fredag, februari 19, 2010

våldsnormalisering, normalpolisiering

Men varför är ni så förvånade? Det var helt ärligt min första reaktion mot den folkstorm som följt i spåren av Jesper Nilssons möte med tunnelbanepoliserna i Hornstull. Visste ni verkligen inte att det är såhär?

I nästa steg blev jag rörd över att så många, och i så breda lager, åsiktsgrupperingar och åldersskikt, ändå tyckte att det var oacceptabelt. De hade kanske faktiskt inte känt till polisens övervåld, inte tänkt på konsekvenserna av polisifieringen av samhället, normaliseringen av våldet. Så nu, när ni har tänkt på det, kan vi snälla tänka om och bygga nytt?

För det är ju skärvor av systemfel, de bilder och filmer vi sett. Poliser som extraknäcker som biljettkontrollanter i tunnelbanan och använder sin polislegitimitet i ickepolisiära uppdrag ger våldsmonopolet makt också bortom lagen. Polis har berättat att ett syfte bortom att säkerställa betalande kollektivresenärer är att potentiellt upptäcka och gripa människor som befinner sig i landet illegalt, som papperslösa flyktingar. I tunnelbanan har vi alltså i all tysthet infört ett system där man när som helst kan behöva visa upp sina papper - ett informellt undantagstillstånd.

Lyssna på begreppet bara. Rättstaten gröps ur, sked för sked.

Vi inbjuder till den här urgröpningen med regler som tycks till för att missbrukas. Inte bara är det förbjudet i Sverige att vara narkotikapåverkad, eftersom det sedan 1993 dessutom är belagt med möjligt fängelsestraff har polisen fått helt fria händer. Det enda som krävs för att de ska få ta med någon till polisstationen och hålla kvar personen i 6 timmar och tvinga personen till blod-, saliv- och kissprov är att de vill det själva. Då är det bara att säga som Kling & Klang i tunnelbanan: ”du ser ovanligt lugn ut”, vilket alltså om polisen så önskar är ett tecken på fuffens och då är det bara att snällt följa med.

Det här har många upplevt, som råkat gilla fel musik, ha fel hudfärg eller fel kläder. Kling & Klangs chef, David Beukelmann, f d chef för rejvkommissionen, har skrivit öppet om vikten av att gå efter just sådana yttre tecken i jakten på potentiellt narkotikapåverkade. Papperslösa måste för allt i världen hålla sig från att odla dreads om de vill ha en chans.

Det låter som skämt alltsammans, som levde vi i en sällsamt frostslagen bananrepublik där poliser ser det som sin uppgift att trakassera ungdomar och andra alternativgrupper, men det är just där vi är.

Det går bittert raka linjer mellan rejvkommissionen, via Göteborg 2001, till dagens jakt på fildelare och tunnelbaneresenärer. För helt vanliga unga människor är misstänksamhet mot polisen det självklara förhållningssättet. Misstänksamheten spiller över i allmän skepsis mot staten, mot tanken att vi alla är fullvärdiga medborgare.

Inom kort väntas regeringen lägga ut ett utredningsuppdrag om signalspaning inom FRA också åt polisen, vilket alltså kommer ge poliser som Beukelmanns mannar oinskränkt tillgång till alla svenskars datatrafik även helt utan brottsmisstankar. Ännu fler gummiregler att utnyttja efter eget kynne, ännu mer potentiella övergrepp mot dem som avviker från den prydliga medelålders medelklassnormen.

Precis så bryter man sönder samhällen. Precis så skapar man radikalisering och statens våldsnormalisering möts med våld tillbaka, eller åtminstone med det motstånd som är kryptering, vpn-tunnlar, twitter-utrop om kontroller i tunnelbanan. Tillit är något som finns i subgrupper snarare än i samhället som helhet. Det är en väldigt farlig utveckling. Övergreppen mot Jesper Nilsson, och hans CSI-arbete för att visa upp dem, har åtminstone visat oss vart vi är på väg.

(Det här var en artikel som jag trodde att jag skulle lämna i dag, men som var nästa vecka och som därför hamnar här, om den låter som en artikel och är lite uppsamlande, snarare än ett helt fristående blogginlägg är detta anledningen)

24 kommentarer:

Julia sa...

Det är väl inte bara olagligt att vara narkotikapåverkad utan också olagligt att ha varit narkotikapåverkad och ha spår av det kvar i kroppen?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

absolut, begreppet påverkad är ju mer en fråga om att kroppen är påverkad än om att man just då är hög på något.

gitto sa...

Du är så förbannat bra Isobel. Tack! Tyvärr tror jag att narkotikafrågan är alldeles för moralinfekterad (se Rydberg och sprutbytet) för att lagen kommer att ändras. De som utsätts för den kränkande behandlingen (och här tycker jag faktiskt det är läge att använda det sorgligt devalverade ordet kränkande!) är ju inte direkt de resursstarkaste i samhället.

Jag är inte ett dugg förvånad över gategate, däremot är jag förbannad. Och förtjust över att Jesper hade sinnesnärvaro och civilkurage nog att fota och filma.

Anonym sa...

