lördag, januari 01, 2011

2010: ett år i sminklådan

Som jag skrev på twitter i går är smink, politik och små tjocka barnaarmar det enda jag egentligen gillar. Det är tyvärr inte sant, andra saker jag tycker mycket om är t ex helstekt anka, rödvin, kodein och antikslipade diamanter, men det sista har jag väldigt liten möjlighet att hänge mig åt, och som påstående har det ju en viss schvung i alla fall.

Långt uppe på topplistan över saker jag ogillar, bredvid wellnesstänkande, kolonialistisk resejournalistik, artikelkommentarerna på expressen.se och andra av samtidens plågor, är de kliande torrflagande fläckar jag får i ansiktet under vinterhalvåret. Jag har inte eksem as such, bara väldigt torr och ledsen vinterhud som inte den våldsammaste kräm rår på. Tills i år, faktiskt. Med förbehåll för att jag bara använt den i tre veckor måste jag ändå utse Clarins Crème riche désaltérante, peaux très seche ou climats froids till mitt livs hittills bästa värn mot kliet. Man använder morgon och kväll och jag har ingen aning om dess aktiva ingredienser, jag köpte den på taxfreen enkom på namnet, men jag är en mycket hård testperson och den klarar hittills allt jag vill.

I många många år använde jag Vincent Longos Water Canvas som bas, jag köpte den första gången på Cow på Mäster Samuelsgatan för kanske 10 år sen och sedan var det bara att fortsätta eftersom ingenting annat någonsin var lika bra. Ingenting annat gav den där perfekta huden som får manliga nöjesjournalister att utbrista att den eller den filmstjärnan var "helt osminkad!" (mm, right) och den fanns i tusen nyanser för att matcha inte bara hela den färd min hud tar sig över året från lättmjölksvit (porcelaine hette nyansen, vilket både låter och var mycket tjusigare) via fetare mejeriprodukter till tja, ljusbeige med fräknar (golden beige, dito). Självklart slutade den tillverkas, eller i alla fall gick den inte längre att få tag på varken i Sverige eller på nätaffärer som skeppar hit. Därefter följde en lång och eländig period av diverse experiment med flaskor och kakor och puder som alltihop hade det gemensamt att det såg ut som mer eller mindre orimligt smink i stället för att som om jag var snyggare än jag faktiskt är. Jag gillar en del smink som ser ut som smink, men det gäller sannerligen inte basen. Inte alls.

I år har jag dock hittat något som kanske kanske är i Vincents klass. Shiseido advanced hydro-liquid compact finns inte alls i lika många färger och den ljusaste, very light ivory, som jag behöver, säljs inte alls i Sverige. Dock finns den via en del nätaffärer och jag chansade faktiskt och beställde efter att besviket ha provat den näst ljusaste på Åhlens. Det gick hem. Jag är väldigt nöjd.

Min allra bästa julklapp var inte primärt själva asken med ögonskuggor utan det faktum att jag någon gång i början av hösten hade sagt till min Londonboende lillasyster att jag gärna skulle vilja ha Urban Decays Naked-palett, som inte såldes i Sverige, i julklapp. Sedan glömde jag bort det. Det gjorde inte hon, så på julafton fick jag inte bara en ask med alla skimriga neutrala och halvneutrala färger man kan önska sig utan dessutom en påminnelse om att jag har en syster som bryr sig så mycket om mig att hon kom ihåg vad jag hade sagt för flera månader sedan. Jag blev oändligt glad. Att man sedan dessutom kan leka med paletten närmast oupphörligt är förstås ett plus.

