måndag, september 18, 2006

Nästan allt gick riktigt bra

Jag vaknade imorse med mascaran kletig på kinderna. Den kletar förresten fortfarande. Jag har bara jobbat hemma och har inte orkat ta bort den ordentligt. "Herregud" sa jag till den som nyss hade gått upp. "Det är borgerlig regering."

Jag var 15 år sist det hände. Nu är jag 30. Med tanke på att jag alltså följaktligen är född 1976 känns symmetrin mellan mitt liv och de svenska borgerliga regeringarna vagt övernaturlig.

"Det känns så konstigt" sa jag vidare. Imorse alltså. Och i går kväll också. För det gör det. Jag förstår plötsligt det där Marita Ulvskog sa om en statskupp. För det känns som om att det inte borde få hända. Det står inte i reglerna. Göran Persson ska stå där och självbelåtet regera vidare. Det står skrivet så i det svenska politiska manuskriptet. Nu har han i stället avgått. Curiouser and curiouser.

Jag vet inte vad som kommer att hända nu. Men jag vet att jag givet utgångspunkterna inte kunde vara mer nöjd med det som hände. (Med ett stort läskigt undantag, mer om det senare)

1) Det blev alliansregering.
2) Göran Persson avgår, vilket förhoppningsvis leder till inre reformer och en yngre helst kvinnlig socialdemokratisk partiledare
3) Det gick dåligt för folkpartiet
4) Det gick bra för centern, från noll till två riktiga mandat i Stockholm! Jag känner mig som en del i en folkrörelse. Det finns uppenbarligen socialliberaler i Sverige ändå.
5) Det gick bra för miljöpartiet
6) Det blev ja till trängselavgifter (även om puckot Sten Nordin nu verkar hävda att riksdagen än en gång ska köra över stockholmarna)
7) Fredrik Reinfeldt var stenhård med att det är de nya moderaterna som vunnit valet och att det är de nya moderaterna som ska regera. Gunnar Hökmark, eat your heart out.
8) Alliansen är på riktigt. På den moderata valvakan skanderade folk "Alliansen, alliansen" när Reinfeldt höll sitt segertal. Visst borde de ha haft en gemensam valvaka hela tiden, med så småningom tog sig de flesta till Nalen. Att alliansen lever på lägre nivå exemplifierades förresten också på ett vackert sätt av det entusiastiska råhångel som sent på kvällen utbröt mellan (tror jag) MUFs och CUFs respektive pressekreterare.
9) Mauricio Rojas åkte ur riksdagen

Nu hoppas jag bara innerligt på att Birgitta Ohlsson blivit kryssad förbi Jan Björklund också. Och att Zaida kommer in. Och förstås på att kristdemokraterna inte får familjeministerposten.

Det som är verkligt verkligt verkligt tråkigt är däremot förstås framgångarna för Sverigedemokraterna. Vad är det för fel på folk i Skåne och Blekinge egentligen? I Landskrona får Sverigedemokraterna 22,3 procent. I Skåne län blir de vågmästare. I Karlskrona, Sölvesborg, Kävlinge, Helsingborg och Malmö får de också konkret möjlighet till påverkan. De får oerhört mycket mer pengar i statsbidrag än tidigare och kommer utifrån den här positionen kunna bygga vidare i lugn och ro inför nästa val.

Vi får inte ge dem det lugnet. Vi får inte ge dem den ron. Vi får inte invaggas i tron att de inte spelar någon roll, att de är ofarliga och obetydliga. Framförallt måste den borgerliga regeringen lyckas skapa ett bättre företags- och anställningsklimat så att människor i städer som Landskrona får tillbaka något av en framtidstro. Den måste våga öppna för arbetskraftsinvandring och ha en generös human flyktingpolitik, samtidigt som den med alla medel försöker arbeta mot segregation och utanförskap. För det är ett av det här valets stora brister. Ingen har talat, mer än indirekt, om segregationen. Ja, om vi bortser från hetsen mot muslimska friskolor och de där obligatoriska gynundersökningarna, då. Ingen har försökt fundera över vad som måste göras för att förändra svenskheten till att inkludera alla som bor här, alla som jobbar här, alla som vill vara med.

Man kan inte få allt. Men jag utgår från att en borgerlig regering försöker ta tag i de frågorna, och då inte på det folkpartistiska viset. Annars har vi ett verkligt läskigt val framför oss om fyra år.

