söndag, februari 07, 2010

Låt dem lida

På internationella aids-dagen i höstas kom Birgitta Rydberg och folkpartiet i Stockholms län ut med en livsviktig omsvängning. Rydberg hade länge aktivt motarbetat de försök som gjorts till en narkotikapolitik mer inriktad på att lindra eländet för utsatta missbrukare än på att straffa dem för deras sjukdom. Den kanske största symbolen för detta har varit hennes envetna motstånd mot sprutbyten, ett motstånd som yttrat sig i bl a stöd till låtsat vetenskapliga men egentligen enbart ideologiskt grundade rapporter om sprutbytenas effekter.

Det som hände den 1 december var därför både förvånande och fantastiskt. Rydberg hade nämligen ändrat sig. Hon öppnade för ett försöksprojekt med sprutbyten som motiveras med samma argument som jag och andra fört fram i många år, att det dels bevisat minskar smittspridningen bland intravenösa missbrukare, dels ger bättre kontakter mellan vården och missbrukarna vilket i sig kan göra det lättare för den som vill ha behandling mot sitt missbruk.

De tårar jag grät av glädje då kom i dag tillbaka i bitter ilskevariant. För moderaterna i Stockholms län, anförda av Catharina Elmsäter-Svärd och Torbjörn Rosdal, går i dag ut och förklarar att moderaterna inte kan acceptera sprutbyten. Detta motiverar de med att sprutbyten inte stoppar missbruket, vilket ingen någonsin hävdat. Det sprutbyten gör är att de ger redan extremt utsatta människor en chans att slippa ytterligare stigmatiserande och plågsamma sjukdomar. Men det spelar ingen roll för dessa, som frågar sig: "Vilken är den mänskliga vinsten med ett sprutbytesprogram, om vi eventuellt undviker hepatit- och hivsmitta men samtidigt orsakar någons död till följd av en överdos?"

Tror de alltså att rena sprutor ger större risk för överdoser än smutsiga? Eller tror de, på riktigt, att folk börjar med heroin som inte annars skulle ha gjort det, för att det finns en möjlighet för heroinister att få rena sprutor? Det är de enda två logiska förklaringarna till den meningen. Lägg också märke till det lilla inpetade "eventuellt", för att markera att artikelförfattarna egentligen inte tror att man säkert minskar smittriskerna (vilket alla tillgängliga studier dock visar).

Nej, problemet för stockholmsmoderaterna är att eftersom narkotika är olagligt så blir det "etiskt tveksamt" att förbättra livet och livschanserna för missbrukarna. Motarbetar man narkotikan måste man också motarbeta missbrukarna. Det är ytterst vad den repressiva narkotikapolitiken handlar om. Låt dem lida bara. De är ju ändå bara kriminella. De är ju bara knarkare.

16 kommentarer:

Ella sa...

Jag hoppas Elmsäter-Svärd och Rosdal kan förklara vad den mänskliga vinsten med dem och deras politik är, annars blir det ju jättekonstigt.

Anonym sa...

Det är valår i år. I Sverige får vi inte vara snälla mot knarkare. Det är att betrakta som ett öppet mål.

stefan hallgren sa...

Det är ju inte helt förvånande att de nya moderaterna skulle överta även denna gammel-socialistiska moralistiska linje.

För det första är ju lidande bara bra, särskilt lidande för icke-arbetande och knarkare, men även för alla faktiskt. Lidande håller en vaken, och det är bra, för man ska inte sova.

För det andra, så behöver man ju inte bry sig om empiri och sånt liberalt förnuftsskit, eftersom man inte är liberal, men mer har ett mandat från Gud typ, eller i varje fall Moralen.

Trollmor sa...

Det går inte att kasta en massa samhällsresurser på att göra det tryggt, hygieniskt och ospännande att tillhöra en riskgrupp med riskbeteende! T ex, rena sprutor hjälper inte mot mjältbrandssmitta som sprids med importvarorna...

stefan hallgren sa...

