tisdag, juli 15, 2008

The dark side of the force


Eftersom jag uppskattar pragmatism som den vuxnes insikt att man inte alltid kan få som man vill, ens politiskt, och dessutom själv befinner mig långt till vänster om Johan, håller jag inte med honom i hela den här intressanta texten om den illiberala borgerligheten. Det betyder tyvärr inte att jag nödvändigtvis tror att han har fel.

4 kommentarer:

Gunnar sa...

Tele- och internetövervakning a la FRA vore "a step too far for the British way of life" enligt UK:s "I-Ombudsman" idag. Länkarna finns på min Pressylta-blogoid

En vanlig $vensson sa...

Det var väl ändå en väl löjlig halmdocka att polemisera mot?
Att du vanligen måste ge upp något för att kunna få något annat och viktigare är en vuxen insikt. Att det är bra och fint att ge upp någonting man värdesätter är däremot inget tecken på vuxenhet, bara på uppgivenhet.
Pragmatism är för mig det senare.
Regeringen kan antingen utvärderas utifrån om den går i liberal riktning, huvudsakligen eller alls. Alternativt om den är mer liberal än socialdemokraterna, plus v och mp.
Enligt det senare kriteriet bör liberaler vara de första att kasta sin röst på alliansen oavsett vad de ställer till med. Då bör man bli en nickande partigängare för att få ut något av livet.
Enligt det förra bör man däremot kräva något positivt i gengäld för sin egen positiva insats, att rösta och tala för ett politiskt alternativ.
Jag är en varm vän av det senare, av principiella skäl liksom av strategiska. Så länge liberaler är de första att räkna in i röstboskapen är det gratis för politiker att vara antiliberala. Något som nu bevisats bortom det löjligas gräns.
Jag vet att du gillar kvotering och statutgifter så du har säkert mer att vara nöjd med, men hur ser kalkylen ut för din egen del? Det borde ju samtidigt innebära att du har ännu närmare till att byta block och är mobil av den anledningen.

En vanlig $vensson sa...

Av det förra, menar jag. Jag vill ha liberalism i utbyta för min röst. Några steg i rätt riktning, som är fler och mer markanta än felstegen. Nu har vi fått FRA-lagen, etanolsubventioner, syndaskatter på röka och kröka, okritiskt EU-heilande inklusive en rätts- och demokratividrig hantering av EU:s fördrag, större regleringsbörda och mer pengar till folkhälsopolitiken. Och allt jag fick var en sketen tusenlapp i riktad skattesänkning.

Isobel sa...

Jag har sannolikt mycket närmare att byta block än du, ja. Sedan är det förstås också så att jag uppskattar en del av de nya moderaterna för att jag personligen håller med dem mer än vad jag gjorde med de gamla.