Men nu ska jag bara vara nöjd en stund.

33 kommentarer:

k sa...

Det positiva i det torde väl vara att det på sina håll öppnas upp för Miljöpartiet att agera vågmästare. Och att Reinfeldt faktiskt går ut och uppmanar sina partikamrater att undvika koalitioner beroende av SD.

Men fortfarande skrämmande. Över 20% i Landskrona. Hur ser det ut om 4 år? Obehaglig tanke.

Henrik Persson sa...

Heh. I mitt valdistrikt blev SD största partiet. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta eller bara flytta härifrån snabbast möjligt..

Men kammar politikerna sig och tar tag i problemet SD så löser det väl sig, antalet mandat (7 i Trelleborg, 11 i landskrona yo!) till trots..

Anonym sa...

Jag älskar din blogg!

Anonym sa...

SD kommer att öka och öka, det är en utveckling som ni svenskfientliga PK-iter ej kan stoppa, för så förstört är idag Sverige.

Vinlusen sa...

Jag håller med dig! För övrigt bra att du är igång igen.

Anonym sa...

Du har så rätt om sd. Skriver själv här om eländet: http://syskonskap.se/?p=182

Anonym sa...

Man går verkligen och bär på en spännande känsla av statskupp idag.

Dock: om Sten Nordin får som han vill och trängselavgifterna inte blir verklighet kommer känslan helt plötsligt inte vara så angenäm längre. Istället får vi ett slutgiltigt bevis på att det inte är makt som korrumperar utan att det är korrumperade människor som söker sig till makt.

Anonym sa...

Jag bor i Helsingborg, och här fick SD drygt 10% och det känns skrämmande. Å andra sidan undrar jag varför inte redan etablerade storpartier som framförallt Socialdemokraterna (som haft makten i både Landskrona och Helsinborg de senaste fyra åren) och Moderaterna tagit folks missnöje på allvar.

Seriöst, om ni åker söderut någon gång, kolla in Koppargården i Landskrona och håll hårt i grejorna och tja, i er kropp också. Att bli hotad, nedslagen och rånad är ganska sannolikt.
Eller varför inte ta en tur till Adolfsberg i Helsingborg? Ta sjuan. Ha kul.

Politikerna här har inte brytt sig ett skit om att hjälpa invandrarna med jobb eller skola eller att få bra svenskundervisning. Och paradoxalt nog har tydligen SD dessutom fått en hel del röster av just invandrare. Menar, folk have had it. Politikerna får skylla sig själva nu. De kan ju ta en gemensam tur till Köpenhamn, vandra på Ströget och tänka efter, precis som Niklas Karlsson, Landskronas sossekung.

Anonym sa...

När allt kommer omkring så är det väldigt få invandrare som röstar på SD, vi finns de några inget snack om det. Men särskilt många är det inte. Men visst har du rätt, arbetsösheten i stora delar av Skåne är absurt hög. Vad jobbar folk i Malmö med egentligen, nämn ett stort företag i Malmö? Har för mig att det är ungefär 50% av Malmös befolkning som har en riktig anställning, detta i en region som kallas växande och dynamisk. Det snackas mycket om Robin Hood skatten till norrland och de må vara större per capita. Men Robin Hood skatten till Malmö är stor, dubbelt så stor per capita som till Göteborg. Detta i en region med lite drygt 3 miljoner invånare. Var är dynamiken? Det finns arbetskraft, ung arbetskraft, det finns ett stort Universitet, det finns en gigantisk inre marknad som är betydligt större än Stor-Stockholm. Vi snackar inte om någon avfolkningskommun, med pensionärer i skandinaviens periferi. Vad är egentligen felet med Malmö?

Anonym sa...

10. Arsenal slog United på Old Trafford. Måste väl rimligen vara det bästa som hände igår?

Anonym sa...

"Det finns uppenbarligen socialliberaler i Sverige ändå."

Ibland tänker jag samma sak, att det inte finns några socialliberaler. Men trots allt måste ju Sverige vara det socialliberalaste landet i världen. Jag menar, vilket annat land är så liberalt i kulturella frågor, omfördelar så mycket till mindre lyckligt lottade och samtidigt har några av de mest avreglerade marknaderna på jorden (med arbets- och hyresmarknaderna som undantag)?