Men det går tydligen att kasta en massa samhällsresurser på att göra det bästa till det godas fiende. Nollvisionen på droger som aldrig kan uppnås med mindre än ett ultratotalitärt kontrollsamhälle får kosta. Mycket.

Eric Goesta Rosén sa...

Smutsiga sprutors smittorisk och stigmatisering är viktiga incitament och ett sätt att skapa "drivkrafter" för tillfrisknande och drogfrihet. Inga kontigheter. Det är arbetslinjen det.

Lisa sa...

Dessutom är det ju osunt att genom fria sprutbyten minska smittorisken för de förtappade som besöker prostituerade narkomaner. Nej, de får alla vad de förtjänar. Åps! Ironi.

Anonym sa...

Men att skänka pengar till en förening som redan bedriver sprutbyte går bra. När ska narkotikahyckleriet upphöra?

Isobel är cool.

David Munck sa...

Kör hårt Isobel, du har ju rätt. För övrigt kan väl sprutbyten kombineras med uppsökande verksamhet för att försöka motivera missbrukarna att senare ta emot vård. Naturligtvis menar ingen förnuftig debattör att sprutbyten är det enda som samhället ska erbjuda missbrukarna.

Peter Andersson sa...

Bra inlägg, Isobel
Har en fråga i landstinget i morgon om detta, till B. Rydberg. Ska försöka vinkla till den om det här också. Egentligen bör det finnas en majoritet i landstinget för ett sprutbytesprogram...

/peter

Eduronflux sa...

Varför förvånad? Moderaternas människosyn är ju lägre än Glocalnet.

Anonym sa...

Moderaterna är inget parti som bryr sig om arbetare, sjukskrivna, arbetslösa, missbrukare, psykiskt sjuka, uteliggare eller invandrare. De är en belastning för "Det nya Sverige". Det är iof bra att Moderaterna gång på gång visar sitt sanna jag, särskilt som det är valår...

Mvh Andreas Johannesson

P.s. När nämner du Cannabis? Har för mig att du är för en legalisering? D.s.

Johan sa...

Apropå dina tweets från öfre Dalarna (är det väl?): Comhem äger, har haft fast bredband och telefoni genom dem i fyra år och mycket sällan haft problem vare sig med driften eller med kundtjänsten. Gissa om jag njöt av att kunna ringa Telia och säga "nu är det slut mellan oss, ni får behålla dumskallarna men ni tar inte ut fler hundralappar från mig på¨era grundtaxor". Flyttade telefonin till comhem och slapp betala nån grundtaxa alls för den delen.

Eva sa...

Bor i Schweiz och här har knarkarna sedan länge rena sprutor och därmed ett något värdigare liv. För övrigt är det så att majoriteten av knarkarna har en psykisk sjukdom i botten, som de självmedicinerar på detta sätt. Dubbelt träffade alltså.

Anonym sa...

I Malmö och Lund har sprutbytet funnits sedan 1986/87 . Jag undrar varför man inte kan ta till sig den information om resultaten därifrån Det har alltså funnits i snart 25 år! Vakna Stockholm (o övriga landet)
Lisa

Unknown sa...

kära liberaler...den enda frihet som inte är problematiserad är friheten att shoppa och jobba.

allt annat,precis ALLT är placerat i skalan från problematisering till kriminalisering.

kultur,internet,kemisk erfarenhet you name it.

detta är i huvudsak till förfång för de verkliga problematikerna som möts med moralistiska snubbor av antingen socialisternas purism eller högerkrafternas fördömmande moralism.

så jobba, köpa kompensation och därmed låta sig nöja är allt.

annars är det antingen nästan inte tillåtet eller lyx eller gud förbjude kultur.

denna inskränkthet har ett otroligt inflytande och den behöver sin paria 'knarkarna' att vifta med så du -käre liberal- stannar vid att förfäkta sanningen med ståtligt ordbruk som sedan snålheten kan använda som bevis på generositet. som tex ska man se upp VÄLDIGT noga när och om någon säger sig ha 'högt i tak'.

idiotjim