torsdag, april 27, 2006

Fadermord

Man ska kritisera sina hjältar. Björn har undersökt varifrån Andres egentligen får sina kläder. Andres svarar att integritet och oberoende inte är samma sak.

Tillägg: I Resumé beskriver Levi's hur de ser på samarbetet.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Så vad tycker du, är lokkos utbyte ok?

Anonym sa...

Är Kleen så banal?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag skulle säga att det beror lite på vilken version som är sann. Levi's verkar se samarbetet som närmare än vad Andres gör. Att de skickar kläder till honom i förhoppningen att han ska ha på sig dem i teve är förstås inte komprometterande alls. Det är å andra sidan något delvis annat än att "byta tjänster", som Levi's kallar det.

Själv har jag generellt en rätt generös syn på vilka kontakter man kan ha som journalist utan att det blir problem. Jag blir gladeligen bjuden på sprit av olika politiska partier eller särintressen och det påverkar inte mina grundvärderingar ett dugg.

Anonym sa...

Men hade du i likhet med Lokko kunnat skriva en introduktion till en moderat eller socialdemokratiskt skrift och då förklarat din kärlek till politiken eller något, t ex för eller emot socialbidrag? (Lokko skrev i en introduktion till en Levi's katalog om kärleken till jeansen)

Anonym sa...

hej isobel! jag har en allmän fråga till dig som journalist, eftersom jag tror att du har koll på publiceringslagar och dylikt. jag har själv en blogg, och undrar över hur man ska göra med publicering av bilder? räcker det med att länka till den aktuella webbsidan, eller är det ett absolut måste att maila och fråga om man får använda bilden?

Tack på förhand

Anonym sa...

Skulle Isobel skriva en text i ett matchprogram för Svenska Fotbollslandslaget eller hennes svenska favoritfotbollslag är kanske en mer befogad jämförelsefråga va?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag vet faktiskt inte om jag skulle kunna skriva en inledning till en partiskrift, men om DIF frågade mig om jag skulle vilja skriva i matchprogrammet skulle jag däremot inte tveka en sekund. Större hedersuppdrag vore svårt att tänka sig. Å andra sidan skriver jag ju rätt lite om fotboll kommersiellt.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Och Pia, jag är rädd att jag inte har någon aning. Eftersom jag inte tjänar pengar på den här bloggen har jag inte orkat läsa på ordentligt.

Anonym sa...

Det är inte konstigt att du inte riktigt svara på frågan.

Men eftersom problematiken är densamma om du skulle skriva en introduktion för DIF eller för m, som att Lokko skriver en introduktion för Levi's vill man liksom veta hur just du tänker.

Ja, nu när du tar upp ämnet alltså.

Kom igen, schysta, säg!

Anonym sa...

Jag skriver gladeligen krönikör i Bajens matchprogram, men jag skulle aldrig någonsin försöka ge sken av att vara objektiv vad det gäller fotbollsjournalistik sen heller.
Tycker nog inte Andres gör nåt fel heller som tar emot lite Levi's-kläder och spelar skivor på en eller annan gratisfest för annat mediapack (typ jag själv) som också gladeligen tar emot ett par gratisjeans.
Det är väl en viss skillnad mot att aktivt propagera för ett märke/en butikskedja som affischnamn i deras reklamkampanjer ändå?

/g

Anonym sa...

Intressantast ändå: Varför är helt ok för en litteraturrecensent att skriva förord till en roman/bok och utgiven av ett stort förlag än att en musikkritiker skriver en biografi/omslagsessä för en skiva?

Anonym sa...

aninymous: intressant fråga eftersom det senare (som antas ej vara medialt OK) är mycket vanligare än att en kritiker skriver förord till en färsk roman. Eller har varit det: i jazzkrestar var ju "liner notes" till en LP-skiva standard helt enkelt och ofta var det just kända kritiker och musikjournalister som förde pennan. Ingen såg eller ser något problem i det, lika litet som i att Mats Olsson eller Andres L skrivit en del för Feber-samlingarna. Men förord till en ny roman, tja, det var det rätt länge sedan jag läste. Och om en författare som också är fast medverkande på en tidning ger ut en roman, så undviker de flesta tidningar att låta någon av sina egna "insiders" recensera den, man bjuder in någon utifrån.

