lördag, december 06, 2008

En man helt utan övertygelser


Finns det några andra sätt att tolka detta på än att Fredrik Reinfeldt inte längre tror att internationell handel är välståndsskapande? Jag återkommer till min krönika från förra veckans Expressen, den om den farliga rädsla för omvärlden som ekonomiska kriser tenderar att leda till. Vad gäller frihandeln tog jag då Barack Obama och den amerikanska vänstern som exempel, men jag måste faktiskt erkänna att jag aldrig ens trodde att man borde känna samma farhåga inför de nya moderaterna. Nya, in deed.

4 kommentarer:

D.D. sa...

Såklart. F-Rino har helt enkelt drabbats av lätt panik inför konjunkturläget och passar på att rycka i de nationalistiska trådar som är så tacksamma att rycka i. Inte konstigt egentligen, men ändå lite överraskande av en företrädare för det före detta nyliberalpartiet.

Min julönskning är att Freddie får ännu en ny råfet platt-tv, stämplad "Made in Täby", som han och Filippa kan helgmysa med och kolla gamla Da Buzz-videor på innan "Stjärnor på is" börjar.

Vi har den kultur och de politiker vi förtjänar och jag antar att vi på senare tid varit ovanligt stygga.

Peter sa...

Att önska att medborgarna ska köpa svenskt nu i kristider är väl knappast att liställa med rädsla för omvärlden? Många företag är helt beroende av julhandeln. Fler svenska företag ligger på fallrepet inte bara amerikanska som Volvo och Saab. Reinfeldt talade inte om protektionism som Obama gör utan att man i kapitalistisk anda gör medvetna val när man köper en vara. Kanske kan vi svenskar genom vår julhandel av egen fri vilja, utan subventioner eller tullar, kunna rädda några tusen svenska jobb.

Thomas sa...

Nej, det känns inte som nåt principiellt uttalande utan just som ett försök att backa upp svenska företag, och rädda svenska jobb. Du kan lita på att McCain hade sagt något liknande om han blivit president. Däremot har ju regeringn haft klara problem med retoriken ända sen den tillträdde - beror det mäöjliogn på att kampanjen 2006 var så hårt riggad och "producerad" uppifrån att det mer eller mindre blev omöjligt att tala spontant inifrån utan att hela tiden hålla ett öga på sin PR-konsult? Få saker är så osexiga som en sejfande politiker som sneglar på vad man får och inte får säga.

wordveri:ingsabla ;) ("Sabla Ingvar"?)

Erica sa...

Jag har följt din blogg ett tag och gillar mycket av det du skriver. Du belyser sånt som inte syns lika mycket som det vi anser som självklart och det gillar jag. Din krönika i expressen belyser något som jag tror att många inte kan/vill se. Jag tror också det är farligt när nationalistiska idéer får geonomslag, hur ofarligt det verkar vara. Att se om sitt hus, kanske i vår globala värld också handlar om att se till större världen än vår egen ankdamm.