fredag, november 28, 2008

Hon kanske jobbar med HR på fotoaffären

Inte för att jag skulle ifrågasätta en självutnämnd "relationsexpert" (är det här en verklig familjeterapeut blir jag dock otroligt orolig för hennes patienter) men rent generellt, är det verkligen rimligt att döma vad som är viktigast i relationer efter en undersökning bland singlar? Det kan ju liksom finnas en anledning till att de just är det.

(Om jag ska vara seriös ett ögonblick och glömma mitt hånskratt mot expertisen och min tveksamhet mot vetenskapligheten i den här sortens undersökningar, är det ändå inte anmärkningsvärt att jämställdhet kommer på femte plats av vad som anses viktigt i ett förhållande bland både kvinnor och män? Vi har nog kommit rätt långt i det här landet ändå.)

16 kommentarer:

Patrik sa...

Jag tycker det är märkligt att inte "kärlek" är valbart, eller det kansek ansågs representerat av "passion" och "respekt" och "vänskap", eller så var det helt enkelt inte viktigt för de tillfrågade singlarna. Jag väljer att bortse från den där undersökningen.

Anonym sa...

Jag håller förstås med dig (speciellt gällande experten), men angående din fråga så kan man ju säga ytterligare två saker om tillförlitligheten i undersökningen.

1. Att få tycker att jämställdhet är det allra viktigaste betyder inte att de flesta tycker att jämställdhet är det minst viktiga. Jämställdhet kan ju mycket väl vara andra- eller trejdehandsval för många t.ex.

2. Man kan ju lägga lite olika betydelse i jämställdhet, men det är klart att om man saknar respekt för varandra i förhållandet så hjälper det ju inte så himla mycket om hemarbetet delas lika. Alternativ som handlar om väldigt grundläggande saker i förhållandet ställs mot ett ganska diffust begrepp.

Det är som att fråga människor vad som är viktigast, "rent vatten" eller "demokrati" och sen slå fast att demokrati inte är ett dugg viktigt eftersom majoriteten svarade rent vatten...

Patrik sa...

Niklas, jag vill ju inte lägga ord i Isobels mun, hon klarar sej bra själv, men är det inte just det hon skriver inom parentesen: att resultatet tyder på vi kommit långt eftersom jämlikhet ändå ligger rätt högt på listan?

Anonym sa...

sossen e som polyfem
enögd, tycker folks problem

är ofina, för underklass
dom ska ha det riktigt kass

"rörelsen" vår struntelit
tycker vanligt folk är skit

läxar upp oss varje da
säjer bara bla bla bla

floskler floskler floskler blaj
inte minst på första maj!

+

nog fanken e man liberal
oljigt inställsam och hal

överklassen kan nog dra
maktens slipsten ganska bra

kallar sig vår frihetsvän
älskar bara pånboken

den egna, haha, vilken sköld
för rätten, tycker skatt är stöld

vill ni komma ingenstans?
rösta på vår Allians!

Anonym sa...

Jag satt och stirrade på den där frågan.

Hänger inte respekt och jämlikhet ihop?

Anonym sa...

Louise Hallin är barnmorska i botten och startade Sveriges första privat mödravårdsmottagning Munkbron i Gamla Stan. Nu har hon sadlat om och får en hel del kritik från psykologer och psykiatiker för sina yviga råd och åsikter.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Å helvete! Där har jag gått! Hos en fantastisk barnorska som aldrig andades något av det här tramset (jag har också där träffat på barnmorskan i mina skräckdrömmar för all del). Så om man går där stödjer man henne ekonomiskt. Det här måste jag tänka på inför eventuella nästa graviditeter.

Anonym sa...

Det är väl samma människa som brukar vara med i Nyhetsmorgon på Tv4, men då brukar det handla om föräldraskap och barn.

Anonym sa...

Det bästa är att Gudrun Schyman m fl av feministerna blir motsagda.

Gustav sa...

http://chronicle.uchicago.edu/060427/sex.shtml

http://jfi.sagepub.com/cgi/content/abstract/24/1/51

http://psychsoc.gerontologyjournals.org/cgi/content/abstract/60/suppl_Special_Issue_2/S109

http://www.informaworld.com/smpp/content~content=a783713681~db=all

Anonym sa...

Kolla in Mamma Mia. De har superintressanta föreläsning för flerbarnsföräldrar med föräldrapsykologerna Malin Bergström och Malin Alfven.

Anonym sa...

SÅg dig Isobel på TV igår, Det resulterade i ett inlägg på min blogg, www.vegetarisk.blogg.se

Hård kritik får du mottaga.!!
Lycka till

Anonym sa...

Som sagt inte särskilt vetenskapligt, men det är ändå intessant att se vad tidningar gör med såna här grejer. Nu valde de vinkeln "folk skiter i jämställdhet" på märkliga grunder. Själv fastnade jag vid att jämställdhet fick högre poäng av män än av kvinnor. Mer än det dubbla t.o.m. De hade lika gärna kunnat slå upp den grejen skitstort. Sen förstår jag inte "experten" när hon säger att man inte ska sura om det inte är jämställt men ändå säga ifrån om man gör mer. Vad är skillnaden? Jaja, nu har jag redan slösat för mycket tid på en konstruerad icke-nyhet från nån nät-enkät som kanske bara tre personer svarade på... God kväll!

Anonym sa...

Instämmer helt med Niklas. Det är helt felaktiga slutsatser att dra av resultatet. Bedrövligt att varken en samlevnadsexpert eller en journalist förstår sig på att tolka statistik.

Och jag tycker att du Isobel borde ha kommenterat det istället för att antyda att singlar som svarar på formulär är defekta. Jag skulle absolut inte sätta jämställdhet först heller. Hur viktigt det än är.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag vet inte om singlar som fyller i enkäter är defekta per se, men det kan ju vara så att den som inte lever i ett förhållande har andra ideal gällande förhållanden än den som gör det. Dessa skilda ideal skulle rent av kunna ha något att göra med personernas olika relationsmässiga status. Och då kanske man inte kan ta den relationslöses ideal som självklart sanna för hela gruppen.

Möjligen känner jag nu att vi alla har ägnat lite för mycket energi åt något som förmodligen har mycket begränsade vetenskapliga ambitioner.

(Apropå mödravården är det dock så att om jag får några fler barn vill jag föda på BB Stockholm igen och det tror jag inte att man får om man går hos Mamma Mia)

Anonym sa...

Det är väl inte så att singlarna är eviga singlar? Förmodligen har de flesta av dem levt i relationer och när de kraschat har de analyserat vad felet var och kommit fram till att brist på respekt var vad allt gick fel. Det är alltså de verkliga experterna som svarat.