fredag, oktober 17, 2008

Mysigt värre

I veckan läste jag i en artikel om att småbarnsfamiljer har svårt att få tid till att laga mat att 97 procent av det som kallas storstadsfamiljer "fredagsmyser". Själv har jag i detta nu det hyfsat mysigt i soffan med ett glas portvin, men inser att något saknas i min kontemporära bildning. Jag vet nämligen inte vad det innebär att fredagsmysa. Jag har såklart hört ordet i just samband med barnfamiljer, men är det något alldeles specifikt eller handlar det bara om att det finns ett nytt ord för att säga att man äter och dricker gott i hela familjen just på fredagen? Stora S föreslog att det kanske handlade om att stora som små åt transfett tillsammans, alltså det som i VIP-sportsammanhang brukar kallas en snacksbuffé, men är det bara ostbågar som myset syftar till?

25 kommentarer:

Patrik sa...

Jag tänker fråga en expert på fredagsmys imorgon. Just nu har han myst färdigt och sover. Jag tror att både "transfett" och "stora och små" kommer att vara nyckelord.

Jörgen L sa...

Chips och dipp och CocaCola är också viktiga beståndsdelar.

KatBat sa...

Moahahahahahaha! Transfetter är givetvis givna. Och kanske en pizza? Och så tv- den tror jag är essentiell i sammanhanget.

Anonym sa...

I vår familj brukade det bestå av TV, transfetter, soffa och dricka. Nu har vi bytt ut det mot en after work på kvarterskrogen med några vänner.
Det är nog mer mysigt för mig än för Åttaåringen, men han är nöjd, så länge har har med sig sitt Nintendospel.
Sedan när vi kommer hem blir det TV, transfetter, dricka och soffa. Eller datorn.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Så själva poängen är att man äter transfett och dricker läsk/alkohol framför teven? Att äta middag tillsammans är inget fredagsmys? När börjar man fredagsmysa då? för om jag skulle tvingas äta framför teletubbies, som är det enda teveprogram lille s gillar, skulle jag behöva dricka så mycket vin att jag skulle natta mig själv i soffan.

Patrik sa...

Nu har jag utrett, men först Isobel:
Du behöver nog inte oroa dej för fredagsmys så länge ditt barn tittar på Teletubbies...

För min son, som är 6 år, är det viktigaste med fredagsmys att man gör det tillsammans. Sen bör man få läsk och gärna nåt tilltugg i form av gräddfilslökchips eller popcorn. Middag tillsammans kan vara en del av fredagsmys, men det beror nog maten. Vi har löst det genom att han bestämmer menyn på fredagar (kyckling i ugn, pizza och fish'n'chips brukar det bli). Vidare är det helt ok att titta på tv om det är något som samtliga familjemedlemmar kan acceptera (Gonzas program är ok, På spåret också). Det går också att som igår spela LEGO-Indiana Jones tillsammans och sen kolla på nya och gamla klipp på Youtube (Håkan Hellström blandat med Björk, Markus Krunegård, LEGOS-Star Wars och Luther Vandross) eller att spela Monopol men då gäller det att 6-åringen vinner annars blir det INTE mysigt. Förr i tiden (vid 5 år) fick vi blev det ofta en dansshow av något slag. Nu är bara musiken kvar.

Poängen är hur som helt att man alltid på fredagar kör hela kvällsproceduren med mat etc tillsammans. Efter en vecka med heltidsjobb där en hämtar och en lämnar och där sällan både jag och min sons mamma är hemma blir det ett sätt att fira att helgen kommer. Kanske är namnet bara en symbol och innehållet oviktigt, men att barnet/n och föräldern/na gör det tillsammans är viktigt.


Det är kanske annorlunda för någon som jobbar frilans, men jag har ju förstås ingen aning om hur, har man helg då?

Anonym sa...

"handlar det bara om att det finns ett nytt ord för att säga att man äter och dricker gott i hela familjen just på fredagen"

Ja, skulle jag säga. Det är ju inget nytt fenomen, bara ett nytt ord för att vi (som Patrik skrev) vill vara tillsammans med familjen och äta gott/umgås tillsammans...

