torsdag, november 19, 2009

en sur liten anmärkning

Lena Sundströms bok om Danmark och främlingsfientligheten är intressant och välskriven men varje gång hon kommer in på svensk politik är missförstånden och de banala faktafelen fullkomligt häpnadsväckande. För mig som inte är expert på dansk politik blir det därmed väldigt svårt att avgöra om hon kanske har samma problem i det som är bokens huvuddelar. Jag begriper att man inte kan ha totalkoll på allting, men kunde inte en redaktör ha hanterat det där?

12 kommentarer:

Unknown sa...

Exempel (jag har inte läst boken själv)?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Typ som när hon talar om folkpartiets inspirationssökande hos Venstre och blandar ihop alla årtal, alla inblandade personer och citat på ett sätt som gör att man inte alls fattar om partiet sökte inspiration från Ventre på 90-talet (vilket står och bekräftas i texten genom att citaten är från Maria Leissner) eller på 2000-talet (vilket antyds genom påståendet att den som åkte var Johan Jakobsson). Jag har inga problem med slutsatsen att folkpartiet inspirerades i sina språktest-yranden från Venstres tveksamma omsvängning, men om de faktiskt åkte dit på 90-talet talar just DET inte för det alls.

Håkan sa...

Jag känner till Danmark ganska väl (eftersom delar av släkten talar grötmål och odlar god Själlandslök) och kan konstatera att Lena Sundströms bok tyvärr inte är användbar till någon genomtänkt analys av vare sig Danmark eller - som den används i den svenska debatten - sd. Din magkänsla baserat på dina kunskaper om fp är alltså helt korrekt. En redaktör hade inte kunnat fixa till det, eftersom själva grunderna i analysen inte håller.

Marco sa...

Och det kan inte läsas så att det fanns en falang i fp redan på 90-talet som betraktade "gammelliberalerna" runt Bengt Westerberg som mesiga och ville ha en mera publikfriande, skarp politik där man skaffade sig utrymme för mer "svenska värderingar" och mer laissez-faire? Men att den gruppen drevs tillbaka under Leijonborgs första år och sedan fick ett lyft, bland annat under intryck av det borgerliga segervalet i Danmark som gjorde Anders Fogh Rasmussen till statsminister?

Fp hade ju en turbulent utveckling under 90-talet, oftast med låga opinionssiffror, och Leissner fick inte ens tillfälle att göra en valrörlse innan hon var borta från partiledarstolen. Men ambitionen att bli mera rivigt populistiska kan ha funnits inom partiet långt före 2000.

Marco sa...

Och f ö, om regeln för klarsynt journalistik är att tankar, formuleringar, beslut och slagord endast får associeras till den som faktiskt sagt så eller beslutat så, och deras uttalade anhängare, så vill jag gärna påpeka att den av dig ständigt hyllade Maciej Zaremba oavbrutet bryter mot denna regel. Det är ett standardgrepp i hans DN-serier att ta något som en politiker, läkare, aktivist eller byråkrat sagt/gjort vid tiden T och sedan foga in det som "förklaring" >(grundbult för tolkningen) i en helt annan situation med andra personer och andra villkor, 20 år före eller efter T. Inväöndningar besvaras lika regelmässigt med att "du spelar kränkt" och du pratar strunt i egen sak. Som om inte Zaremba skulle ha ett egenintresse av att tråckla ihop saftiga stories?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Fast Venstre i sin tur gjorde sin omsvängning efter att Uffe Elleman-Jensen avgick i slutet av 90-talet, så det stämmer ändå inte. Plus att som sagt alla olika årtal och personer används huller om buller så att det inte framstår som effektiv manipulation (som ex Zaremba ibland gör) utan bara oinsatt och förvirrat.

Marco sa...

Isobel, apropå Zaremba: tycker du om att bli manipulerad?

(-couldn't resist...)

Jan E sa...

Lena Sundström är socialist och hatar allt borgerligt, särskilt förstås FP eftersom det partiet ställer krav på invandrare. Och krav får man inte ställa.
För övrigt är Zaremba en av Sveriges absolut bästa, mest pålästa journalister.

Anonymous sa...

Ytterligare en man som har stora invändningar emot Lena sudströms bok.
http://nydahlsoccident.blogspot.com/2009/09/lena-sundstroms-fordomar-och.html

Hannah sa...

Hej!
Ja ibland undrar man hur folk jobbar. Kul att hitta en blogg där person har precis det jag söker. Författarskap.
Ha det bra!

slash sa...

iso, vad är det du skulle göra åt kb?

Anonym sa...

Du är dagens lucka :)

http://avva.wordpress.com/2009/12/03/julkalender-3/