Jag måste dock erkänna att ögonskuggan, i större omfattning än typ beige skugga och svart liner, är en rätt ny stapelvara i mitt liv. Historiskt har läppstiftet, och då särskilt det röda läppstiftet, många dagar varit mitt enda synliga smink (för info om "synlig" läs ovan om mitt liv med Vincent Longo). Jag har föreslagit för Julia Skott att vi någon gång skulle göra en sminkvideo där vi testade alla mina röda läppstift, men att vi inte kommit oss för har väldigt lite att göra med hur bra idén är. Det är en bra idé. Vi talar trots allt om i nuläget 23 olika röda läppstift. Många av dem snarlika. Matta, blanka, mer eller mindre genomskinliga, ibland lite lite skimriga. Jag är inte särskilt förtjust i läppglans, det blir för kletigt, men lipstains är vardagens bästa vän. I år upptäckte jag ett för mig nytt sorts läppstift i Chanels Coco. Det har färgstyrkan i ett riktigt klassiskt läppstift, men texturen gör det lite enklare till vardags, man behöver ingen pensel, knappt ens spegel. Jag har två färger, Vendôme och Rivoli, där Vendôme är så när en perfekt true red man kan komma till min hud och Rivoli är blåare, lite mer bärig, lite mer emo. Och ni som skrattar åt det här med färgnamn, förstår ni inte att man blir lite lite gladare av att sätta på sig ett läppstift som heter Rivoli än om det hade hetat 034, oavsett om den ser exakt likadan ut på? Jag blir det i alla fall. Jag är ganska fånig. Jag tycker mycket om dem.

När jag vill läsa om smink finns det många fantastiska sminkbloggar därute, men när jag tänker på parfymer finns det mycket lite. När jag tänker på sminkbloggar saknar jag visserligen också Fountain, men när jag tänker på den erbarmliga bristen på intressanta svenska parfymbloggar saknas mig Fountain så att jag blir helt ledsen. Anna Hellsten är nämligen den person jag känner i världen som kan mest om parfym. Anna inte bara kan massor, hon förstår dofterna som en bra litteraturkritiker förstår romaner och hon kan skriva om dem lika bra eller ännu bättre. En av de parfymer Anna pratade om för länge sen när hon bodde i Stockholm var Narciso Rodriguez i den svarta flaskan. Jag förstod såklart varför, men den var aldrig riktigt min. När jag så alldeles nyligen på nån taxfree såg versionen For her musc collection var jag tvungen att prova. Och där var den. Den där huddoften som är som kroppsdoft fast bättre, (det är blommysk, inte könsmysk, men med tillräckligt mycket kön för att göra det intressant), som blir varm och snäll och ändå säregen på huden och som var det jag behövde för att klara mig genom mörkret. Tror jag. Det är trots allt ungefär fyra månader kvar.

19 kommentarer:

Helena/LipGloss Bitch sa...

En bra svensk parfymblogg, ja, vad man saknar!
Och jag vill absolut se dig swatcha alla de där röda läppena.

Kajsa sa...

Tror jag ska spara det här inlägget till den dag jag ska ut och köpa smink. Jag har väldigt dålig koll och känner mig alltid ovan de få gånger om året jag ska ut och köpa något nytt (när det jag har och alltid kör på tagit slut). Ibland, ve och fasa, har det jag hade sist, nyans eller produkt gått ur tiden innan jag hinner köpa mer. Men rent generellt köper jag det jag köper av gammal vana och har inte provat igenom alls tillräckligt mycket för att veta om detta är det bästa eller inte... Kanske borde läsa lite sminkbloggar, men tror inte jag skulle palla det. Då ska man nog redan vara lite insatt misstänker jag. Jag skulle snarare behöva en mkt grundläggande genomgång.

Gunnar sa...

Skit i alla dessa krämer, Isobel. Dom innehåller för mycket parabener och laureth sulphates - bad, bad shit! Först Dr Bronner Baby Mild Castile soap för rening. Sedan rosenvatten för toning. Till sist renaste cocoabutter (minst 60-70%) för moisture. Believe me. I can help.

Gunnar sa...

Och kanske en del av problemet är att vad du talar om här (för det mesta) inte handlar om smink, utan skin care. Det är två olika saker. Det finns ingen anledning varför din hy ska reagera mot vintern. Din hy reagerar mot kemikalier.

ylva sa...

Saknar, saknar, saknar Fountain!

Karin W sa...

