måndag, oktober 22, 2007

Nej, jag menar inte att ni ska göra gryta av Peter Wolodarski


Fågel- och vilthandlaren i Hötorgshallen säljer något han kallar rådjursragu-kött för 49 spänn kilot. Utifrån mina tveksmma kunskaper i styckning var det typ halsen. I lördags hamnade fyra rejäla bitar i min gryta. Om han har kvar erbjudandet ska ni allihop springa dit och köpa ett kilo var. För maken till lent, spänstigt, mustigt, mört, ja allting man vill ha av en viltgryta kort sagt, kött har jag sällan smakat.

Receptet gjordes efter inspiration från käraste Lisa, men jag la till kryddpeppar eftersom jag alltid gillat det särskilt till rådjur, samt trattkantareller som jag köpt av den trevliga thailändska kvinnan på Bondens marknad.

Rådjursragu
1 kg rådjurshals (typ)
1 morot
1 palsternacka
2 klyftor vitlök
1 gul lök
5 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
5 enbär
3 lagerblad
en halv flaska gott rött vin
ca 1 tsk kalvfond (eller rättare sagt det lilla som fanns kvar i en flaska som utvanns genom att hälla hett vatten i och skaka om)
1 tsk kakao
2 hg trattkantareller
smör

Ha ugnen på 175 grader. Hacka grönsakerna fint och fräs i smör. Ta upp ur grytan. Bryn köttet runt om. Krossa peppar och enbär grovt. Ha tillbaka grönsakerna och kryddorna i grytan, häll på vinet, fonden och sedan vatten så att det täcker. Koka upp uppe på spisen, lägg sedan på lock och sätt in i ugnen. Jag kokar nästan allid grytor i ugnen, så är de ur vägen och man får enklare ett stillsamt putter än på mina vrålheta plattor. Efter 1 timme ta av locket och rör ner kakao. Låt koka i ugnen ytterligare 1,5 timme. När det är en kvart eller så kvar fräs trattkantareller i smör och ha i dem också. Smaka av med salt och eventuellt lite socker.

4 kommentarer:

Jessica sa...

Jag gör gärna gryta på några av ledarskribenterna på DN. I brist på den möjligheten så kan jag nöja mig med en rådjursgryta.
Kakao var intressant. Försvinner i den allmänna grytigheten?
De har älg på lokal-ica. Jag vill helst ha rådjur. Har skaffat mig ett gäng fasaner.

B sa...

hihihihihihihi, wolodarski-rådjur, hihihihi. gud vad roligt!

godisgrisen sa...

Googlade efter glassbar på birkagatan och hamnade bland annat på en helt annan sida än jag tänkt mig. Du kanske har sett den. Det skrivet mycket om mat där: http://www.ragazze.se

Xtian sa...

gjorde som du sa, men la till dubbel mängd kalvfond. Blev mycket mycket gött.

Hela Redaktionen tackar för en god lördagsgryta.

/FFL