måndag, augusti 10, 2009

heteronormer


Det här är baksidan av en aftershave-gelé jag använder. Den är från apoteket. Kan någon förklara för mig varför den manliga figuren som kastar den använda tuben i en papperskorg* är rosa medan den kvinnliga är vit. Är det en markering om att det här är en produkt som främst används av kvinnor och bögar?

*man kan möjligen också tycka att det är överflödigt att berätta om lämplig avfallshantering. Jag gissar att rätt få inbillar sig att plasttuber går att kompostera.

8 kommentarer:

Patrik sa...

vad får dig att anta att den rosa är en man och den vita en kvinna?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

självfallet borde jag ha skrivit "figuren som vanligtvis symboliserar män" resp "figuren som vanligtvis symboliserar kvinnor"

ttv sa...

kvinnor och bögar! dags att könssegregera! http://tampongtomteverkstan.blogspot.com/2008/09/aktion-kulturnatten-r-i-antgande-och.html

Grovt Initiativ sa...

jag fattar inte varför det tvesovlas med symboler för att man ska slänga skräpet. hade det inte räckt med en person? som det är nu måste ju icke-rosa-vanligtvis-manspersoner vara lovade att slänga tuben vart de vill.

Patrik sa...

ja, det borde du ha gjort!

ju mer jag tänker på det: det är man i rosa och en kvinna i klänning alternativt en kvinna i rosa byxdress och en man i klänning

eller så gäller instruktionerna endast gert fylking och ebbot

Gunnar sa...

Punkt nr 1. Om det finns tubplast som går att kompostera ("bio-degradable" alltså) vet jag inte, dock finns komposterbara "plastkassar", gjorda av cornstarch, osv. Däremot finns det alla sorters plast som går att bryta ned ("degradable")och har funnits i många år.

Punkt nr 2. I mitt hörn av världen är det mycket vanligt att heteromän bär rosa. Urtypen är White Van Man, i Essex född och uppvuxen, tror att Rigoletto är en av mupparna: han bär till söndags rosa poloskjorta, typiskt. Varför? Därför att det är ett bevis för hur 100%igt bekvämt han sitter till rätta i sin heterosexualitet.

Luned sa...

Bryter mig in med en fullkomligt orelaterad fråga - jag minns att du skrev en del om parfym på Fountain förut så...jag hoppas du kan hjälpa mig!

Jag satt mitt i ett parfymmoln på bussen i morse, frågade runt men ingen omkring mig bar någon typ av doft. Tyvärr, eftersom det var precis vad jag letat efter! Tänk dig Cool water, men tyngre, tack vare björnbär (tror jag, något sött och mörkt och syltigt).

Ska prova mig fram, men det är ju lite av att leta en nål i en höstack.
Har du några tips är jag evigt tacksam!

Perry sa...

Tror att det, av någon anledning, är en konvention att män avbildas som mörkare än kvinnor. Tycker mig ha hört/sett detta förut.

Kan dessutom berätta att på de förkristna målningarna i palatset i Knossos på Kreta är männens hud konsekvent rödbrun och kvinnornas vit.