Men hörni: Den här parfym- och skönhetsbloggen är ju bara bäst:http://rodeo.net/fiftyscents/

Zoltan sa...

Då jag (tyvärr) inte är insatt i världen av spännande hudkrämer med långa namn har jag använt Apotekets Propyderm (med den förtroendeingivande undertiteln "Läkemedel mot torr hud") mot vinterhud. Inte lika glamoröst kanske, men funkar.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

jag har provat alla krämer apoteket har mot torr hud, ingen funkar på mig. tyvärr.

Av Gunnar hade jag möjligen förväntat mig förslag på insmörjning i charkuterispäck snarare än rosenvatten, men du har fel om vintern. Det är rätt naturligt att huden varken gillar den torra inomhusluften eller många minusgrader utomhus, och det har inte något särskilt med kemikalier att göra. Annars tycker jag iofs ofta att kemikalier är underskattat.

Rebecka sa...

förlåt min ton gunnar men, klart som fan att huden reagerar mot vintern. och naturligt är inte alltid bäst.
för övrigt är http://finslipad.blogspot.com en mkt bra blogg om smink och hudvård. och fifty scents som någon nämner här ovanför är också fantastisk om doft, även om jag också saknar både fountain och anna hellsten.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

å, jag hade missat att Caroline Hainer börjat smink (och parfym-)blogga igen, tack så hemskt mycket för tipset!

Gunnar sa...

Isobel: jag glömde helt bort de hermetiskt tillslutna torrbastuanläggningar som man genomlever den svenska inomhusvintern i, det har du helt rätt i.

Kemikalier finns det förstås både bra och dåliga, precis som med djurgårdare, men dom två jag nämnde är definitiva bovar.

Och jag fortsätter propagera för Dr Bronner's magiska egenskaper. Ska gärna skicka en liten flaska om det inte finns att få tag på i Sthlm.

Feline Flodin sa...

Dock att jag saknar ett eller två ord om ...nagellack. Detta livets lösningsmedel!

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Eftersom det här var lite om vilka nya saker jag upptäckt under året så fanns inget att skriva om nagellack tyvärr. Eller finns det?

Bästa färg: OPI Vodka & Caviar (men den har jag haft ett tag), nr 2: en silvrig Isadora jag köpte för tio spänn i en realåda i somras (star glaze)

Bästa insikt (möjligen ny?): smörj in naglar och nagelband med mandelolja i stor flaska köpt för inga pengar i den indiska mataffären snarare än med tjusiga dyra nageloljor.

Andreas sa...

Den lilla biten om artikelkommentarer gör mig bara tvungen att dela med mig av det bästa sen hjulet, Comments Blocker.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/161674/

Plötsligt är websurfandet rena fröjden. Och känner man sig nödgad att en gång i veckan se kommanterar någonstans är det bara att trycka på en knapp.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Andreas, tar den där bort bloggkommentarer också?

Tove sa...

Tycker det är svårt med underlagskräm, särskilt när jag nu är över 40. Varenda liten rynka blir lätt en ravin. Nu använder jag Bobbi Browns Moisturising Balm. Men tyvärr köpt utomlands, så jag kollar upp dina tips när den tar slut, tack.
Älskar Urban Decays "Midnight Cowboy".
Tack för tipsen på bloggar om smink, tråkigt att läsa de fina tidningarnas "pressmeddelandeartikalr" om parymer och smink. Ingen konsumentupplysning direkt.

Anonym sa...

Varför köper du inte bara Vincent L på ebay eller från nån utländsk webshop? Har du köpt den förut borde du väl veta vilken färg du ska ha.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

det är länge sen jag letade aktivt efter water canvas nu, men när jag gjorde det fanns inte de nyanser jag behöver på några affärer som skeppar till sverige. VL hade stora problem med sina leveranser, det är därför Cow slutade ha dem tror jag, och jag vet faktiskt inte om den alls görs längre.

hejsan sa...

Jahadu. Jag använder rapsolja. Den för matlagning. Finns på Konsum, Ica och liknande. Stora bra flaskor, och den läkte min torra hud på händerna på några dagar.