onsdag, juni 15, 2005

Flytta till Kanada!

I senaste numret av Axess skriver jag om Richard Floridas senaste The flight of the creative class. Jag och Mr Florida go back awhile. Jag introducerade honom i Sverige för den breda massan när jag var på DN och förra sommaren gjorde jag och Peter (f d Olsson) Wennblad Stadskampen på Expressen utifrån hans teorier.

I nya boken går han bl a igenom det stora hot mot utvecklingen som främlingsrädslan och invandringsfientligheten innebär. I USA utfärdas allt färre studentvisum, det blir allt svårare att få arbetstillstånd för utlänningar och stora företag väljer att hålla konferenser utanför landets gränser för att indiska eller kinesiska medarbetare inte orkar gå igenom timslånga förhör för att få mingla med arbetskamraterna på amerikansk jord.

Jag blir allt mer övertygad om att Kanada är framtiden. En symbol för detta är när kanadensarna släppte in nästan varje Hong-Kong-kines som ville flytta sig sjäva och sina företag i säkerhet inför inlemmandet i kommunistdiktaturen (Storbritannien som sålde ut dem till den kinesiska draken gav inte ut några inresetillstånd). Dessa människor och företag har förstås bidragit med miljarder till den kanadensiska ekonomin sedan dess.

På den kanadensiska utrikesförvaltingens hemsida kan man fylla i ett formulär för att få reda på om man kan få ett arbetstillstånd. Man får poäng för utbildningsnivå, språkkunskaper i engelska och franska och yrkeskunskaper. Kraven är inte särskilt höga. Sedan är det bara att klicka och höra: "Welcome to Canada". Som företagare är det ännu lättare, då är du självklart välkommen.

I dag är Kanada också det enda västland där en stor majoritet av befolkningen tycker att invandring är toppen.

Enda problemet är väl sportfrågan. I underbara Vancouver frågar folk om Örnsköldsvik om man säger att man är från Sverige. Tja, vad säger man. H-O-C-K-E-Y.

2 kommentarer:

Andrea sa...

Med enbart ett halvårs vistelse i Kanada har jag ganska begränsad erfarenhet av invandringspolitiken, men som jag har förstått det är Kanadas vision om det multikulturella samhället ganska starkt ifrågasatt. Visst, man tillåter invandring, men samhället brister ändå i tolerans och integration. En av mina föreläsare menade t.o.m. att USA var ett föredöme eftersom det inte fanns samma slags smygrasism som i Kanada.

Anonym sa...

Vad avundsjuk jag blir på dig, axess, dn och expressen. Hur lyckas du?! Jättebra skrivare förståss, det är förmodligen därför du ett och ett halvt år från nu har kanonmånga läsare. Grymt!