torsdag, september 04, 2008

Mark Klamberg - min nye hjälte

Alla i bloggvärlden läser honom förstås redan, men jag måste ändå uttrycka min oändliga beundran för Mark Klamberg, som med sitt envetna grävande ständigt hittar nya oupplysta hörn i FRA-härket. Jag lär mig något nytt varje gång jag går in på hans blogg.

Uppdatering:
Det slog mig plötsligt att jag tror att Klamberg är gift med Birgitta Ohlsson. Ursäkta den dimension av skvallersajt som trängde sig på, men hur i helvete kunde hon låta bli att rösta nej? Inte för att man inte skulle kunna ha olika uppfattningar inom en parrelation, men Ohlsson har ju trots allt tyckt att det där med massavlyssning var rätt dåligt både innan och efter omröstningen (med en mycket kort paus mitt under densamma då hon inte kunde bestämma sig).

Om man, som Klamberg, och rimligen genom den täta förbindelsen också Ohlsson, har unikt djupa kunskaper om de här integritetskränkande lagarna, förefaller det extremt underligt att inte kunna stå pall i partivinden. Men de kanske inte pratar så mycket med varann. Eller också har jag blandat ihop honom med någon annan.

6 kommentarer:

stefan sa...

Enligt sin webbsida så heter hon i alla fall Birgitta Ohlsson Klamberg, så det kan väl stämma.

Du skriver om integritet och att följa sin egen moral gentemot partipiskan. Det vore ju bra, men så är inte den svenska demokratin uppbyggd. Här är det partierna som väljer sina företrädare, och som tack ska dessa utföra partiledningarnas vilja, annars blir det illojalitet. Som att vägra en order från chefen på jobbet.

Det är nog inte heller så många som vill offra hela sin politiska karriär, som man kanske lagt ner 20år av sitt liv på, för en enda fråga, så utrymmet för "rebeller" i den svenska riksdagen är nog extremt litet.

Om man vill ha en annan ordning så vore nog det viktigaste att skapa riktiga personval, dvs i enmansvalkretsar, så att det skapas en direkt ansvarsrelation mellan väljare och ledamot, istället för som idag mellan partiledning och ledamot.

Anonym sa...

De är gifta.


Klamberg är riktigt vass

Magnus sa...

Partipiskan är levande verklighet i England och USA också, trots att de förvisso har personval. Det brittiska parlamentet har ju till och med särskilda "party whips" som öppet står för disciplinen inom partigruppen-. Den som röstar emot alltför ofta kan helt lagligt frysas ut och i viss mening stängas av från inflytande på parlamentets arbete, så på det viset erkänner lagen ändå att partierna är de primära aktörerna, inte bara de enskilde parlamentarikerna.

Bilden av att underhuset är en gentlemännens republik där alla har rätt att köra sitt eget race om de vill, är en sanning med modifikation. Och det finns knappast anledning att tro att alla ledamöter skulle bli mer principfasta om vi hade ett tydligt personval, men vi skulle säkert få fler jippokandidater.

Mark Klamberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mark Klamberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mark Klamberg sa...

Isobel,
Dina uppgifter stämmer.

Jag kan inte svara för Birgittas beslut, men jag kan berätta följande. Den kunskap jag har nu, hade jag inte i juni 2008. Då kände jag, liksom många andra, instinktivt att det var något fel på FRA-lagen. Birgitta Ohlsson uttryckte långt före jag vaknade i denna fråga, skepsis mot förslaget. Mitt intryck är att datalogerna och matematikerna har förstått vad det handlar om hela tiden, men ingen har lyssnat på dem. Dessa grupper brukar inte delta i samhällsdebatten.

Jag har efter riksdagens beslut, under sommaren, lagt 500-600 timmars arbete på att förstå hur FRA arbetar. Nu vill jag gärna dela med mig av denna kunskap.

Jag är mycket stolt över min fru Birgitta Ohlsson och jag har ingen anledning att dölja faktumet att vi är gifta.