På tisdag kväll hålls en omröstning i Europaparlamentets ITRE-utskott där parlamentarikerna på en och samma gång riskerar att förklara att det är meningslöst att rösta till europaparlamentet och att EU numera slutat bry sig om grundläggande medborgerliga rättigheter.
EU-politiken är snårigare än det mesta och det är svårt att se vad som är viktigt i beslutfloden. Men så dramatisk är faktiskt den omröstning som avgör om det som tidigare kallades tillägg 138, men som nu heter tillägg 46, ska finnas med i det stora telekompaketet. I tillägg 138 slås fast att man inte får stängas av från internet eller på annat sätt kringskäras i sin tillgång till internet utan rättslig prövning:
”tillämpa principen att inga begränsningar i slutanvändarnas grundläggande rättigheter och friheter framför allt enligt artikel11 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna om yttrandefrihet och informationsfrihet får ske utan föregående beslut från rättsvårdande myndigheters sida utom i de fall den allmänna säkerheten hotas då beslut kan fattas i efterhand.”
Utan tillägg 138 är det öppet för avstängning från internet av fransk modell, efter bara tre misstänkta men inte rättsligt utredda fall av fildelning. Det skulle alltså räcka att din granne använt ditt öppna nätverk vid tre ynka tillfällen för att ladda ner något för att du ska bli avstängd från nätet. Utan att ens ha en chans att försvara dig. Avstängning från nätet är en barock bestraffningsmodell alldeles oavsett, föreställ er tanken att politiker skulle kräva att en person som döms för ett i sammanhanget mycket litet brott inte ska få skriva i tidningar, inte få prata med journalister, inte få använda telefon. Att dessutom kunna göra det helt utan rättslig prövning skakar om demokratins grundvalar.
Detta tillägg har EU-parlamentet redan röstat för med 80-procentig majoritet, men eftersom Frankrike med president Nicolas Sarkozy i spetsen uppenbarligen varken bryr sig om EU-demokratin eller medborgarnas digitala rättigheter är utskottet under hård press att ändå kompromissa bort 138:ans grundstenar. Om ITRE-utskottet går honom till mötes säger de alltså att inte ens en bedövande majoritet i EU:s enda demokratiskt utsedda organ spelar någon roll om ett enskilt land, eller enskilda tjänstemän vill något annat.
Varför någon i all världen i såfall skulle bry sig om att rösta till EU-parlamentet i allmänhet, eller på exempelvis Gunnar Hökmark, Lena Ek och Göran Färm, svenskarna i ITRE, i synnerhet, är en gåta. Det spelar ju då ingen roll att Gunnar Hökmark säger sig kämpa för det i sig självklara att det är rättssystemet och inte privata bolag som ska hantera eventuella olagligheter på nätet liksom i övriga livet. Om han inte står fast vid det när Frankrike morrar är han ju bara en halmdocka. Det är ett mysterium att europaparlamentarikerna verkar vara beredda att visa upp sin pinsamma impotens så tätt före ett EU-val.
Om parlamentarikerna i ITRE däremot står fast vid det de tidigare hävdat kommer tillägg 138 följa med till den stora omröstningen i hela parlamentet den 5 maj. Då finns stora chanser att parlamentet än en gång följer sin faktiska uppfattning och röstar för detta grundläggande medborgerliga skydd. Då visar de också att det finns en poäng med att alls ha ett demokratiskt valt EU-parlament.
Läs mer på telekompaketet.se om vad du själv kan göra. Henrik Alexandersson, Erik Josefsson och underbara Anaïs har också skrivit mer.
söndag, april 19, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
17 kommentarer:
Bäst!
Såvitt jag förstår kan tillägget lanseras i plenum ändå, även om utskottet nu säger nej. Men snårigt är det så det förslår...
Patrik, tack!
Jenku, visst är det så, men det är mycket större chans att parlamentet röstar för 138 om det kommer från utskottet.
Jenku, det är korrekt. Politiska grupper (som t ex GUE/NGL eller Dom Gröna) kan lägga ändringsförslag till Plenum 5 maj, men 40 tappra MEPar kan också göra det (om dom alla personligen skriver på ändringsförslagen).
