inlägget har jag blivit anklagad av dig och Lisa.

"Snart exporteras falafel från Malmö till hela världen. Kul, men mindre kul är att priserna på falafel i Malmö ökat med 100 procent på några få år."

Grova påhopp om dubbelmoral för en så kort iaktagelse.

Irina sa...

Ingen chans att du utnyttjar de kunskaper du förvärvat genom din IMER -examen. Du borde vara väl förtrogen med hur arbetsmarknaden ser ut i migrationsförloppet medan du oroar dig för din falafel, samt sådana begrepp som push and pull-effekter m.m.
Jag har också IMER-examen.

Irina igen sa...

och påhopp, lev upp till vad det är meningen att att du ska syssla med.

Isobel sa...

Du beklagar att falafeln blivit dyrare - är du då inte emot att den blivit dyrare? Dvs att handlarna tar ut ett mer skäligt pris. För du kan väl inte själv tro att det går att tillverka och sälja falafel för 15 spänn och göra det vitt och ge okej betalt till de inblandade?

Emil sa...

Jag kan beklaga att CD skivor blivit dyrare utan att vilja musikerna något ont.

Jag kan tycka det är tråkigt med prishöjningar på falafel utan att ha dubbelmoral och vara olämplig som forskare/projektledare inom integration.

Att du inte kan ta avstånd från sådana påhopp som din kompis står för utan sprider dem vidare är svagt.

Isobel sa...

Jag är hemskt ledsen att behöva säga det här, men utifrån det lilla jag nu vet om dig har du tyvärr varken någon som intellektuell eller moralisk trovärdighet. Falafeln tidigare kostade 15 spänn! Ingen kunde leva hederligt på att sälja falafel. Det borde vem som helst begripa, särskilt någon som kallar sig forskare. Och du tycker att det är synd att den blivit dyrare. Det går inte att tolka på många andra sätt än att du anser att falafelhandlarna borde fortsätta subventionera dina luncher. Och du framhärdar! I stället för att säga att, nej, när man ser det på det viset är det förstås rätt bra med högre priser. Det är din moral och ditt intellekt som är det ledsamt svaga i den här historien.

Andreas sa...

Att arbeta och tala för integration är lätt när man samtidigt får pengar för det, t.ex. från låt oss säga Europeiska flyktingfonden. Att svenskar lär sig att också mat gjord av invandrare kostar och sedan betalar vad det kostar är i mina ögon viktigare för integration och invandrares möjlighet i Malmö än alla dessa projekt och forskningsinstitut. För att inte tala om vad som kommer att kunna vinnas i ökad kvalitet på maten.

Lisa sa...

Emil: Faktum är att jag sällan sett själva essensen av dubbelmoral så elegant summerad.

Eftersom du inte tycks inse det är det väl bara att konstatera att du inte tillhör de vassaste knivarna i lådan.

Patrik sa...

jag har inte en susning och sådär (jag är själv beredd att betala vad det kostar,tror jag, för jag vet inte vad något kostar, egentligen), men kan jag bara få reservera mej: varför är det nödvändigt att förklara för någon att denne är dum i huvet och intellektuellt samt moraliskt värdelös? inte för att jag själv inte gör det ibland, jag minns inte och ibland blir man ju bara förbannad och så där, men är det verkligen nödvändigt

tycker det räcker med att konstatera vad man nu vill konstatera (att uppnådda integrationsmål inte kan förenas med falaffel för 15 kronor?)

/en inte fullt lika genomtänkt och konsekvent person

Patrik sa...

jag ser på annat håll att någon kallade sin meningsmotståndare psykopat och lögnare, kanske att jag inte fällt mina senaste kommentar om jag sett det

Sanjay sa...

Oj, har aldrig problematiserat det så. Jag har däremot funderat på varför minoritets mat alltid serveras i sjaskiga syltor. I England och USA ser man ofta att den andra generationen vågar på sig en högre svansföring i matlagningen.

Förresten så finns det faktiskt två indiska restauranger i Stockholm som har ett prisläge och en ambitionsnivå som ligger högre än traditionella "etniska" syltor. Men de är ändå ganska billiga om man tar Lisas utgångspunkt. Lilla Pakistan och Dado, fast jag vet inte om det är indier som jobbar där, det har jag faktiskt aldrig tänkt på.

Hur som helst, fantastiskt bra skrivet av er båda.

Lisa sa...

Sanjay:

I England är det ofta universitetsutbildade ungdomar som (ofta till sina föräldrars initiala förtvivlan) vill in i matbranschen. Första generationens invandrare är ofta i matbranschen för att de inte har något val. De har dåliga möjligehter till bra lägen och finansiering.

Andra generationen har ofta ett val och väljer krogen för att de har passion och hängivenhet. Dessutom har de då ofta kontakter och möjlighet till finansiering. Jag intervjuade Das Shredharan för många år sen som var en av de första succéerna med Rasa.

Jag har fungerat gratiskonsult åt flera förstagenerationskrögare (bl a Lang i Malmö). Och jag blir så innerligt ledsen när svenskar klagar på priserna så fort de ligger en smula över normalpriserna för den här typen av krogar.

Vansinnigt intressant!

Isobel sa...

Okej, jag kanske smällde till integrationsmannen lite väl hårt, men jag blev så hemskt arg när han framhärdade. Vem som helst hade väl kunnat slänga ur sig att det är trist med dyrare x eller z, men när då lisa påpekar vad det betyder i förlängningen tar han inte tillbaka sitt påstående utan frågar om hon är psykopat. Det är faktiskt genuint bisarrt.

carlitos sa...

har inte märkt att mat som lagas av invandrare skulle vara billigare, brukar handla falafel i östermalmshallen. Helt normala priser, 65kr för en vegotallrik med falafel.

Julia sa...

Jag kan tycka att det är synd att mat blir dyrare, men jag skulle aldrig tycka att det är synd att folk som säljer den får mer betalt. Och jag skulle helt klart inte framhärda i vardera åsikten, eftersom det mest vore jag som gnäller.

Molly sa...

Det är skillnad på invandrare och invandrare. Ingen klagar på whopper/mac-priserna som ju faktiskt är hutlösa för vad man får.