måndag, december 08, 2008

Ni måste läsa Kjell Häglunds lustmord på Jan Guillou i GP!

"Men det finns också något kittlande kul, och faktiskt tidstypiskt, i Guillous Aftonbladet-krönikor och chat-deltagande om fildelning den senaste månaden. Det har med kombinationen av okunnighet och absurditetsnivå att göra. Ungefär som om Blondinbella skulle börja messa in krönikor om Mellanöstern till Stureplan.se."

13 kommentarer:

Gunilla sa...

Men kan det verkligen stämma att Jan Guillou inte ens skulle kolla sina egna mail? Det verkar ju helt osannolikt.

Anonym sa...

Jag tycker nästan lite synd om Jan G. Han har ju faktiskt varit smart och bra, det är bara sorgligt hur svårt det verkar vara att åldras med värdighet hela vägen.

Moxie Morgan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
eff sa...

Nu väntar jag bara på att Guillou råkar skjuta typ Anders Gerdin i ansiktet under en ripjakt.

Anonym sa...

Guillou kanske inte tar med sig laptopen ut på vidderna när han jagar eller åker på konferens. Allvarligt talat, Häglunds text har fart men den vore roligare om det inte föll sig så enkelt att räkna upp många andra mediatomtar som babblar på lika löst i krönikeformatet som han beskyller Guillou för att göra - och som kommer med än mer bindgalna formuleringar och grova generaliseringar. På rak arm:

Johan Stael von Holstein
Dick Erixon
Natalia Kazmierska
Elin Alvemark
Viggo Cavling
Cecilia Gyllenhammar
Henric Borgström
Pernilla Ström
Marie Söderquist
Boris Benulic


Säga vad man vill om Guillou, men han tar i alla fall oftast debatten efter det han skriver, det är mer än man kan säga om många svenska tyckare - metoden för dem är att odla sin fria krönikeplats för att säga saker rakt ut, och sen högnäst vägra att följa upp debatten i sak nån annanstans (för ingen väntar sig ju att en krönikör ska svara).

Anonym sa...

Och apropå Guillou, mejl och googling så verkar Kjell Häglund helt ha missat att Ann-Marie Skarp skulle kunna tänkas vara ironisk. Eller att Guillou antagligen inte vill ha sin mailbox dränkt i tiotusen mejl från arga radiolyssnare, pirater och tidningsläsare varje vecka.

Jörgen L sa...

@Thomas:
"Säga vad man vill om Guillou, men han tar i alla fall oftast debatten efter det han skriver"

I det här fallet kan man knappast säga att han "tog debatten", i den uppföljande chatten var han i huvudsak var oförskömd och nedlåtande mot frågeställarna.http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3854350.ab

Anonym sa...

Jörgen: Linda Skugge eller Holstein har aldrig nånsin tagit en debatt i sak, i alla fall inte på de senaste fem-sex åren. Och Guillou kan ju ha känt att stämningen var konfrontativ och bestämt sig för att gå ut hårt mot somliga. En offentlig chatt med tusentals tidningsläsare är inte alltid ett ställe där man kan vara försiktigt utredande. Skriver man däremot en artikel som replik kan det ställas litet andra krav.

Anonym sa...

Att pojkboksförfattaren JG är inte begriper ett vitten och kompenserar det med att vara högfärdig är allmängods sedan länge. Inte ens under den pojkboksaktiga rapporteringen som kallas IB-affären lyckades han förstå skillnaden mellan olagliga IB som spionerade på de egna medborgarna för ett av våra politiska partiers räkning och lagliga FRA på den tiden inte gjorde det utan bevakade främmande militär signalering.

Däremot skall man inte förutsätta att Blondinbella är ett spån bara för att hon spelar ett på sin blogg.

Hampus Eckerman sa...

Jan Guillou är fel ute, men Kjell Hägglunds krönika var riktigt tafflig. Ett högt skrikande tonläge, avsaknad av argumentation och sen bara polemik och märkliga liknelser.

Han borde strunta i den journalistiska biten och stanna kvar på den egna bloggen. Där är det mindre krav.

Anonym sa...

Ja, det låter ju minst sagt malplacerat... men kan man inte se det såhär istället; gränsöverskridande och man får se vad det leder till?

JKL sa...

Inte min mening att tramsa om detaljer men det här ordet "lustmord" som tycks vara på modet, används inte det ofta i väldigt fel sammanhang? Det betyder väl: mord som begåtts för att tillfredsställa en sjuklig sexuell drift, ungefär. Hmm.

Anonym sa...

Hörde någon säga - redan för tio år sen - att 'lustmord' i sin s a a rättsmedicinska betydelse är ett nästan urmodigt ord. Och "urmodigt" betyder här inte "j-igt modigt".