Det som komplicerar det här med siffrorna en del är att ändringsförslagen får nya nummer varje gång de läggs. Så när 138 las igen till ITRE fick det nummer 46 och 135 (eftersom det las dels av rapportören Trautmann och dels av ett jäng andra MEPar).
Så ska man vara superexakt ska man säga "Rösta på 138:an från förstabehandlingen (nu 46=135 i ITRE)".
Här är de länkarna:
http://www.laquadrature.net/wiki/Telecoms_Package_2nd_Reading_ITRE_IMCO_Draft_Amendments#Amendment_46_.2B.2B.2Bhttp://www.laquadrature.net/wiki/Telecoms_Package_2nd_Reading_ITRE_IMCO_Draft_Amendments#Amendment_135_.2B.2B.2B
Så till Plenum måste 166:an antagligen också läggas igen.
Så här ser den ut när den antogs i förstabehandlingen:
Amendment 166
Article 32a
Access to content, services and applications
Member States shall ensure that any restrictions to users' rights to access content, services and applications, if they are necessary, shall be implemented by appropriate measures, in accordance with the principles of proportionality, effectiveness and dissuasiveness. These measures shall not have the effect of hindering the development of the information society, in compliance with Directive 2000/31/EC, and shall not conflict with citizens' fundamental rights, including the right to privacy and the right to due process.I IMCO hade den nummer 72=146:
http://www.laquadrature.net/wiki/Telecoms_Package_2nd_Reading_ITRE_IMCO_Draft_Amendments#Amendment_72_.2B.2B.2Bhttp://www.laquadrature.net/wiki/Telecoms_Package_2nd_Reading_ITRE_IMCO_Draft_Amendments#Amendment_146_.2B.2B.2B
Frankrike är maktgalet och forsätter att behandla hela EU som sin egendom. Lite som sossarnas förhållningssätt gentemot Sverige faktiskt. Och vad gör SVT? egentligen? Bråkar med våra politiker? eller ställer Margot Wallström mot väggen? - Njet.
Den användningen av ordet halmdocka har jag inte sett förut. tror inte jag vill se den igen heller
Håller med. "Papperstiger" kanske vore bättre? "Halmdocka" brukar man kalla en motståndares felaktiga beskrivning av ens position.
Från Erik Josefsson fick jag denna länk med mycket matnyttigt om telekompaketet.
Blackout Europe: Telecoms Package dangers to open EU internet
http://www.facebook.com/group.php?gid=73537262931Innehåller bla. en väldigt bra sammanställning över telekompkt. av Prof. Dr. Monica Horten.
http://www.scambioetico.eu/telecoms.package.diagrams.m.horten.5.april.2009.zipProf. Dr. Monica Horten's hemsida
http://www.iptegrity.com/Hoppas att det kan komma till användning.
oj, sorry för metaforförvirring, jobbar dygnet runt. Den får stå kvar allom till VARNAGEL.
Så bra att du driver de här frågorna!
En felaktigt använd metafor känns i sammanhanget mindre upprörande.
ANDROM till varnagel, tack.
Fick svar från Lena Ek, tänkte jag kunde dela med mig av det:
Hej!
Tack för ditt brev. Jag har hittills svarat enskilt på alla som skrivit till mig om nätet/Telekompaketet och/eller öppenhet. Men nu har jag kanske 150 obesvarade brev och ber därför om ursäkt för att du får ett gruppsvar!
Ja, som ni vet har vi en svår votering om Telekompaketet och ändringsförslag 138 som rör rättsgarantier och rättvis rättegång när ett bolag vill stänga av en användare från nätet. Jag förösker febrilt övertyga andra att rösta för 138 men det ser svårt ut att få majoritet. Vi får se. Mycket kan ännu hända.... Och efter utskottet ska materialet till plenum.
Det ska bli intressant att se hur de olika politiska grupperna röstar. Min grupp Alliance of liberals and democrats for Europe (ALDE) får jag nog med, men de andra vet jag inte. Återkommer om detta på min blogg vartefter.
