måndag, oktober 22, 2007

Fråga om stockholmsgeografi


Var är den här bilden tagen?

15 kommentarer:

Johan sa...

den där tunneln nånstans mellan hötorget och humlan typ

gustav sa...

Ja, tunneln mellan Olof Palmes Gata och Birger Jarlsgatan, vi brukade kalla den "den legendariska hiphop-tunneln", men frågan är vad den heter på riktigt? Har den ens nåt officiellt namn?

/g

Darryl rehab sa...

Öppningen med trapporna åt väster förekommer märkligt nog också i ett par mardömslika scener i Tarkovskijs "Offret". De filmades nästan ett år innan Christer petterson (?) kom springande samma väg uppför trapporna på åsen.

Linn sa...

Tunnelgatan heter den. Eller?

ankan sa...

Stockholm är överhuvudtaget pepprat med underjordiska bergrum och tunnlar, mer eller mindre hemliga. "Söder ser ut som en schweizerost inuti" sa en kille på civilförsvaret för några år sedan till Vår Bostad av alla tidningar.

Andreas sa...

Brunkebergstunneln. En av mina favoriter, särskilt när man går från Stureplan till Hötorget.

Staffan B sa...

Men åh, jag tog en exakt likadan bild för några veckor sen. Tänkte lägga ut den, men...

Moster Mysko sa...

Jag har hört ryktas att han som byggde tunneln (vem det nu var) tänkte sig att den skulle bli en lika stor sevärdhet som Katarinahissen och planerade att ta inträde.

Moster Mysko sa...

Enligt Wikipedia var det faktiskt inträde i början, två öre. Och det var samma kille, Knut Lindmark, som byggde såväl hissen som tunneln.

Det motsäger väl iofs inte det jag skrev innan, men jag hade ju kanske imponerat mer med mitt värdelösa vetande om jag hade låtsas som om jag vetat allt detta fårn början...

Isobel sa...

Men åh, alla visste ju! Jag hade aldrig varit inne i den förrän häromdagen och blev helt tagen.

Patrik sa...

Vad är det för fråga? Man ska cykla, CYKLA! till höger och gå till vänster. Man blir glad när fotgängarna öppnar dörrarna åt en. Tack!

Andreas sa...

Har bott tre månader i Stockholm och redan gått där en handfull gånger. En smidig och bra upplyst väg till Birgerjarlsgatan.

martin johansson sa...

Jag brukar tänka att om man tar sats och får upp riktigt jädra hög fart borde man kunna göra nån form av Matrix-löpning där - att liksom springa ett helt varv över väggar och tak ...

Jonas Morian sa...

Tunneln löper dessutom under mitt hus! Tänk på det nästa gång ni promenerar där ;-)

Anna sa...

Det finns en sorglig historia också om att mannen som konstruerade Brunkebergstunneln, Knut Lindmark, tog livet av sig för att han var rädd för sin konstruktion. "fyra år efter det tunneln var färdig tog han sitt eget liv, sönderfrätt av dunkla aningar om att den skulle rasa ihop. Ur: Stieg Trenters Ristat i sten.