torsdag, december 04, 2008

Så många frågor om Ipred, så få svar

Alltså det här med att ladda upp och ladda ner, är det någon som vet vad politikerna menar när man vill jaga "uppladdarna"? Vet de inte hur bittorrents funkar, att man laddar upp och ner samtidigt? Syftar de på personerna som lägger upp helt nya torrents? Vet de inte att dessa personer numera alltid använder anonymiseringstjänster?

Så många frågor, så få svar.

Det presenteras också som en ny mjukare linje att vid mål som gäller skadeståndsanspråk som är lägre än ett halvt basbelopp, 21400, ska man inte riskera att få betala alltför höga rättegångskostnader vid förlust i domstol. Problemet är bara att så är det redan! Det finns ingenting nytt i det, men det är ju smart att presentera det som en kompromiss.

Med de nya preciseringarna om att upphovsrättsinnehavaren måste ha lidit ekonomisk skada får man förhoppningsvis in viss proportionalitet i lagen (allt beror förstås på hur domstolarna agerar) men luddigheten och den tekniska okunnigheten bland våra lagstiftare är fortfarande bedövande. Enda glädjen är det uppsving för anonymiseringstjänster som Ipred kommer att leda till. Det kommer att göra de ännu värre lagar som väntar runt hörnet, datalagringsdirektivet och annat, hyfsat beskurna i sin totala övervakningskapacitet. Alltid något.

4 kommentarer:

David sa...

Jag tror att våra beslutsfattare har gått på lögnen om att det finns svenskar som tjänar storkovan på fildelning, typ som handeln med piratkopior i Kina.

Gillar formuleringen med att "upphovsrättsinnehavaren måste ha lidit ekonomisk skada"... Så länge jag laddar ner saker jag aldrig skulle betalat för så är jag safe? :D

Thomas sa...

precis David, tidigare var man ju rätt så tvungen att ha hört/sett tidigare för att kunna bekanta sig närmare med något, såvida man inte hade en guldsäck på banken och kunde unna sig att köpa allt man pekade på. Jag har själv laddat upp och ner hundratals gigabyte de senaste åren, men det är en rätt liten del av det som varit musik och filmer som redan var/blivit tillgängliga i skivaffären eller bion runt hörnet.
En del av de intressantaste sakerna har varit sådant som jag aldrig hade haft en chans att upptäcka annars, inte i Sverige i alla fall, och som inte säljer stort någonstans, om det ens finns som marknadsvaror i nyskick. Hur ska man definiera den ekonomiska skadan där? med typ 1000 kronor per nerladdad cd-skiva i mp3-format? Eller ännu högre?

Henrik sa...

Jag skulle gissa att lobbyisterna inte har förklarat vad som menas med "uppladdarna", eftersom det nog skulle minskat politikernas entusiasm en smula. Skiv och filmbolagen själva vet ju naturligtvis att det innebär att de kan skicka feta inkassokrav till alla som de anser fildelar.

Thomas sa...

Tycker att de förtjänar att få svar med det gamla klassiska felmeddelandet "Hittar ej filen". Och alla vet ju att du inte kan dela ett paket fil med brödkniv. ;)