torsdag, april 03, 2008

Vi i mexiteglet

Jag minns att jag fick en fråga i kommentarerna för ett tag sedan om vad jag tyckte om Claes de Faires och Sigge Eklunds program Frånvarande på TV8, med den vidhängande frågan om jag kunde tänka mig att vara med i det. Jag hade då inte sett det och hade ingen aning.

Nu har jag visserligen inte heller sett det, eftersom jag varken har TV8 eller PC (det krävs PC för att se TV8-program på nätet, är det inte parentetiskt lite konstigt med tanke på målgruppen och på hur oerhört dominerande Mac är bland journalister?), men jag har varit med. Sigge mailade mig ett klipp med deras program om Dolph Lundgren men det tyckte jag tyvärr var så tråkigt att jag bara slötittade för att fatta formen.

I går spelade vi dock in ett program om Fredrik och Filippa Reinfeldt. Det sänds nästa torsdag om en vecka. Det blev rätt bra tror jag, även om jag möjligen förhåller mig lätt kritisk till en del av de andra deltagarnas kunskaper i ämnet. Mer än så säger jag inte än. Jag var nöjd med det jag själv fick sagt, om Reinfeldts som förkroppsligandet av den nya genuint icke-borgerliga medelklassen. Den nya svennen. Folkligt brukade betyda typ Göteborg. Nu betyder det mexitegel och årliga Thailandssemestrar.

Vad jag däremot vill säga några fler ord om är en bok som kommer ut i dag och som från ett annat håll skildrar det Reinfeldtska riket - Hans Koppels* Vi i villa. En satanisk inifrånberättelse från en medelklass där ångesten över att grannen har en större stadsjeep bara överträffas av frosten i mitten av den äktenskapliga sängen. Det är ingen slump att huvudpersonens fru heter Filippa. Det handlar inte om onda människor eller om storvulna uppbrottsgester, som att skjuta den pikétröjsklädde grannen ill döds när han klagar på ens gräsklippning. Nej allt är småttigare och ledsnare och oändligt mycket mer gripande än så.

*Hans Koppel är alltså en pseudonym. Det skulle alltså kunna vara Fredrik Reinfeldt som skrivit den. Det tror jag inte. Han verkar nämligen uppriktigt lycklig med det utrerat vanliga villalivet. I någon mening är det förstås något att avundas.

5 kommentarer:

p sa...

Undrar hur medelålders kulturmänniskor har det i sängen ?
Är de månne avundsjuka på andras bokförsäljning, att de fick in en artilel i DN ?

Anne sa...

Isobel! Ladda ner Flip4Mac-pluginet. Då funkar tv8 på macen också.

Anne

Belinder sa...

Killen i Koppels iofs flyhänta bok vore roligare om han inte var så tillskuret förutsägbar. Hur många såna här ängsligt kuschade medelklassmän med villa/innerstadstrea, fru, halvtöntiga hobbies och urblekta drömmar har vi sett i filmer och romaner de senaste tio-femton åren? Minst femhundra bara i Sverige - och självklart finns både Nick Hornby och Stig Larssons "VD" med i bakgrunden som nån sorts gudfäder till hela genren.

Skribenten sa...

Nu har jag i och för sig inte sett programmet där du medverkade, men övriga inslag jag råkat zappa förbi har hållit samma kvalitet som de produkter man brukar hitta på Jysk. Inte tillfredsställande med andra ord. Frånvarande är en ovanligt passande rubricering eftersom det mesta är frånvarande i programmet - men främst intellektuell förmåga.

Johan sa...

TV8:s spelare funkar utmärkt med Ubuntu.