lördag, oktober 20, 2007

Att vara mot allt som är dåligt

Läs Johannes Forssbergs utmärkta ledare om att ungdomsvåldet faktiskt inte alls har ökat, men att politiker och opinionsbildare gärna låtsas som det för att få en enkel fiende.

1 kommentar:

Roger sa...

Det här sticket sysslar ju på ett sätt med marknadspositionering gentemot City och Mikael Nestius (som typiskt nog är undanstoppade i en bisats) eftersom de utmanar Expressens roll som kungar på krimporr/muckraking-kampanjområdet, dessutom med en litet annan politisk bakgrund. Den statistik som Forssberg lutar sig mot (utan att ange en enda källa eller siffra) är inte speciellt pålitlig, vi vet ju alla att folk struntar i att ringa till polisen om våldtäkter, stölder och misshandel av ren rädsla eller en känsla att det inte spelar nån roll, så varför skulle samma statistik vara pålitlig här?

Nils Christies och Kettil Bruhns bok "Den goda fienden" kom för nästan ett kvartssekel sen och det förstärker nog min känsla av att Forssberg mest bara recyclar gamla argument utan att ha tänkt efter. Det enda som saknas är ordet "moralpanik" men han insåg väl att det skulle verka för osmakligt att använda det några dagar efter två ruggiga överfallsdråp och en uppmärksammad våldtäktsdom som också den är kopplad till debatten om ungdomskrminalitet.