Anonym sa...

Henrik Schyffert bloggade ju om detta fenomen och passade även på att koppla det till de olika decennierna(ex: 80-tal=lövbiff med vitlökssmör), samt uppmnana läsarna att komma med sina definitoner av begreppet(är man uppvuxen på 90 talet är kombinationen, tacos, pepsi, Estrella Sour cream&onion och Fångarna på fortet mycket viktiga).

Anonym sa...

Gulligt att låssas vara så världsfrånvänt kulturelitistisk att man inte förstår vad "fredagsmys" innebär. Det är väl tämligen självklart att det blir vad varje familj gör det till, vill man samlas till en ångande härlig gryta går det väl lika bra som att alla tillsammans håller tummarna för Jesper Blomkvist på isen. Så länge familjen myser alltså. Tycker att det är toppen att så många som 97% av sthlms barnfamiljer tillbringar fredagskvällarna tillsammans.

Patrik sa...

Det där var bra skrivet Karin. Jag känner mej lite löjlig nu, efter att tidigare ha försökt förklara något uppenbart självklart.

Kanske försöker Isobel säga något annat än att hon inte riktigt förstår vad fredagsmys är?

Anonym sa...

Jag är mamma till en 3åring. Jag hade ingen aning om vad "fredagsmys" var innan dagis.
Javisst hade vi lite lyxigare mat (lövbiff) på fredagar och en läsk. men det fanns inget namn på det.
Fredagsmys idag innbär att det alltid tydligen skall vara någon typ av transfetter. Och alla verkar veta vad det är.
Men att äta framför TV blir det aldrig! Sorry kalla mig vad ni vill men där går gränsen. Pingu eller Dora på DVD (det enda barnet ser om & om & om igen) vägrar jag.
Nä nu skall jag ta mitt glas rödvin och slå mig ner i soffan. Barnet lördagsmyser i min säng framför Pingu. Perfekt!
T ;D

Anonym sa...

Faktum är att redan jag var ung i början på 70-talet hade vi fredagsmys med lövbiff och pommes friterat i rikliga mängder majsolja. Tala om transfetter och dödliga omega-6 fetter.

Annika sa...

Inte är det "världsfrånvänt kulturelitistiskt" att inte veta vad fredagsmys är! Jag kan instämma i att det känns som något som pådyvlats utifråm - om man med fredagsmyset menar just intaget av transfetter, lösgodis, läskedrycker och familjeunderhållning på TV.
Det räcker att man tittar ned i en slumpvis utvald kundvagn eller kundkorg på ICA en fredag eftermiddag, så får man en bra bild av vilka ingredienser som förväntas ingå.
Fredagsmyset blir så klart vad varje familj själv vill göra det till. Men det kan kännas jobbigt att det finns en "färdig bild" av vad det skall vara.
För mig handlar det om god mat, och hemlagad glass. Och än så länge har barnen inte protesterat...

Patrik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag är uppvuxen i en familj och lever nu en annan dito där man äter middag ihop mest varje dag och där man absolut har lite godare/onyttigare mat på helgen, efterrätter och annat. Men min fråga gällde just om begreppet fredagsmys bara var ett nytt ord för detta eller något mer specifikt? Svaren verkar variera, vissa ser det som att man umgås och äter gott, andra menar att det uttalat handlar om snacks framför teven. Det har man såklart hållit på med länge, när jag var liten kollade familjen alltid på Nöjesmaskinen tillsammans, för att inte tala om när vi hyrde videoboxar på AG Favör, men inte kallade vi det att fredagsmysa. Jag minns förresten inte ens om nöjesmaskinen gick på fredagar eller lördagar. Jag är såklart sannolikt kulturelitist ändå (åtminstone om det syftar på att man föredrar HBO-dramatik framför svenska fredagsnöjestevesatsningar och boeuf bourgignon framför grillchips) men i det här fallet var det en uppriktig undran.

Gustav sa...