Det kan ju inte ha blivit så av en slump, ändå tycker många av oss mer renläriga socialliberaler att det är svårt att hitta något att rösta på. Var glada att ni inte röstar någon annanstans.

I övrigt håller jag med, underbart att vinna val för en gångs skull. Om bara du får upp frekvensen på bloggandet också så skulle livet bli ännu underbarare!

Anonym sa...

Förresten, har ni sett TV-intervjun med Axén Olin på svenskans hemsida? Hon tar i princip ställning för trängselskatten även om hon till slut motvilligt erkänner att hon röstade nej. Skön motvikt mot Nordin iaf.

Johannes sa...

Landskrona är speciellt. Förhoppningsvis en väckarklocka för samtliga politiker runt om i landet. Om inte så blir fallet blir valet 2010 ännu obehagligare..

Anonym sa...

Det roligaste med valet är väl ändå att Ohly visar fingret till Marie Söderquist.

Anonym sa...

Malmö = hög arbetslöshet + dålig ekonomi. Ju fler människor det flyttar dit som sannolikt måste leva på bidrag leder ju till ett ökande missnöje. Invandrarområdena har en hög arbetslöshet. Om det sen är sossar som är missnöjda, vilket det troligen är eftersom Malmö är en gammal arbetarstad (även om industrierna lägger ner en efter en) så känner de sig inte hemma hos Fp & M, som av hävd är överklasspartier. Alltså blir det de mindre missnöjespartierna kvar.

För övrigt är det ju ett faktum att de andra partierna inte tar problemen med ghettona på allvar. Och de är verkligen ett problem. Sen att missnöjespartierna och deras rasistpolitik inte är rätta vägen borde vara uppenbart för alla, men det är det ju tyvärr inte.

Anonym sa...

Malmö, det är ju Vilda Västern, sa en polare apropå Malmöpolitikernas till synes eviga tendens att falla i farstun för alla som kommer med ett flott anbud (Saabfabriken, Tema Viking Park, "Hylliepitten" Scandinavian Tower) och de märkliga intriger som på samma gång spirar upp där. De har aldrig tillräckligt med is i magen för att själva välja osh ställa litet krav, fast låt gå, det e ju skattekronor man bjuder till med.

Åkte Mauricio ur riksdagen? Det kanske bästa som hände med något enskilt mandat (men kommer han tillbaka till Lund nu, där han hade ett lektorat i ekonomisk historia?)

Alexander sa...

Ar du verkligen 30? Du ser inte ut att vara en dag aldre an 29.

Anonym sa...

Birgitta fick fler kryss än Jan Batong.
http://www.val.se/val/val2006/slutlig/R/riksdagsvalkrets/01/person.html

Jag är så glad att jag fick vara med och hjälpa till!

Anonym sa...

fan du lova att att sluta skriva. vad håller du på med

Anonym sa...

En av de två centerpartister som tar plats i riksdagen på stockholmsmandat är då fasiken inte socialliberal. Jag tänker på Federley.

Robsten sa...

Jaha, Federley i riksdagen, då är hans försörjning säkrad, kanske för resten av livet, hans pension är kirrad. Jag har läst varenda artikel av han på hans blogg i ett halvår, oavsett politiska åsikter (de är ju olika i en demokrati) så är det klart en omogen person, men han hamnar alltså i riksdagen. Sådan är demokratin, likväl som att SD tar 22 % i Landskrona, alternativet är någon form av diktatur.

Anonym sa...

Och i tyskland röstades högerextemister fram. Vi har en hård tid framför oss och det gäller att bita ihop i 4 år.

Anonym sa...

Det gäller att se sambandet mellan framgångarna för "alliansen" och för Sverigedemokraterna. En högervind blåser genom Sverige, med allt vad det innebär av egoism och "man är sig själv närmast"-mentalitet. Några nöjer sig med att gå över till moderaterna, medan andra tar steget fullt ut och röstar på Sverigedemokraterna. Att en av sd:s främsta företrädare – Sten Andersson – är fd riksdagsledamot för moderaterna är knappast någon slump. Inte heller att det var just en moderat som nyligen efterlyste fler "lintottar" i tidningen.

Exakt samma sak kunde, som bekant, observeras förra gången liknande vindar svepte in över landet, nämligen 1991. Då fick vi en borgerlig regering samtidigt som högerpopulistiska Ny demokrati tog plats i riksdagen. Ett lustigt sammanträffande? Nej, en naturlig konsekvens av att högerpopulisternas värderingar på en grundläggande nivå i hög grad sammanfaller med de mer rumsrena högerpartiernas.