Många tror att det bara är ungdomar som bryr sig om dessa frågor (och ja, ni är många) men i min inbox finns brev från alla åldrar och från massor av yrkesgrupper runt om i hela Sverige.Det visar att nätet nu används och uppskattas av alla grupper i samhället!
Domen i Pirate Bay målet var sorglig tycker jag. Visst, det behövs absolut garantier för upphovsrätten. Men min enkla mening är att vi behöver samma regler för verket oavsett vilken teknik som används! Bok, dator, bibliotek, telefon, skolexemplar av text, tavla, film, TV, kabelTV eller vad nu upphovsmannens verk finns i för form. De lagar vi har måste skrivas om för att passa den nya tiden. Och branschen/-erna behöver göra en ny förhandling för tekniken springer mycket fortare än vad någon kan föreställa sig. Vi ser ju redan hur några bolag börjat förstå sammanhangen.
Människors tillgång till samhällsservice hänger idag ihop med nätet. Därmed är tillgången i sig viktig. Samma rättssäkerhetstänkande måste gälla som vid annan infrastruktur. Vem kan tänka sig att posten skulle stänga av en person som skrivit tex hotfulla brev från tillgången på postservice?
Frankrike vill ha en kvotdel av kulturen på franska och vissa högkyrkliga intressen vill blockera ur moralisk synpunkt samtidigt som vissa stater helt enkelt blockerar sidor med regeringskritik. Och i vissa delar av Kina fanns inte EU-parlamentet alls (!) när jag själv var i landet för två år sedan. Vi behöver alltså en bred samhällsdebatt eller hur?
Och låt oss komma ihåg vilken frihetskänsla människor fick när de började kunna skicka brev, läsa tidningar, lyssna på den första radion eller se det första TV-programmet! Eller när vi fick flera TV-kanaler.. Fantastiskt! Nätet ger samma känsla för oss nu.
Det går heller inte att vid varje tillfälle kampanja en reglering åt rätt håll. Det behövs mekanismer i själva reglernas tillkomst som stoppar det som inte överensstämmer med mänskliga rättigheter som yttrandefrihet eller rättvis rättegång. Vi i (C) har ett förslag om obligatorisk analys innan, om en yttrandefrihetskommitté som gör en konstitutionell värdering ur EU-perspektiv och att Europeiska Ombudsmannen får utvidgade rättigheter så människor som känner sig kränkta ska kunna klaga. Skickar med en bilaga som beskriver tänket - och det vore intressant med reaktioner från er!
Ja, det börjar bli riktigt sent så jag stannar här.
Tack igen för brev.
Hälsn
Lena Ek
Apropå tigrar och dockor: Anders Mildner myntade häöromveckan det suveräna ordet papperstroll för slappa krönikörer som hasplar på för att provocera, låtsas driva debatt och gör det utan att researcha någonting ordentligt. En långvarig trend han tror är på väg ut - själv är jag inte lika optimistisk. Vi lär nog få se nya Boris Benulic, Ulf Nilson och Anna Ekelund stiga högt i fortsättningen också.
Alltså - de svenska delegaterna är redan på vår sida!
De kommer att rösta för förslag 138, så dom är inte problemet.
Problemet är att få med framför allt de franska delegaterna.
Jag har dock skrivit till även de svenska delegaterna - och fått svar.
Detta är Lena Eks svar:
"Hej!
Tack för ditt brev. Jag har hittills svarat enskilt på alla som skrivit till mig om nätet/Telekompaketet och/eller öppenhet. Men nu har jag kanske 150 obesvarade brev och ber därför om ursäkt för att du får ett gruppsvar!
Ja, som ni vet har vi en svår votering om Telekompaketet och ändringsförslag 138 som rör rättsgarantier och rättvis rättegång när ett bolag vill stänga av en användare från nätet. Jag förösker febrilt övertyga andra att rösta för 138 men det ser svårt ut att få majoritet. Vi får se. Mycket kan ännu hända.... Och efter utskottet ska materialet till plenum.
Det ska bli intressant att se hur de olika politiska grupperna röstar. Min grupp Alliance of liberals and democrats for Europe (ALDE) får jag nog med, men de andra vet jag inte. Återkommer om detta på min blogg vartefter.
