torsdag, mars 27, 2008
Wiman får se upp
Det här är otroligt roligt. Åsa Linderborg var ju väntat, redaktionens egen superstjärna men Karin Magnusson var mer överraskande. På ett bra sätt. Jag hoppas att det här betyder att Aftonbladet kultur tänker fortsätta på den nyligen inslagna vägen, bort från 18000 tecken av John Pilger i veckan och mot något roligare, rappare, mer angeläget och inte minst nedplitat av de egna svenska skribenterna som Ann-Charlott Alstadt, Therese Bohman och förstås Magnusson och Linderborg själva.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
19 kommentarer:
Ja Magnusson är ju jättebra! Särskilt gillade jag när hon ägnade ett helt program i P1 åt att propagera för "The Secret".
Det var bra journalistik.
Jag gillade särskilt när hon bjöd in en kvinnlig astronom/fysiker och vägrade ta vad denna sa på allvar.
Ungefär som du med "Hormoner verkar vara något man tror på, som Gud", ungefär som man tror på att jorden snurrar kring solen. Är inte det egentligen en väldigt genomskinligt fallocentriskt teori? Alltså? Hur många poäng genusvetenskap måste man läsa för att fatta att det ät bullshit!? Jag bara undrar.
Har vi inte kommit längre än att tro på hormoner och atomer och molekyler och gravitation och den svaga och den starka växelvärkan och evolution och matematik och logik!?
Har ingen läst Latour liksom? Man undrar.
För att nu med tyglandet av alla mina som mest fundamentala krafter inte säga "växelverkan".
Du b-w, i vilket program var det där med den kvinnliga astronomen? Snackar vi gammalt Flipper eller Kulturfredag eller vad? Låter ju högintressant (iaf för mig).
Håkan Jaensson och Anders Paulrud är inte längre kvar på Aftonbladet Kultur. Men Pelle Andersson stannar tydligen fortfarande. Jag är överens med dig; det kan bli mycket bra med Karin Magnusson och Åsa Linderborg. Jag hoppas på mer litteraturkritik ifrån Therese Bohman och mer konstkritik ifrån Sinziana Ravini. Det är kul att man kunnat läsa tungviktarna Naomi Klein, John Pilger och Slavoj Zizek i en svensk kvällstidning, fortsätt så.
För att förtydliga mig. Jag förnekar inte hormonernas existens men förhåller mig tveksam till en hel del av deras populärt påstådda verkan. Med Gud är det nog ungefär tvärtom.
Apropå Pilger och Zizek tycker jag ju personligen att det är dödligt tråkigt med helveteslånga texter av djupt allvarliga självproklamerade samtidsuttolkare som man ändå redan kunnat läsa någon annanstans. Inte för att Expressen är bättre, Per Svensson föredrar bara att lägga halva frilansbudgeten på lika långa, lika meningslösa alster av Bernard Henri-Levy.
Varför spammar b-w ditt kommentarsfält, Isobel? =)
När det gäller Pilger, Chomsky, Klein och Zizek är det kanske så att deras svenska publik - som är betydligt bredare än bara politiker och polmagare - inte utan vidare har tid att löpande scanna av New York Review of Books, Revue des Deux Mondes, Granta och New Statesman för att se vad de har skrivit, Och deras sätt att gå nära konflikterna är dessutom ganska olikt vad sevenska politiska skirbenter brukar yssla med numera. Bernard Henri-Lévys efeersägare hittar man däremot på varannan ledarsida i Sverige, plus och mängder av kulturspalter; behovet av att översätta honom i tidningsspalter är alltså mindre.
Kul att två så duktiga skribenter/journalister får chansen. Många kvinnliga åsiktsmaskiner står upp och applåderar, jag med, men endast för att de är värda jobbet, inte för att de är kvinnor.
Oh my..Jag låter som Per Ström.
Javisst är det kul att läsa Linderborgs/Wijks försvar av islamister och andra "motståndsmän" som halshugger västerlänningar. Mer av sånt.
Åsa Linderborg är en person som skrämmer mig. Hennes cyniska människosyn är något jag definitivt klarar mig utan.
Malte: det var programmet Magnusson i P1. Avsnittet finns inte kvar på nätet.
Isobel: Det är alltid lika underhållande med kultur/ledarskribenter som "ställer sig tveksamma" till naturvetenskapliga rön. Hur då, egentligen? Menar du att du med din grundskoleutbildning gått igenom forskningen på området och funnit oegentligheter?
men b-w, spara på krutet! att ställa sig tveksam till naturvetenskapen handlar ju om vilken ontologisk syn man har.
"...de sekteristiska excesserna till trots utövar det irakiska motståndet ändå ett våld som är långt mindre blint än ockupationsmaktens. Dessutom är ofta det mer groteska våldet ren provokationsverksamhet, det vill säga ockupationsmakten iscensätter attentat som de sen tillskriver motståndsrörelsen." Åsa L i AB 27/1-05. Vore intressant att veta vad hon har för källor till detta...
"Den dagen tunnelbanan i Bagarmossen exploderar kommer vi att vara många som utkräver de svenska bombliberalernas ansvar." Åsa L i AB 20/7-05. Jaså, de som spränger bomben har inget ansvar...?
Tjosan, "ontologi"!
Javisst, om man har en lättjefull och bekväm ontologisk syn där man "ställer sig tveksam" till de områden där man själv är analfabet och till de slutsatser som inte passar in i den viktigare *politiska* synen.
Doktor Goramanders suveräna sågning av tron på karriärcoacher som universalmedel - och tänket som göder den branschen så stor - är precis denn slags text som man mycket sällan hittar på Extressens kultursida: tillbakalutat vass, oförskämt kul, vänd utåt mot omvärld och vardag - och med en tilltro till att läsarens intelligens kan göra den andra halvan av jobbet:
http://www.aftonbladet.se/kultur/article2149020.ab
(Och mannen är väl 75 år eller nåt...)
Gormander schmormander. Han har säkert inte ens läst "The Secret".
Är det Åsa L:s sågning av Zaremba som gör henne till supersjärna. "Som polack är Zaremba självklart homofob" och liknande djupa insikter ?
Skicka en kommentar