Okej, får lita på det då. Och i så fall har du nog fått svar: att det är olika och att det bara är ett nytt ord för samma gamla företeelse.

Personligen trodde jag ett tag att det var just chipsen och fredagsbolibompa som utgjorde själva essensen av myset, men i fredags fick jag intrycket att det faktiskt kunde vara vad som helst bara man gjorde det tillsammans. Detta konfirmerades när jag frågade Gustav.

Med din definition är jag sannolikt också kulturelitist, för resten.

Intressant hur engagerad jag blir av en sådan skitgrej som ett ord.

/Patrik

Anonym sa...

Nä jag menade inte att det är kulturelitistiskt att tycka att Sopranos är bättre än Stjärnor på Is, eller föredra hemlagad burgundisk gryta framför Mamma Scan. Jag använde begreppet som att uppfatta sig själv som apart från (och lite bättre än) den stora massan i sin kulturkonsumtion. Men tackar för förtydligandet från Isobels sida, då förstår jag faktiskt varför du frågade!

Malinka sa...

Man kan i alla fall konstatera att fredagsmyset rör upp känslor.

Vi fredagsmyser inte. Har inte lördagsgodis heller. Jag känner mig apart från den stora massan i kulturkonsumtion, men inte särskilt elitistisk. Är man nödvändigtvis elitistisk om man inte vill göra som alla andra?

Anonym sa...

Till Malinka; nej det var ju precis det som var min poäng, jag använde begreppet elitistisk som att inte bara göra något annat än alla andra utan när man tycker att man i sitt annorlundaskap är lite förmer alla de där andra.//k

Anonym sa...

Om nu fredagsmys inte är ett nytt ord så är iallafall transfetter det. Vad fan ÄR transfetter? Kulturnördar som läser bantningstips i Aftonbladet, det är vad ni är.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Om du läste här oftare Ronny skulle du veta att jag regelbundet skriver om mat, bland annat på eminenta matsajten Taffel.se. Så självklart vet jag vad transfetter är. Även om jag såklart också läser bantningstipsen i Aftonbladet och häpnar över folks dumhet/funderar över om man kanske skulle försöka gå ner ett par kilo.

Anonym sa...

... fast begreppet är intressant som fenomen. Jag kom själv in i en familj med två barn och frontalkolliderade med detta kollektivistiskt pådyvlade. Fredagsmys är tydligen en obligatorisk barnfamiljs aktivitet som måste dykt upp någon gång på 90- eller 00-talet. Är inte säker på när riksdagsbeslutet fattades.

Jag har generellt svårt med motivet att göra saker för att andra går så. Därför driver vi vår egen individualistiska rörelse och äter gott och umgås i familjen på lördagar ibland. Det händer också att vi äter godis på fredagar.

Själv äter jag, åtminstone i perioder, godis så gott som varje dag, men så är jag vuxen också.

Anonym sa...

Oh, jag minns när fredagsmyset först gjorde entré! Det var samtida med något som kallades fly-luggen vilket var samtida med när de flesta av er föddes. Chipsådippåteve kan man ammanfatta det.

Anonym sa...

För mig innebär fredagsmyset inte så mycket själva ätandet utan att man FAKTISKT myser, hämtar kuddar, något täcke eller filt, packar ihop sig i soffan och bara myser. Givetvis tittar man på något på tvn men det är rätt oviktigt vad det är. För mig personligen är det iallafall närheten jag är i behov av, vilket jag tror gäller för barnen också. Inte sällan halvligger jag och ett eller båda av barnen tar plats ovanpå min mage, och sedan ett täcke på det. Vissa fredagar blir det brottning i stora sängen istället.

Om jag snabbtolkar min egen text ovan får jag det till att myset handlar om umgänge, betydligt mer än om mat.

/Max

Malin Strid sa...

Fredagsmyst i meningen äta något godare tillsammans på fredagskvällar har väl familjer gjort länge (lövbiff omkring en klick creme bonjour + gäster med gester var det ofta när jag växte upp). Men i begreppet fredagsmys lägger åtminstone jag dessutom in att det sker på (de lite större) barnens villkor.