Anonym sa...

att publicera upphovsrättsskyddade bilder på en blogg utan upphovsmannens medgivande är inte okej. åker man dit (d v s om fotografen i fråga råkar hitta sin bild på din blogg) är det brukligt att man betalar dubbelt arvode, eftersom man gjort ett intrång i upphovsrätten. det spelar liksom inte så jättestor roll om det är en ickekommersiell blogg eller en kommersiell dagstidnings nätupplaga som publicerar bilden.

men jag tycker förstås att man ska publicera bilder ändå. ingen orkar väl läsa bloggar utan bilder?

Anonym sa...

Joakim: vi får vid Gud hoppas att Fredrik Ljungberg eller andra inte läser denna blogg.

Philip sa...

Jag tycker att det bråket på ett intressant sätt visar på skillnaderna mellan Björn af Kleen och Andres Lokko som journalister. Björn af Kleen verkar ju vara en oerhört skarp journalist men han kommer aldrig att få några gratis-Levi's, för han kommer aldrig att skriva de där entusiastiska, passionerade artiklarna som får folk att rusa till Amazon och beställa skivor av band de aldrig hört talas om. Jag ser inte honom som en blivande tongivande kritiker. Vilket inte nödvändigtvis är en dålig sak.

Anonym sa...

Laddade igår hem Frank Wilsons "Do I Love You (Indeed I Do)" som lär vara en av världens dyraste singlar i originalvinyl tack vare bl a Lokko ovch andra Northern Soul-junkies. Ett bra exremplar i ett oskatt omslag lär kosta uppåt 10-15000 pund. Jag betalade inte ett öre för mp3:an. Snyggt groove.

Anonym sa...

Men ingen av er tar upp det faktum att Lokko faktiskt smygit in varumärket i flera texter han skrivit (vad var det nu, "i bakfickan på ett par Lewis Red Tab-jeans" t.ex.). Är det inte lite komprometterande? Räcker det inte att skriva "i bakfickan på sina jeans" om man inte uttryckligen är ute efter att visa lite tacksamhet åt sin sponsor?
Men det är väl alltid svårt att kritisera nån som anses så hipp som Lokko i medievärlden ...

Philip sa...

anonymous: tydligen, eftersom du måste vara anonym.
nej, men jag tyckte nog att det roligaste med artikeln var textsnuttarna. verkligt skumt. varför skulle man vilja namedroppa Levi's överhuvudtaget? får mig att tänka på lågstadiet.

Anonym sa...

Roligast var när fick en slap in the face av Liam....

Bolivar sa...

Ingen annan nöjes/modeskribent jag känner eller känner till skulle ställa den dörren på glänt som Andres gjorde. Så jag antog att han var sjukt torrskodd. Sen visar det sig att han själv befinner sig i samma gråzon som alla andra och måste spåna loss på flytande definitioner. Märkligt av en kille som väl ändå hade tänkt lämna Sverige när som helst? Inte så kul att bli ihågkommen som den dryga killen som skämdes för sina gratisjeans.

Bolivar bär för övrigt Fenchurch, Dr Denim Jeansmakers och Etienne Ozeki. Danke.

Anonym sa...

anonymous: Lokko tillstod ju utan at blinka att Levi's Vintage "med ojämna mellanrum några gånger dykt upp i mina texter" (detta i hans replik til Björn i Sydis). Och hur många har inte nämnt röda Conversedojjor som smarkör för indie i krönikor och noveller?

Propz!/m

Bolivar sa...

Magnus, hela hans svar är ju en blinkning. Hade Lokko berört sina freebies i PK-boken däremot så hade han haft ryggen fri. Nu låter han ju som en halvavänjd pundare.
-Jag kan med ojämna mellanrum några gånger råkat få i mig lite tjack.

Anonym sa...

Själv blir jag lite arg på mig själv för att jag automatiskt håller på Andres och inte Ebba vS bara för att han är mycket creddigare.