Många tror att det bara är ungdomar som bryr sig om dessa frågor (och ja, ni är många) men i min inbox finns brev från alla åldrar och från massor av yrkesgrupper runt om i hela Sverige.Det visar att nätet nu används och uppskattas av alla grupper i samhället!
Domen i Pirate Bay målet var sorglig tycker jag. Visst, det behövs absolut garantier för upphovsrätten. Men min enkla mening är att vi behöver samma regler för verket oavsett vilken teknik som används! Bok, dator, bibliotek, telefon, skolexemplar av text, tavla, film, TV, kabelTV eller vad nu upphovsmannens verk finns i för form. De lagar vi har måste skrivas om för att passa den nya tiden. Och branschen/-erna behöver göra en ny förhandling för tekniken springer mycket fortare än vad någon kan föreställa sig. Vi ser ju redan hur några bolag börjat förstå sammanhangen.
Människors tillgång till samhällsservice hänger idag ihop med nätet. Därmed är tillgången i sig viktig. Samma rättssäkerhetstänkande måste gälla som vid annan infrastruktur. Vem kan tänka sig att posten skulle stänga av en person som skrivit tex hotfulla brev från tillgången på postservice?
Frankrike vill ha en kvotdel av kulturen på franska och vissa högkyrkliga intressen vill blockera ur moralisk synpunkt samtidigt som vissa stater helt enkelt blockerar sidor med regeringskritik. Och i vissa delar av Kina fanns inte EU-parlamentet alls (!) när jag själv var i landet för två år sedan. Vi behöver alltså en bred samhällsdebatt eller hur?
Och låt oss komma ihåg vilken frihetskänsla människor fick när de började kunna skicka brev, läsa tidningar, lyssna på den första radion eller se det första TV-programmet! Eller när vi fick flera TV-kanaler.. Fantastiskt! Nätet ger samma känsla för oss nu.
Det går heller inte att vid varje tillfälle kampanja en reglering åt rätt håll. Det behövs mekanismer i själva reglernas tillkomst som stoppar det som inte överensstämmer med mänskliga rättigheter som yttrandefrihet eller rättvis rättegång. Vi i (C) har ett förslag om obligatorisk analys innan, om en yttrandefrihetskommitté som gör en konstitutionell värdering ur EU-perspektiv och att Europeiska Ombudsmannen får utvidgade rättigheter så människor som känner sig kränkta ska kunna klaga. Skickar med en bilaga som beskriver tänket - och det vore intressant med reaktioner från er!
Ja, det börjar bli riktigt sent så jag stannar här.
Tack igen för brev.
Hälsn
Lena Ek
Member of the European Parliament
European Parliament
Bât. Altiero Spinelli 10G342
Rue Wiertz 60
B-1047 Brussels
Tel +32 (0)2 28 45714
Fax +33 388 179 714
http://www.lenaek.se
"
Hon verkar vara en vettig människa alltså.
Gunnar Hökmarks inställning framgår av hans blogg:
http://hokmark.eu/pa-vag-till-strasbourg-med-telekompaket-etc/
Nej, det är andra ni ska skriva och ringa till.
Se denna lista:
http://www.laquadrature.net/wiki/MEPs_ITRE_am138
Börjar ringa nummer nu, ringde några förut. Kan ju inte låta en sådan här diktatur makt förstöra hela synen på demoktrati och basiska rättigheter. Man ska ALLTID ha rätt till en rättslig prövning. Känns som att vi går mot ett nytt sovjetunionen ifall detta paket inte går igenom.
Hej,
Tack för ditt engagemang i att driva politiska frågor kring demokrati och medborgarnas rättigheter. Jag tycker det här med politik är svårt men även intressant. Visst undrar jag hur jag kan påverka människors livsvillkor i vardagen. Men som sagt, det gäller att ändå försöka sätta sig in i politiken med t.ex. bland annat att följa intressanta bloggar och ta aktiv ställning kring politiska frågor.
Men som sagt, tack för att du bryr dig.
Hälsningar, Inez
Skicka en kommentar