Det här som hände Jesper har hänt mig också, dock när jag körde bil. Blev intagen till stationen, tvingad till blodprov och så kommer också kommentaren "Du måste lämna urinprov också". Det inte många vet och som jag vill upplysa folk om att den förnedrande behandling man får utstå i samband med urinprov HAR INTE STÖD I LAGEN. Du är alltå i din fulla rätt att vägra urinprov vilket jag naturligtvis gjorde. Kom ihåg era rättigheter (de få vi har kvar) för polisen gör det inte åt er.

Michael sa...

Poliser är största missbrukare själva.

Menar titta på insatstyrkan.

Du får nog leta i kåren och hitta större kokain och anabola torskar.

dessutom är nästan varje polis smygalkolist eller cananbisrökare själva, detta vet jag efter att ha umgåtts med poliser och känt polischefer mm.

Ja nog har folk satt regler till verket som gröper ur rättsäkerheten.

Dessutom bör polisen bantas ner och den förbjudna ammonutionen tas bort.


Vi har alltför många sadistiska politiker som tillåter detta.

Vafaan lever dom med huvudet i sanden för är dom störda eller störda.

Hur kan man missa detta liksom??

Görs inget snart blir benämmningen politiker synonymt med Fashist.

Förtroende för staten gröps likaså ut.

När och om det går så långt att folk börjar med riktade brott mot polisen som en reaktionär aktion , kommer det bli en brand som blir mycket svår att stoppa och även kan komma drabba politikerna själva.

Man ska akta sig för den som inget har att förlora och dom blir fler och fler var dag.

Därav är det dags och ta ansvar för att se till att vi inte får den Fashist och polisstat vi har idag för när folk vänder sig är det försent och göra något åt saken.

Polisen måste bantas ner.
direktiv för ansvar repsektive område och tjänstemanna sektor måste klargöras mera och ansvarsföreldning fr ej trampas över (Vad har poliserna i tunnebannan att göra överhuvudtaget)
Den dödliga ammonutionen ska bort det som sknas nu är ett dödligt skott mot en journalist eller dyl som gör motstånd sen är tar huset eld åt helskotta.

Jag lyssnar mycket på Underground det pratas mycket om saker jag inte vill ta upp här.

Men bäst gör staten i att se till att polisen bantas ner och det införs någon form av kurs som sätter lite förståelse och respekt gentemot skattebetalaren som ebtalar deras löner.

För som det ser ut nu är befolkningen påväg att se på polisen med Hat,skräck och avsky.

Det är inte hållbart någonstans.

Det är politikers ansvar därav dras politiker ner inom samma synsätt och även dem stämplas kriminella.

Fast i mina ögon är redan alla politiker Hycklare, dock vet jag att det finns poliser som vill väl, även om rötäggen är väldigt många och den ideologiska rasismen stor bland poliser.

Dom har så snäv syn på livet så vad att göra?
Det är upp till politikerna och gör dom inget får vi helt enkelt tända en liten brasa under strjäten på dem så dom tar ut händerna ur fickorna och börjar gynna sin befolkning istället för se ner på dem.

Anomie sa...

Jag tror att den upprördhet och förvåning som uppvisas har att göra med det du skrev om Köpenhamn.
Många har nog vetat att polisen svinar men eftersom det bara drabbar demonstranter och pack har man inte varit bekymrad. Nu när man plötsligt inser att man själv löper risk att drabbas så faller bitarna på plats.
För alla åker vi tunnelbanna och gillar att fota med våra mobiler.
Det har ju stått massvis om poliser som trasaskerar ungdomar men nu var det en av oss som drabbades.

Anonym sa...

Tack! Otroligt precist. Det är inte bara "lite uppsamlande" detta som du gör Isobel, men också viktiga bekräftelser av hur de olika problematiker och konflikter skär genom varan (intersektionalitet, med ett fint ord). Det är precis vad som behövs att repeteras, för att det momentum som gategate redan har samlat, kan fortsätta bygga och bli en djävla katastrof för de system som vidmakthåller den rådande intersektionalitet av maktordningar.

unohansson sa...

Citat [modifierat]:

"Ingenting styr utvecklingen så hänsynslöst som uppbyggda [socitekniska system]. Därför är det främst genom att förändra [de sociotekniska systemen] som man kan påverka framtiden."
”… Jag känner inget av människa byggt system som fungerar utan återkoppling. Samhällsutvecklingen är förbluffande lite inriktad på att skapa återkopplingssystem…”
http://www.certec.lth.se/dok/tankaromoptik/

"... What is feedback ?
A connection between the output of a system and its input, in other words a causality loop - effect is fed back to cause. This feedback can be negative (tending to stabilise the system - order) or positive (leading to instability - chaos). Feedback results in nonlinearities, constraints on the system behaviour leading to unpredictability..."
http://www.calresco.org/sos/sosfaq.htm

Annika Beijbom sa...