Nils sa...

Underbart fria fanatasier, anonym. Läser man vad Sverigedemokraterna faktiskt står för inser man ganska hastigt att det är ett parti för missnöjda socialdemokrater som inte har vett att skämmas för att de hatar utlänningar.

Anja sa...

Men man måste också se till den ganska speciella typ av segregation som finns i Skåne. Personligen tror jag att det handlar mer om klass än etnicitet. Skåne har en lång historia av främlingsfientlighet och segregation mellan de fattigare städerna och den rikare landsbygden.

Anonym sa...

Vill också tacka för trevliga texter. Men "råhånglet" behöver en kommentar. Denna kärleksyttring skedde nämligen inte mellan mig och CUF:s pressekreterare utan mellan mig och min sambo Therese Bengtsson som är pressis för centern i Stockholm. Sådeså :-)

Anonym sa...

Nej, det handlar inte om fria fantasier utan om fakta. Den som inte inser att borgerligheten och Sverigedemokraterna kämpar om samma väljare kan t ex gå in på Flashback, ett forum för neandertalare där stödet för alliansen, liksom invandrarfientligheten, är mycket kompakt. De som häver ur sig hat mot invandrare är till väldigt stor del samma personer som talar om vikten av en borgerlig regering. I grunden handlar det förstås om en uppdelning av människor i – för att tala med Bo Södersten – "närande" och "tärande".

Att partiföreträdare för t ex moderaterna på riksnivå tar avstånd från Sverigedemokraterna är självklart. Men detta handlar inte om dem, utan om de väljare som attraherats av alliansens budskap och därmed har bidragit till maktskiftet.

Varför drabbar "rasistskandaler" alltid just de borgerliga partierna, och då i synnerhet moderaterna? Varför talade så många inför valet om att de velade mellan folkpartiet och Sverigedemokraterna men så få om att de velade mellan vänsterpartiet och Sverigedemokraterna?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Aha! Jag är rädd att jag har lite dålig koll på centerpartister. Men den c-tjejen som du hånglade med var i alla fall lätt sötast på hela valvakan. så där har du väl tur, eller nåt...

Hans sa...

Anonym: menar du verkligen allvar, att Alliansen och SD slåss om samma väljare? Goddamn, människa. OK, det är i o f s en truism i stil med att sossarna och moderaterna slåss om samma väljare, men empiriskt sett har du nog fel.

En snabbanalys av de valkretsar där SD och ND har haft framgångar motsvarar ganska hyggligt såssarnas tillbakagångar i samma kretsar. Vad det säger om din analys får du dra dina egna slutsatser om.

Anonym sa...

Det viktiga är inte varifrån SD-väljarna kommer. Varför skulle det vara det? Det otrevliga är ju att de har kommit för att stanna.

"En högervind blåser genom Sverige, med allt vad det innebär av egoism och "man är sig själv närmast"-mentalitet." skrev anonymous och självfallet är det förklaringen till att SD och alliansen nu har landat. Skåningarna vill ha bort de tärande invandrarna och alliansen de tärande bidragstagarna. Den som inte ser det är verkligen blind.
Ta sightseeingen på flashback om det är svårt att förstå.

Anonym sa...

"En snabbanalys av de valkretsar där SD och ND har haft framgångar motsvarar ganska hyggligt såssarnas tillbakagångar i samma kretsar."

Säger absolut ingenting, förstås, om du inte kan visa att huvuddelen av dessa väljare gått direkt mellan partierna. Eftersom Moderaterna rört sig mot mitten och dragit resten av alliansen med sig är det ju lika troligt att folk långt till höger "ramlat ur" i ungefär samma tempo som "såssar" ramlat över till moderaterna.

"Vad det säger om din analys får du dra dina egna slutsatser om."

Hmm. Förhoppningsvis är du bara vanlig akademiker, och inte forskare.

Anonym sa...

Jag är ledsen Isobel men Mauricio Rojas kommer in i riksdagen. Han är Leijonborgs försteersättare.

Anonym sa...

hahaha .. du som skrev om koppargården håll hårt i grejerna man kan bli rånad , jag blev rånad där ffs. det var inte kul du har rätt ;D