Fick det här som kommentar på min blogg, kan vara värt att cirkulera, har ingen anledning att tro att det är ett bogus-meddelande. Att användas med förnuft, så klart:

Polisen söker vittnen från det övergrepp som Jesper utsattes för i Hornstull den 10 februari. Har du uppgifter, såg du Jesper? Kontakta polisens internutredningsgrupp: jan.friberg@polisen.se | Observera att Jan jobbar på internutredningen, synpunkter på polisernas agerande hänvisas till ungdomsroteln vid Citypolisen i Stockholm!

unohansson sa...

... försök till förenkling och förtydligande...

återkoppling är uppföljning... hur funkade det med den lagen...och... blev det in i hälvete fel... så riv upp, gör om, gör rätt... följ upp... osv... osv...

NIN sa...

Bra artikel! droppa sexismen och vänsterposandet. (och efter 15, är det bara ofräscht) De här är mycket bättre.

Martin Ängeby sa...

Hej, bra sammanfattning av denna skrämmande och samtidigt lovande #gategate debatt.

Förvisso är det bra att se saker i större system, som att det inte rör sig om enskilda rötägg utan att det finns en lagstiftning som gör deras beteende möjligt. Men skjuter man för brett och drar paralleller till allt man tycker har varit fel i samhället de senaste 10 åren så förlorar kritiken sin skärpa, och möjlighet till förändring sin styrsel.

Polisen bar sig kanske illa åt i Gbg-kravallerna, men den gången var det väl inte den drakoniska drogpolitiken som låg i botten?

Visst, svaret kan vara att drogpolitiken och en mängd andra områden vilar på samma moralistiska, illiberala och överhetstroende syn. Men ska vi reformera får vi nog ta en bit i taget.

Michael Gajditza sa...

Den lag som kanske ändå ger det största utrymmet för polisen att godtyckligt frihetsberöva människor är LoB. Lag om tillfälligt omhändertagande av berusade.

Lagen är i grunden en vårdlag och är tänkt att användas vid tillfällen då någon är så redlöst berusad att denne måste tas om hand för sin egen och andras säkerhets skull. Ett förstahandsalternativ vid omhändertagandet ska i många fall vara transport till något vårdalternativ.

Otaliga är idag de vittnesmål om hur denna lag istället, av polisen, utnyttjas som en bekväm möjlighet att frihetsberöva personer som av polisen t.ex anses vara störande eller kanske rentav bara har en annan åsikt än den polisen företräder vid en given situation. Den gripne har ingen möjlighet att t.ex få göra ett utandningsprov för att på så sätt kunna bevisa att berusning och promillehalt ligger på en nivå långt under den som lagen ursprungligen var menad för.

Integritetskränkningen av den enskilde stoppar inte heller vid själva frihetsberövandet och tiden i en fyllecell utan vid varje LoB ingripande skrivs också en anmälan till socialtjänsten som kan komma att begära in uppgifter av dig angående hela din livsföring. I samband med t.ex körkortsärenden kan också ett omhändertagande enligt LoB få konsekvenser för den enskilde.

Som enskild står du i förhållande till denna lag fullständigt maktlös då tillämpningen av lagen överlåtits till den enskilde polismannen som utan annan grund än sin egen uppfattning har rätt att omhänderta dig. Att i efterhand bevisa att man alls inte varit märkbart påverkad är naturligtvis oerhört svårt.

Exempel finns också på människor som p.g.av olika sjukdomstillstånd kanske uppträtt förvirrat och därför omhändertagits enligt LoB.

Jag kan på rak arm inte komma på någon lag som lämnar lika stort utrymme för godtycke som denna och när godtycket upphöjts till lag har rättssäkerheten förlorat.

Mer om detta här:

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20090127-2

Anonym sa...

Bra skrivet igen Isobel. /Anders

Fniss sa...

"over the top" aha, du menar "lårhöga"? fniss, fnissssssssssssssssss

Panty Ray sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
farbror barbro sa...

Sd? Sorry, fel forum prova socialism.nu eller Åkesson, nationalism och Chavez vänner o dyl iställlet. Hej då.

Worldcitizen sa...

Tummen upp för ännu en lysande sammanställning av den väldigt tråkiga väg våra egenintresserade, världsfrånvända partipiskepolitiker för in oss på.

David Bergkvist sa...

Panty Ray: "Papperslösa" är de som befinner sig i landet illegalt. De "drygt en miljon invandrare och flyktingar" som Sverige "tagit emot" är således inte papperslösa (eftersom att bli "mottagen" betyder just att man givits laglig rätt att vara i landet). Så om Sverige bara hade tillåtit 100000 invandrare och flyktingar att vara här, istället för en miljon, så hade några av de resterande 900000 valt att vara här illegalt, dvs att vara papperslösa. Så din önskan om minskad legal invandring skulle leda till *fler* papperslösa, inte färre, som du vill påskynda.

Panty Ray sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Isobel Hadley-Kamptz sa...

jag har tagit bort ett vidrigt kräk härifrån eftersom jag för ögonblicket hade lite för lite tålamod med vidriga kräk.

Oscar sa...

Spot on Isobel! Hoppas, hoppas att detta nu leder till en bredare debatt! Det är fanimej tid för den!

Panty Ray sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Linus Ericsson sa...

FRA-motsvarighet i Beukelmanns händer får inte ske. Tack Isobel.